TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
22 Nisan 2022 Cuma - 11:35

Yanlış kan verdiği hastanın ölümüne yol açan hemşireye hapis

KAHRAMANMARAŞ'ın Elbistan ilçesinde tedavi gördüğü hastanede yanlış kan verilmesi sonucu hayatını kaybeden Gülseren Alkaya'nın (67) ölümüne neden olduğu iddiasıyla yargılanan hemşire Abdullah Ölker (35), 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yanlış kan verdiği hastanın ölümüne yol açan hemşireye hapis
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Olay, 27 Şubat 2020'de Elbistan Devlet Hastanesi'nde meydana geldi. Rahatsızlığı nedeniyle hastanenin yoğun bakım servisinde tedavi gören Gülseren Alkaya'ya hemşire Abdullah Ölker tarafından kan takıldı. Ancak bir süre sonra rahatsızlanan 6 çocuk annesi Gülseren Alkaya, yaşamını yitirdi. Gülseren Alkaya'nın çocukları, kan grubu 0 Rh (+) olmasına rağmen A Rh (+) kan verildiği için annelerinin öldüğünü öne sürerek hemşire Abdullah Ölker'den şikayetçi oldu. Şikayetin ardından savcılık tarafından başlatılan soruşturmada Abdullah Ölker hakkında 'Taksirle ölüme neden olma' suçundan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istemiyle 4'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava devam ederken, Gülseren Alkaya'nın ölümüyle ilgili İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan rapor da dosyaya girdi. Raporda, Gülseren Alkaya’nın yanlış kan verilmesinden dolayı öldüğü belirtildi.

‘NASIL BÖYLE BİR YANLIŞLIK OLDUĞUNU BİLMİYORUM’

Abdullah Ölker, davanın karar duruşmasında, 10 yılı aşkın süredir hemşirelik yaptığını, yoğun bakım sertifikası olmamasına rağmen personel yetersizliği nedeniyle hastane tarafından burada çalıştırıldığını söyledi. Bir kişiye kan verileceği zaman doktorun sisteme girdiğini ifade den Ölker, kendini şöyle savundu:

"Bunun sonrasında hastadan kan örneği alınarak kan grubu belirleniyor ve hastanın grubuna uygun kan isteniyor. Kan geldikten sonra kontrol edilerek hastaya naklediliyor. Olay günü ben nakil işlemini tek başıma yaptım. 10 dakika sonra hasta fenalaştı, gerekli müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Böyle bir olay gerçekleştiği için çok üzgünüm. Nasıl böyle bir yanlışlık olduğunu bilmiyorum."

3 YIL 4 AY HAPİS, 1 YIL 3 AY MESLEKTEN MEN

Mahkeme savcısı mütalaasında, ifadeler ve delillere göre Abdullah Ölker'in üzerine atılı suçu işlediğini belirterek Ölker'in cezalandırılmasını istedi. Duruşma savcısı, Abdullah Ölker'in 'taksirle ölüme neden olma' suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılarak, hemşirelik mesleğinin gerektirdiği dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı hareket ettiği için de 1 yıl 3 ay süreyle hemşirelik mesleğinden de menedilmesine karar verdi.

‘TABURCU EDECEKLER DİYE GİTTİM, VEFAT ETTİĞİNİ SÖYLEDİLER’

Mahkeme kararının ardından konuşan Akif Alkaya, hemşireye verilen cezanın kendilerini tatmin etmediğini, Kahramanmaraş İdare Mahkemesi'ne de Sağlık Bakanlığı aleyhine 250 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtıklarını söyledi. Annesini soğuk algınlığı şikayetiyle hastaneye götürdüklerini ifade eden Alkaya, "Annemi hastanede tedavi altına aldılar. Bir hafta on gün kadar hastane yattı. Olay günü öğle saatlerinde annemi ziyarete gittiğimde 'Annenizi birazdan taburcu edeceğiz, bir ünite kan vermemiz lazım' dediler. Ben de tekrar iş yerime gittim. Saat 15.00 gibi hastanede güvenlikçi arkadaş 'Hastaneye gel' diye beni aradı. Ben de 'Annemi taburcu edecekler herhalde' diyerek gittim ancak vefat ettiğini söylediler. Daha sonra beni otopsiye çağırdılar. Otopsiye çağırmalarına şaşırdım çünkü annem hastanede yatıyordu, dışarıdan gelmiş olsa şüpheli ölüm olurdu. Sonra, anneme yanlış kan verildiğini ve yanlış kan verildiği için vefat ettiğini öğrendik. 2 sene boyunca delil kararttılar, adli tıpı oyaladılar. Sonra, annemin yanlış kandan öldüğüne dair rapor geldi” diye konuştu.

‘KARARI İSTİNAFA TAŞIYACAĞIZ’

Ailenin avukatı Büşra Sönmez ise sanığa verilen cezanın az olduğunu ve bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğini, bu nedenle de kararı istinafa taşıdıklarını belirtti. Sönmez, "Yoğun bakımda başka bir hastaya gelen kan, müvekkillerin annesine veriliyor. Bu sebepten ötürü de müvekkillerin annesi vefat ediyor. Ceza davası açtık ve bunun sonucunda sanık, 3 yıl 4 ay hapis cezası aldı ancak bu ceza çok da tatmin edici bir durum değil. Bu nedenle hukuk mücadelemiz devam ediyor, kararı istinafa taşıyacağız" dedi.

KAHRAMANMARAS'IN ELBISTAN ILCESINDE TEDAVI GORDUGU HASTANEDE YANLIS KAN VERILMESI SONUCU HAYATINI KAYBEDEN GULSEREN ALKAYA'NIN (SOLDA) OLUMUNE NEDEN OLDUGU IDDIASIYLA YARGILANAN HEMSIRE, 3 YIL 4 AY HAPIS CEZASINA CARPTIRILDI. KADININ OGLU AKIF ALKAYA (SAGDA), SANIGA VERILEN CEZANIN AZ OLDUGUNU BELIRTIRKEN, SAGLIK BAKANLIGI'NA DA 250 BIN LIRALIK MADDI VE MANEVI TAZMINAT DAVASI ACTIKLARINI SOYLEDI. FOTO: KAHRAMANMARAS-DHA

KAHRAMANMARAS'IN ELBISTAN ILCESINDE TEDAVI GORDUGU HASTANEDE YANLIS KAN VERILMESI SONUCU HAYATINI KAYBEDEN GULSEREN ALKAYA'NIN (FOTOGRAFTA) OLUMUNE NEDEN OLDUGU IDDIASIYLA YARGILANAN HEMSIRE, 3 YIL 4 AY HAPIS CEZASINA CARPTIRILDI. FOTO: KAHRAMANMARAS-DHA

KAHRAMANMARAS'IN ELBISTAN ILCESINDE TEDAVI GORDUGU HASTANEDE YANLIS KAN VERILMESI SONUCU HAYATINI KAYBEDEN GULSEREN ALKAYA'NIN (FOTOGRAFTA) OLUMUNE NEDEN OLDUGU IDDIASIYLA YARGILANAN HEMSIRE, 3 YIL 4 AY HAPIS CEZASINA CARPTIRILDI. FOTO: KAHRAMANMARAS-DHA

KAHRAMANMARAS'IN ELBISTAN ILCESINDE TEDAVI GORDUGU HASTANEDE YANLIS KAN VERILMESI SONUCU HAYATINI KAYBEDEN GULSEREN ALKAYA'NIN OLUMUYLE ILGILI DAVADAN KARAR CIKTI. KADININ OGLU AKIF ALKAYA (SOLDA), SANIGA VERILEN CEZANIN AZ OLDUGUNU BELIRTIRKEN, AILENIN AVUKATI BUSRA SONMEZ (SAGDA), KARARI ISTINAFA TASIDIKLARINI SOYLEDI. FOTO: OMER KOC-KAHRAMANMARAS-DHA

Ömer KOÇ/KAHRAMANMARAŞ, (DHA)

 
Kaçak sigara operasyonu
 
Adnan Başkan: Kalan 5 maçtaki 3'er puanlara talibiz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kaçak sigara operasyonu
GAZİANTEP'te, polis ekiplerinin düzenlediği operasyonda 6 bin 390 paket ...
Araç kiralamak isteyenleri dolandıran 5 şüpheli adliyede
ANADOLU Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturmada web sitelerini ...
Milli radar KALKAN-II görev başında
ASELSAN tarafından Türkiye’nin ilk milli hava savunma erken ikaz radarı ...
 
12 saniyede far hırsızlığı
MALTEPE'de park halindeki otomobilin farlarını 12 saniyede çalan hırsızlar ...
Bergama'da amfora üretim yeri keşfedildi
İZMİR'de Bergama Antik Kenti yakın çevresinde yürütülen yüzey araştırmaları ...
Antalya milli eğitimdeki bu atamayı konuşuyor
Antalya'nın Finike ilçesinde 5 Nisan'da AKP’ye 10 bininci üye olarak katılan ...
 
Kaçak inci kefali avcılarına operasyon görüntülendi
VAN Gölü'nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen ve nesli koruma altında ...
Hafif ticari araç sulama kanalına uçtu: 3 ölü, 2 kayıp
ŞANLIURFA'da, gezintiye çıkan 6 arkadaşın içerisinde bulunduğu hafif ticari ...
Dayısıyla tartıştı, fenalaşıp öldü
KASTAMONU'nun Cide ilçesinde, Soner Altun (30), küs olduğu dayısı Ş.A.'yla ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva