Hadise, Belçika'da bir müzik yarışmasında jüri üyesi oldu
Hadise, Belçika'da bir müzik yarışmasında jüri üyesi oldu
Şehit polis son yolculuğuna uğurlandı
Şehit polis son yolculuğuna uğurlandı
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, mazbatasını aldı
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, mazbatasını aldı
Reynmen ile Emire Cansu Kurtaran evleniyor
Reynmen ile Emire Cansu Kurtaran evleniyor
16 Ocak 2015 Cuma - 14:11

Vatandaşı elektrik çarptı

CLK Akdeniz Elektrik Parekende Satış A.Ş’nin faturaların son ödeme tarihini ayın 15’i yapmak için gerçekleştirdiği düzenleme vatandaşın cebini yaktı.

Vatandaşı elektrik çarptı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ANTALYA'da son aylarda birçok bölgede sık ve uzun süreli yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle çileden çıkan vatandaş, bu kez de 60- 90 günlük yüklü elektrik faturalarıyla şok yaşadı. Yüklü miktardaki faturalarda çarpan etkisi ve zamlı tarife uygulanarak haksız kazanç elde edildiği öne sürüldü. 500 TL'yi aşan faturalarla karşılaşan vatandaş, Ocak ayı faturalarının iptali için imza kampanyası başlattı.

Antalya'da 2013'ün Haziran ayında özelleştirilen elektrik dağıtım ve perakende olarak CLK Akdeniz bünyesinde oluşturulan iki anonim şirketin uygulamaları, faaliyet alanı Antalya, Isparta ve Burdur'da büyük tepki topladı. Son aylarda sık sık, uzun süreli ve birçok bölgede yaşanan elektrik kesintilerinden bıkan vatandaş, bu kez de iki ve üç aylık yüklü faturalarla karşılaşmaya başladı.

CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş.'nin bu uygulamasına karşın Antalya'da vatandaşlar Ocak ayı faturalarının iptali için imza kampanyası başlattı. Antalya Barosu, Tüketici ve Fikri Sinai Hakları Kurulu'nca faturalarda kilowatt miktarı arttıkça tüketim, dağıtım, TRT fonu, sayaç okuma, personel gideri gibi tutarların çarpan etkilerinin yükseldiği ve 2014'de kullanılan elektriğe, 2015'de okunduğu için de zamlı tarife uygulandığından haksız kazanç oluşturulduğu yönünde tespitte bulunuldu.

MEMURLAR İÇİN MAAŞ AYARI YAPILDI

CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş. Genel Müdürü Halit Bakal'ın Aralık ayı başında yaptığı açıklamasında, o dönem için müşterilerden gelen yoğun talep üzerine elektrik sayaçlarını okuma işlemlerinin ayın 15'inden sonra ödenebilecek şekilde bir düzenlemeye gidildiğini açıklamıştı. Özellikle memurlar için fatura ödeme tarihlerini ayın 15'inden sonra ödeyebilecekleri şekilde yeni bir düzenleme yaptıklarını belirten Bakal, "Faturalara ilişkin '45 gün oldu fatura yeni geldi' gibi bazı şikayetler olabilir ve bu bir defaya mahsus okuma planı değişikliği yapıldığından kaynaklandı" demişti.

2014 EKİM'DEN BERİ FATURA KESİLMEYENLER VAR

Antalya Barosu Tüketici ve Fikri Sinai Hakları Kurulu'nun yaptığı araştırmaya göre, 2014'ün 10'uncu ayından itibaren belirli bölgelerde fatura kesilmediği belirlendi. CLK'nın memur maaşlarının 15'inde ödeniyor olmasından kaynaklı fatura tarihlerinde bir defaya mahsus değişiklik yapılacağı ve 45 günlük olacağı yönündeki açıklamalarının da hatırlatıldığı araştırmada, üç ayı bulan faturaların tespit edildiği kaydedildi.

ÇARPAN ETKİSİ EN AZ YÜZDE 10 ARTIRIYOR

2015'in birinci ayından itibaren meskenlerde kullanılan elektriklerin birim fiyatlarında değişiklik yapıldığına dikkat çekilerek, 0 kw ile 69 kw, 69 kw ile 100 kw arası gibi kullanılan elektriklerin birim fiyatlarının değiştiği, 60, 75 veya 90 günlük fatura gönderildiği için de tüketim miktarının faturada bir aylık tüketim miktarıymış gibi gözüktüğü anlatıldı. Bu durumda da doğal olarak birim fiyatı, yani çarpan etkisinin değiştiği belirtilerek, "Hem tüketim, hem dağıtım, TRT fonu, sayaç okuma, personel bedelleri gibi ücretlerin hepsi artıyor. Onun hesabını yapamıyoruz. Faturalarda bu yüzden en azından bir yüzde 10 artış var. Örneğin bu bedeller 40 lira olması gereken bir faturada 60- 70 lira kadar da çıkabiliyor. Total olarak düşünüldüğünde ise karşımıza çok ciddi rakamlar çıkıyor" denildi.

2014'DE KULLANILAN ELEKTRİĞE 2015 FİYATI

Kurulun araştırmalarında, 2015 yılında elektriğe uygulanan zamlı tarife de hatırlatılarak, Ocak ayında gönderilen bu uzun süreli faturaların 2015 fiyatlarına göre hesaplandığı belirtildi. Yani 2014'de kullanılan elektrik için, Ocak ayından sonra okuma yapıldığından sistem otomatik olarak kullanıldığı dönemdeki fiyata göre değil, 2015'deki artırılmış fiyata göre faturayı hesaplıyor. Kurul avukatları tarafından, hem bu iki konu hem de yüksek tutarlarda gönderilen faturaların taksitli ödenmesi yönünde hukuki olarak itirazlarını yapabilecekleri de bildirildi.

BİNLERCE İPTAL İMZASI

Diğer yandan dünyaca ünlü imza portalı change.org üzerinde başlatılan imza kampanyasında 60- 90 günlük faturaların iptali istendi. 300- 400 TL hatta 500 TL'yi aşan yüksek meblağlı faturaların vatandaş tarafından ödenememesi gerekçe gösterilen kampanyaya iki gün içinde 6 bini aşkın kişi imza atarak destek verdi. Sosyal medyada da büyük tepki gösterilen bu duruma ilişkin yapılan paylaşımlarda ise asgari ücretle çalıştığını ve üç kişilik bir aile olduklarını belirten Orhan Gönder isimli işçi, üç aylık fatura geldiğinde ekmek alacak dahi parasının kalmayacağını, insanca yaşama şartlarının yok edileceğini dile getirdi.






Mehmet ÇINAR
/ ANTALYA, (DHA) -



 

.
 

 
O haberlere ceza yağdı
 
16 Türk devleti askerinin kumdan heykeli yapılacak
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
denizz 18 Ocak 2015 Pazar 12:34

Tape'ler de, ya aklıma geldi CLK nin ortaklarından biri şu milletin bilmem neresine koyacağız diyen şahıs değil mi?Sonuç da adam dediğini yapıyor açık açık.Siz ler ne yapıyorsunuz kuzu kuzu ellerinizle çanak tutuyorsunuz.

Yorumu oyla      4      3  
BUNA NE DERSINIZ 17 Ocak 2015 Cumartesi 20:52

HİZMET BEDELİ ARTTI Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı İlhan Metin ise elektrik birim fiyatına zam yapılmamasına karşın dağıtım ve PSH bedellerinin arttığını ve bunun da faturalara yüzde 2.6-3 zam olarak yansıdığını bildirdi. CLK'nın yaptığı açıklamaların doğruyu yansıtmadığını belirten Metin, "Şirket 2014 yılında zarar göstermek için Aralık'ta tahsilat yapmadan hepsini Ocak'a aktarıyor. Antalya'nın aylık tahsilat tutarı 120 milyon lira civarında. Bunun 2014 yılına değil 2015'e geçmesini amaçlıyorlar. Ayrıca yüzde 2,6 ile 3 oranında değişen zam oranlarını vatandaştan tahsil etmeye çalışıyorlar" dedi.

Yorumu oyla      4      3  
BEN 17 Ocak 2015 Cumartesi 20:45

toplumsal cozum arayalım bıreysel neden clk tek muhatabımız tuketıcı de kıtlesel muhatap...tuketıcı derneklerı mahkemelerı hakem heyetlerını uğraştırmadan EPDK ILE MI MASAYA OTURMAK GEREK.....

Yorumu oyla      3      3  
ibrahim 17 Ocak 2015 Cumartesi 08:44

acaba 2 aylık faturaların değerlendirilmesinde birim fiyatlarıda 2015 zamlı fiyatlarından mı değerlendiriyorlar? eğer değerlendiriyorlarsa 2015 de sadece 10-15 günü olan bir faturanın 2 aylık 2015 bedeliyle değerlendirilmesiylede faturalar katlanır

Yorumu oyla      6      3  
selam 16 Ocak 2015 Cuma 20:36

Yolunan bizim gibi başka millet varmı acaba.

Yorumu oyla      5      3  
nihal ozkaya 16 Ocak 2015 Cuma 18:33

7 tl de trt vergisi kesmisler.haram olsun. Akp propagandasi yapsin diye trt payi oduyoruz. Vay be ne guzel bedava yasiyorlar

Yorumu oyla      5      3  
denizz 16 Ocak 2015 Cuma 18:25

Daha beter olun.Bu tür haberleri okudukça vatandaş adına seviniyorum.Bunları da unutursunuz gider tıpış tıpış da oy verirsiniz.İki yüzlü olmanın alemi yok.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O haberlere ceza yağdı
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve eşini hedef alan ...
Türk gencinin Silikon Vadisi'ndeki başarısı
ANTALYA Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) üyeleri, dünyanın en büyük ...
Portakal kasalarının altında kaçak sigara
ANTALYA'da bir kamyonette portakal kasalarının altında 30 bin paket kaçak sigara ele geçirildi.
 
Antal'ya'da işkenceyle suçlanan polis: O kişi ben değilim
ANTALYA'da, Gezi olayları sırasında müzisyen Mustafa Düştegör'ü sopa ve ...
Savcı Bağrıyanık: 23 yıldır hukuktan taviz vermedim
HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2'nci Dairesi'nce oy çokluğuyla ...
Fırtına çiftlikteki balıklar denize aktı, oltasını alan sahile koştu
ANTALYA'da 3 gün önce, şiddetli yağmur ve hızı saatte 155 kilometreyi ...
 
Antalya merkezli '10 numara' operasyonunda 24 gözaltı
ANTALYA Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinesinde 7 ilde yapılan eşzamanlı ...
Açık havada saten gecelik tanıttı
ANTALYA'da düzenlenen bir tanıtımda görev alan EMY Organizasyon mankeni ...
En genç başkan vekili
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu ile birlikte yurt dışına giden Antalya Büyükşehir ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva