4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
4 gazinin mirasçısına İstiklal Madalyası verilecek
Cemevlerinin aydınlatma giderini devlet ödeyecek
Cemevlerinin aydınlatma giderini devlet ödeyecek
'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
26 Ekim 2021 Salı - 10:09

Yavru carettaların yaşam mücadelesi

EKOLOJİK Araştırmalar Derneği (EKAD) Başkanı Ali Fuat Canbolat, caretta caretta türü deniz kaplumbağalarıyla ilgili, her yıl yüz binlerce yavrunun denizle buluştuğunu duyanlarda, bu türün nesliyle ilgili tehlikenin ortadan kalktığı yönünde yanlış bir algı oluştuğuna dikkati çekti.

Yavru carettaların yaşam mücadelesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye'nin Akdeniz kumsalları, nesli tehlike altındaki türler arasındaki caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağasının en büyük yuvalama alanlarına ev sahipliği yapıyor. Caretta carettalar ve yeşil deniz kaplumbağaları, Türkiye'de yaklaşık 30 yıldır 'Akdeniz'in Deniz Ortamı ve Kıyı Bölgesi'nin Korunması Sözleşmesi' kapsamında koruma altında. Toplam 25 yuvalama kumsalının bulunduğu Türkiye'de, 9 yuvalama kumsalıyla Antalya ilk sırada yer alıyor.

YAVRU SAYISINDAKİ YANLIŞ ALGI

Yüz binlerle ifade edilen yavru sayıları, nesli tehlike altındaki bu türlerle ilgili toplumda yanlış bir algıya da yol açabiliyor. 23 yıldır Akdeniz'in en büyüğü olan 30 kilometrelik Belek Deniz Kaplumbağaları Yuvalama Kumsalı'nda koruma faaliyetlerini üstlenen EKAD, bu yılki raporunda, bu yanlış algı ve yumurta hali, yavru çıkışı ve denize ulaşımlarından sonra deniz kaplumbağalarının ölümüne neden olan tüm maddeleri sıraladı. Raporda, 1000 yumurtadan sadece 2 veya 3'ünün erişkin birey olabildiği, yüz binlerle ifade edildiği gibi bu deniz kaplumbağalarının soyunun artmadığı vurgulandı.

YAVRULARIN KARADAKİ ÖLÜM NEDENLERİ

EKAD Başkanı Dr. Ali Fuat Canbolat, bir yuvada ortalama 80 yumurta bulunduğuna dikkat çekerek, yumurta aşamasından denize ulaşıncaya kadarki kara sürecinde, yüzde 48'e yakın kayıp oluştuğunu kaydetti. Dr. Canbolat, kayıp nedenlerini şöyle sıraladı:

“Birincisi yuvada döllenmemiş yumurta kayıpları. İkincisi deniz suyu altında kalan yuvalar. Üçüncüsü tilki, köpek gibi hayvanlar tarafından yuvadaki tahribat. Dördüncüsü bazı yavrular yuvada sıkışıp kalıyor. Beşincisi yuvadan çıkıp denize gitmeye çalışırken kuşlar ve yengeçler tarafından avlanıyorlar. Altıncısı, Belek'te de ciddi bir sorun olan karadaki ışıklandırmalar, deniz sanarak karadaki ışıklara yöneliyorlar ve ölen çok yavru oluyor. Bir diğer neden de kumsallara traktör veya araçlarıyla girenler yuvaları eziyor. Bu yıl da yaşadığımız, otellere ait yürüme bantlarının altında kalan yuvalar gibi insan faktörleri."

YÜZDE 50'Sİ DENİZDE YOK OLUYOR

Bu yıl Belek kumsalı ile birlikte Manavgat-Kızılot kumsalında da görev aldıklarını anlatan Dr. Canbolat, iki kumsalda toplamda 6 bin yuvadan, 250 bini aşkın yavru caretta carettanın denizle buluşturulduğunu söyledi. 250 bin yavrunun denizle buluşması sonrasında asıl tehlikeli sürece girildiğine işaret eden Dr. Canbolat, yüzde 50'ye yakın kısmının da denizde yok olduğunu vurguladı. Dr. Canbolat, “Levrek, akya gibi çok sayıdaki avcı balık türü, yavru deniz kaplumbağalarıyla besleniyor. Yine insan kaynaklı plastik atıklar, misina atıklarını yiyecek zannedip yutan ve boğulup ölen çok sayıda yavru var" dedi.

SADECE YÜZDE 2'Sİ HAYATTA KALABİLİYOR

Bu yıl Belek ve Kızılot sahillerindeki toplam 6 bin yuvada da 480 bin civarı yumurta oluştuğunu belirten Dr. Canbolat, “Yaklaşık yüzde 52'sine denk gelen 250 bin dolayındaki yavru denize ulaşabildi. Yumurta sayısına göre binde 2 veya 3 oranını dikkate aldığımızda, bunların sadece 960 ile 1440 arasındaki yavru, erişkin bireye ulaşabilecek. Maalesef bazı insanlar '250 bin yavru denize ulaştı' dediğimizde, bu hayvanların neslinin tehlike altında olmaktan kurtulduğu düşüncesine kapılıyor. Halbuki bahsettiğimiz tüm bu sebeplerden dolayı, denize ulaşabilen 250 bin yavrudan sadece 1000 civarındaki erişkinliğe ulayabiliyor. Ayrıca erişkin bireylerin de yine ölümüne sebep olan birçok sorun bulunuyor. 250 bin yavru eşittir 250 bin yetişkin birey anlamına gelmiyor" diye konuştu.

TURKIYE'NIN AKDENIZ KUMSALLARI, NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLER ARASINDAKI CARETTA CARETTA VE YESIL DENIZ KAPLUMBAGASININ EN BUYUK YUVALAMA ALANLARINA EV SAHIPLIGI YAPIYOR. HER YIL YUZ BINLERCE YAVRU DENIZLE BULUSUYOR.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'NIN AKDENIZ KUMSALLARI, NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLER ARASINDAKI CARETTA CARETTA VE YESIL DENIZ KAPLUMBAGASININ EN BUYUK YUVALAMA ALANLARINA EV SAHIPLIGI YAPIYOR. HER YIL YUZ BINLERCE YAVRU DENIZLE BULUSUYOR.(FOTO:ANTALYA-DHA)

TURKIYE'NIN AKDENIZ KUMSALLARI, NESLI TEHLIKE ALTINDAKI TURLER ARASINDAKI CARETTA CARETTA VE YESIL DENIZ KAPLUMBAGASININ EN BUYUK YUVALAMA ALANLARINA EV SAHIPLIGI YAPIYOR. HER YIL YUZ BINLERCE YAVRU DENIZLE BULUSUYOR.(FOTO:ANTALYA-DHA)

EKOLOJIK ARASTIRMALAR DERNEGI (EKAD) BASKANI ALI FUAT CANBOLAT, CARETTA CARETTA TURU DENIZ KAPLUMBAGALARIYLA ILGILI, HER YIL YUZ BINLERCE YAVRUNUN DENIZLE BULUSTUGUNU DUYANLARDA, BU TURUN NESLIYLE ILGILI TEHLIKENIN ORTADAN KALKTIGI YONUNDE YANLIS BIR ALGI OLUSTUGUNA DIKKATI CEKTI. DR. CANBOLAT, 1000 YUMURTADAN SADECE 2'SININ ERISKINLIGE ULASABILDIGINI BELIRTTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Antalyaspor'da kupa mesaisi başladı
 
Şahika Ercümen'den dünya rekoru
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Su altının minik sakinlerini fotoğraflıyor
ANTALYA'da dalış eğitmeni Erkun Tanyar, su altında yaşayan, 1-2 santim ...
FETÖ'nün avukatlık yapılanmasına operasyon: 10 gözaltı
FETULLAHÇI Silahlı Terör Örgütü'nün (FETÖ) avukatlık yapılanmasına yönelik ...
Antalya'da aynı ilçede aynı anda 3 orman yangını
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde aynı zamanda 3 ayrı noktada orman yangını ...
 
Kuaförün ölümü, Rus kadının mesajı Türkçe'ye çevrilince ortaya çıktı
ANTALYA'da ismi öğrenilemeyen yerleşik Rus kadın, komşusunun cep telefonuna, ...
MATSO'nun Manavgat Standı YÖREX'in yıldızı oldu
ANTALYA'da 20-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilen 11. Yöresel ...
Çarptığı kardeşlerden biri öldü diğeri ağır yaralı
ANTALYA'da, fren yerine gaza basan Ayşe K.'nin kullandığı kamyonet, önce ...
 
Kemer'de, Cumhuriyet Bayramı'nda Haluk Levent sahne alacak
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinliklerinde ...
Saadet, Türel'in projesine destek çağrısı yaptı
SAADET Partisi Antalya İl Başkanı Ramazan Düzen, AK Partili eski Büyükşehir ...
Başkan Topaloğlu, Beyaz Baston Derneği üyeleriyle buluştu
KEMER Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, Antalya Beyaz Baston Görme Engelliler ...
 
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva