Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
10 Aralık 2019 Salı - 13:18

Yaşı küçük, tedavisi büyük

KALBİNDE ritim bozukluğu olan ve 4 yılda 11 kez elektroşok almak zorunda kalan lise öğrencisi Ramazan Ongun (16), normalde erişkin hastalarda kullanılan bir yöntemle tedavi edilen ilk çocuk vaka oldu.

Yaşı küçük, tedavisi büyük
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Denizli’de yaşayan Ramazan’da 4 yıl önce, erişkinlerde çok sık rastlanan ama çocuklarda nadir görülen bir kalp ritim bozukluğu türü tespit edildi. 'Atriyal fibrilasyon' (AF) adı verilen bu hastalığın tedavisi erişkinlerde kasıktan girilip kalpte ritim bozukluğuna yol açan alanın yakma ya da dondurma ile devre dışı bırakıldığı 'ablasyon' yöntemiyle yapılıyor. Ama Ramazan için tek çare büyüyene kadar ilaç kullanması ve ritim bozukluğu ataklarında elektroşok tedavisi görmesiydi.

Ramazan’ın hastalığı ilaca dirençli çıkınca 4 yıl içinde tam 11 kez elektroşok aldı. Doktorlar, aslında erişkinlerde uygulanan tedaviyi ona da uygulamak zorunda kaldı ve Ramazan, Türkiye’de ilk kez 'ablasyon yöntemiyle tedavi olan AF hastası bir çocuk hasta' olarak literatüre girdi.

HEM FİZİKSEL HEM MENTAL OLARAK ÇOK ETKİLENMİŞTİ

Operasyonu gerçekleştiren İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Pediatrik Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Yakup Ergül, "11 defa elektroşok almış bu çocuk. Hem sosyal hem mental olarak çok etkileniyordu. İlaca da dirençli çıktı hastalığı. O nedenle aslında erişkin AF hastalarında uyguladığımız yöntemi ilk kez bir çocukta uygulamış olduk" dedi.

DONDURARAK DÜZELTTİK

Doç. Dr. Ergül, "Aslında çoğu zaman erişkinlerde görülen AF ritim bozukluğunu, kalbinde hiçbir doğumsal anomali olmayan çocuklarda çok nadir görürüz. Ablasyon tekniğini biz aslında ritim bozukluğunu yok etmek için kullanıyoruz. Biz çocuklarda genellikle taşikardilerde, Wolff Parkinson White sendromu dediğimiz, bazen ani ölümlere yol açan ritim bozukluklarında kullanıyoruz. Ama çocuk hastada AF tedavisi için ablasyon yöntemi daha önce hiç kullanılmamıştı. Ramazan’da, kalbin sağ kulakçığından sol kulakçığına geçerek akciğerden dönen toplardamarların ağızlarında dondurma yöntemini kullandık. Yani kriyoablasyon yaptık. Normalde çocuk hastalarda elektroşok ve ilaç kullanılır. Ama Ramazan’da bütün bu tedavilere direnç gelişti. O nedenle bu yolu seçmek zorunda kaldık" diye konuştu.

ŞOK YEDİKTEN SONRA 2-3 GÜN UYUYAMIYORDUM

Daha ortaokuldayken AF ritim bozukluğu teşhisi alan Ramazan Ongun ise yaşadıklarını şöyle özetledi:

"İlk önce çarpıntılarım geliyordu. Birden hızlanıyordu kalbim. İlk olduğunda direkt çocuk kardiyolojiye gittik. EKG çektiler, ondan sonra kontrol altında tutuldum. Lise 1'deyken ilk elektroşokumu aldım. Yoğun bakımda kaldım. Ondan sonra yılda bir, derken ayda bir, sonunda haftada bire kadar düşmüştü elektroşok tedavisi sıklığı. İlaçla olmayacağı anlaşılınca Denizli’den buraya yönlendirdiler. Bayıltarak yapsalar da bazen uyutucu ilaç az geliyordu ve çok canımı yakıyordu. Hem mental, hem fiziksel olarak çok yoran bir işlem. 2-3 gün uyuyamadığım oluyordu. Günlük hayatımda asosyal olup evden dışarı çıkmaz hale gelmiştim. grip bile olsam normal ilaç kullanamıyordum çünkü kalp ritmimi bozuyordu. O yüzden en hafif hastalığı bile ağır geçiriyordum. Okuldan derslerden çok geri kalmıştım."

ÇARPINTILARI OKUL HAYATINI KÖTÜ ETKİLEDİ

Ramazan’ın annesi Fatmana Ongun ise Ramazan’ın hastalığı nedeniyle eğitim hayatının da çok olumsuz etkilendiğini söyleyerek, "Bu yıl sınıf tekrarı yapmak zorunda kalacak mecburen. 2 yıl ilaç tedavisi gördü. Ondan sonra tekrar başladı çarpıntıları. İlk olduğunda okuldan aradılar fenalaştı diye. Hastanede kardiyoversiyon (elektroşok) yapıldı. Sonra 2-3 ayda bir elektroşok almak zorunda kalmaya başladı. Sonraları daha da sıklaştı ve neredeyse haftada bire kadar indir. Denizli’deki doktorumuz buraya yönlendirildi ve bu işlemle oğlum tedavi oldu" dedi.

KALBINDE ATRIYAL FIBRILASYON (AF) ADI VERILEN BIR RITIM BOZUKLUGU OLAN VE 4 YILDA 11 KEZ ELEKTROSOK ALMAK ZORUNDA KALAN LISE OGRENCISI RAMAZAN ONGUN (16), NORMALDE ERISKIN HASTALARDA KULLANILAN BIR YONTEMLE TEDAVI EDILEN ILK COCUK VAKA OLDU. OPERASYONU GERCEKLESTIREN ISTANBUL MEHMET AKIF ERSOY GOGUS KALP VE DAMAR CERRAHISI EGITIM VE ARASTIRMA HASTANESI'NDEN PEDIATRIK KARDIYOLOJI UZMANI DOC. DR. YAKUP ERGUL, “ASLINDA ERISKIN AF HASTALARINDA UYGULADIGIMIZ YONTEMI ILK KEZ BIR COCUKTA UYGULAMIS OLDUK” DEDI. FOTO: ISTANBUL, DHA

Özlem YURTÇU KARABULUT- Doğan GÜNDOĞDU/İSTANBUL, (DHA)

Etiketler:
 
Sokak ve yaban hayvanları için yiyecek bırakıldı
 
Dolmuşta iki kadına cinsel tacize hapis cezası
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sokak ve yaban hayvanları için yiyecek bırakıldı
VAN Büyükşehir Belediyesi ekipleri, zorlu kış şartlarında doğal ortamlarında ...
Özgecan'ın ailesi, Ceren'in ailesini ziyaret etti
MERSİN'in Tarsus ilçesinde bindiği minibüsün şoförü tarafından vahşice ...
Nemrut Dağı'nda yol açma çalışmaları devam ediyor
ADIYAMAN'ın Kahta sınırları içerisinde, dünyanın tek açık ve en yüksek ...
 
Ayvacık'ta 94 kaçak göçmen yakalandı
ÇANAKKALE'nin Ayvacık ilçesi açıklarında, lastik botlarla yasa dışı yollardan ...
Başı tenekeye sıkışan köpek, kurtarıldı
BURSA'nın İnegöl ilçesinde başı tenekeye sıkışan köpek, belediye ekipleri tarafından kurtarıldı.
2 katlı kerpiç ev çöktü: Babaanne ve 2 torunu öldü
KONYA'nın Karatay ilçesinde 2 katlı kerpiç evin çökmesi sonucu enkaz altında ...
 
Bursa İpeği tescillendi
BURSA’ya özgü değerleri markalaştırarak kent ekonomisine kazandırmayı ...
'Oyuncak Ambulans Müzesi' ilgi görüyor
BURSA’nın İnegöl Devlet Hastanesi'nin Türkiye’de tek dünyada ikinci olan ...
Kadirli'de ıspanak hasadı buruk başladı
TÜRKİYE'nin ıspanak ihtiyacını karşılayan bölgelerden biri olan Osmaniye'nin ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva