'Uluslararası Antalya Türkiye Fly 2 Troy Festivali'
'Uluslararası Antalya Türkiye Fly 2 Troy Festivali'
Manavgat Devlet'e 'Bebek Dostu Hastane' ünvanı
Manavgat Devlet'e 'Bebek Dostu Hastane' ünvanı
Serik'te Engelliler haftası kutlandı
Serik'te Engelliler haftası kutlandı
Savcı ve avukatın 'Çiş' tartışması
Savcı ve avukatın 'Çiş' tartışması
9 Kasım 2023 Perşembe - 07:16

Yargıtay'ın kararı Meclis'e karşı darbe girişimidir

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Yargıtay'ın kararının Meclis'e karşı darbe girişimi olduğunu belirterek, "Can Atalay kararı örneği ile anayasayı hiçe sayma, anayasaya direnme, anayasal düzeni ortadan kaldırma ve doğrudan bir kalkışma girişimidir. Karar Meclis'e karşı darbe girişimidir" dedi.

Yargıtay ın kararı Meclis e karşı darbe girişimidir
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Şerafettin Can Atalay davasında Yargıtay'ın, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararına uymayıp yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine, CHP Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grubu, Genel Başkan Özgür Özel'in çağrısı üzerine akşam saatlerinde olağanüstü toplantı düzenledi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yargıdaki son gelişmelerin konuşulduğu olağanüstü toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Özel, "Karar elbette Can Atalay'ı mağdur eden bir karardır. Ancak kararın hedefindekiler Can Atalay'la sınırlı değildir. Can Atalay kararı örneği ile anayasayı hiçe sayma, anayasaya direnme, anayasal düzeni ortadan kaldırma ve doğrudan bir kalkışma girişimidir. Karar ile sadece Can Atalay'ı değil Hatay halkını, tüm seçmenleri, TBMM'nin kurumsal yapısını, Anayasa Mahkemesi üyelerine had bildirmeye kalkmakta ve kendilerini milli iradenin üzerinde görmektedirler. Karar Meclis'e karşı darbe girişimidir. Görünen odur ki filler tepişirken çimenler ezilmektedir. Ama Anayasa Mahkemesi'yle Yargıtay tepişip Can Atalay'ın haklarının ezilmesinin çok ötesindedir. Tepişen, aralarında çatışan Cumhur İttifakı'nın bizatihi kendisidir. Kriz, Cumhur İttifakı'nın krizidir. Kriz, MHP- AK Parti krizidir. AK Parti içindeki kliklerin çatışma krizidir. AK Parti'nin ve Cumhur İttifakı'nın bir bileşeninin desteklediği, şımarttığı birilerinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir yargı krizine, bir devlet krizine sokacağı ciddi bir krizdir. Ve buna el koymak direnmek gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

'HALKI BU KALKIŞMAYI BASTIRMA DAVET EDİYORUZ'

Özel, "Halkı bu kalkışmayı bastırma davet ediyoruz. 15 Temmuz akşamı bu Meclis kapalıydı. O cuma gecesi jetler uçarken, ne istedilerse verdikleri, bir dediklerini iki etmedikleri kişiler, 2010 anayasa değişikliği ile devlette, yargıda, orduda kurdukları hakimiyetle bu milletin üzerine tank sürerken biz Meclis Başkanı'nı arayıp 'Bu darbe girişimi sadece hükümete karşı değil, millete karşıdır, Meclis'i açın' dedik. Meclis kürsüsünde konuşma yapmış, 'Vakit anayasaya sahip çıkma vaktidir' diyen 15 milletvekilinden bir tanesiyim. Şimdi şunu söylüyorum, bu darbeye kim direnirse arkasında CHP'yi bulacaktır" diye konuştu.

'NUMAN KURTULMUŞ DİRENECEKSE ARKASINDA CHP'Yİ BULACAKTIR'

Önceki süreçte 1 aylık süre boyunca Şerafettin Can Atalay'ın milletvekilliğini düşürmeyerek AYM kararını bekleyen TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un demokratik bir tavır sergilediğini vurgulayan Özel, "Sayın Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, bu darbeye direnirse, ki direnmelidir. Çünkü darbeciler Numan Kurtulmuş'a kararda şunu söylüyorlar: 'Anayasa Mahkemesi'nin dairemizin verdiği onama kararından yaklaşık bir ay sonra ihlal kararı verdiğinde TBMM tarafından bu süreçte hükümlü Şerafettin Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemlerinin anayasanın açık hükmüne rağmen tamamlanmadığı anlaşılmıştır.' Burada Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, AYM'nin vereceği kararı bekleyerek demokratik bir tavır sergilemiştir. Daha önce Cemil Çiçek dönem sonuna bırakarak, ondan önce Meclis başkanları dönem sonuna bırakarak milli iradenin temsiline olanak vereceği içtihat yerleşikken, bunun aksine geçmiş dönemdeki birkaç kötü kararı bekleyenler Numan Kurtulmuş'a ayar veriyorlar. Numan Kurtulmuş direnecekse arkasında CHP'yi bulacaktır" dedi.

​'NUMAN KURTULMUŞ'U DANIŞMA KURULU TOPLANTISI YAPMAYA DAVET EDİYORUM'

Özel, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Sayın Numan Kurtulmuş'u telefonla arayacağım. Yarın tüm siyasi partilerin grup başkanlarını, genel başkanlarını, kendi başkanlığındaki bir danışma kurulu toplantısı yapmaya davet ediyorum. Danışma Kurulu'nun içtüzüğe göre yapacağı toplantıda Meclis'in çalışma planına yeniden karar vermesi, yani uluslararası anlaşmaları görüşmek yerine özel bir oturumla, bir adalet oturumu gerçekleştirmesini ve içinde bulunduğumuz adalet krizine TBMM'nin nasıl el koyacağına karar vermesini bekliyoruz. Sayın Kurtulmuş bu kararı alırsa grup başkanları, genel başkanlar tartışacaklar ve karara varacaklardır. Bu toplantının yapılmaması durumunda Kurtulmuş'tan acil randevu talebim vardır. Ardından CHP, bir adalet oturumu talebini Meclis gündemine taşıyacaktır. Gerekirse kapalı oturum talep edeceğiz. Ve içinde bulunduğumuz krizin ne manaya geldiğini bu kapalı oturumda, 10 yıl tutanaklarının yayınlanması yasak olduğu bir kapalı oturumda milletvekilleriyle konuşacağız. Reddedilirse biz bu adalet oturumunu Meclis'te sürdüreceğiz. Bütün milletvekilleri Meclis kapansa da Meclis'i terk etmeyecekler. Ardından ikinci bir karar alınana kadar Türkiye'deki gelişmeleri değerlendirerek CHP, Meclis'in açık olduğu her saat adalet meselesini gündeme getirip mücadele etmesini içtüzük sınırları içinde verecek ancak Meclis kapandığında en az 20 milletvekili adalet oturumunu, adalet nöbetini sürdürecektir." 

Barış TAŞKIRAN- Samet ÖKSÜZ/ ANKARA, (DHA)-

Etiketler:
 
Manavgat Belediye Başkanı Sözen: Aday değilim
 
Hatay'da 4.8 büyüklüğünde deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yüzme antrenörünü öldürdü, duruşmada ailesine başsağlığı diledi
ESKİŞEHİR'de, yüzme antrenörü İbrahim Can Temelli'yi (26) sokak ortasında ...
Prof. Dr. Naci Görür: Asıl beka meselesi deprem
MARMARA Denizi'nde dün yaşanan depremi değerlendiren Bilim Akademisi Üyesi ...
Öz ailesinden 'altın' yanıtı: "Göstermek zorundaydım"
Sosyal medya fenomenlerine yönelik iddialar gündeme gelirken, güzellik ...
 
RTÜK'ten Flash Haber'e para ve program durdurma cezası
RADYO ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Flash Haber kanalına, 'Başkentte ...
Kayıp Ümran'ın denizde cansız bedeni bulundu
TRABZON’da dünden beri kayıp olarak aranan meslek yüksekokulu öğrencisi ...
Mehmet Ali Erbil kaza yaptı
MEHMET Ali Erbil, Sarıyer'de evine giderken trafik kazası geçirdi. Aracı ...
 
Otomobil okul çıkışı saatinde durağa daldı
MERSİN’in Mezitli ilçesinde okul çıkış saatinde sürücüsünün kontrolünü ...
Tartıştığı 11 çocuğunun annesini tüfekle vurarak öldürdü
MALATYA'da Abdürrahim Nazin (53), 11 çocuğun annesi eşi Ayten Nazin'i ...
Oğlu öldürülen baba: Oğlum mezarda çürüdü, o da hapishanede çürüsün
KOCAELİ’nin Körfez ilçesinde tartıştığı Fırat Ceylan tarafından tabancayla ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ne kadar tehlikeli ?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva