Çuvala takıldı, balıkçılar kurtardı
Çuvala takıldı, balıkçılar kurtardı
Alex de Souza, Antalyaspor'da
Alex de Souza, Antalyaspor'da
Başkan Uysal’dan 19 Mayıs mesajı
Başkan Uysal’dan 19 Mayıs mesajı
Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
Antalya 14. Uluslararası Tiyatro Festivali perde açtı
18 Ocak 2012 Çarşamba - 11:48

Yeni yasa doktorları yakından ilgilendiriyor

Doktorun hastasından alacağı bıçak parası rüşvet sayılacak. Adalet bakanı Sadullah Ergin, yenilikleri içeren 3. yargı paketini açıkladı.

Yeni yasa doktorları yakından ilgilendiriyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Ergin, tasarının yüze yakın maddeden oluştuğunu ifade ederken, ceza, icra-iflas, idari yargı ile basın ve ifade özgürlüğü alanlarında düzenlemeler yapıldığını bildirdi. Ergin, tasarıdaki ceza mevzuatındaki yeniliklere göre, bazı fiillerin suç kapsamından çıkarılarak kabahate dönüştürüldüğünü belirterek, yurda kaçak girip yakalananlar, sınır dışı edildiği halde tekrar yurda girmek isteyen yabancılar, belge almadan seyahat acenteliği yapanlar ile belge almadan turist rehberliği yapanlar hakkında hapis cezası yerine mülki amir tarafından para cezası verileceğini  vurguladı.


BASİT SUÇLAR İÇİN HAKİM KARŞISINA ÇIKILMAYACAK
Tasarı ile vatandaşın basit suçlar için hakim önüne çıkmak zorunda kalmayacağını ifade eden Ergin, uygulama için ön ödeme kapsamının genişletildiğini (kamu görevlisinin ticaretle uğraşması, yabancı devlet bayrağına karşı hakaret gibi) ancak sabıkalı olanlar ile mağduru gerçek kişi olanlara bu hükmün uygulanmayacağını söyledi. Para cezası miktarı ise 100 TL ile 3 bin 600 TL arasında değişecek.

KAÇAK ELEKTRİK HIRSIZLIKTAN ÇIKIYOR
Ergin tasarıya göre kaçak elektrik kullanımının “karşılıksız yararlanma” suçuna dönüştürüldüğünü belirtirken, borcun faiziyle birlikte ödenmesi durumunda hapis cezasının verilmeyeceğini, bu cezasızlık halinin suçu ilk kez işleyenlere uygulanacağını kaydetti. Ancak kişi 5 yıl içinde aynı suçu işlerse, bu hükümden yararlanamayacak ve hapis cezası alacak. Ergin tasarıda, molotofkokteylinin “silah ve patlayıcı madde” kapsamına alındığını da sözlerine ekledi.

Bakan Ergin yine tasarı uyarınca kimsenin ömür boyu sabıkalı sayılmayacağını, adli sicil kayıtlarının her halükarda 30 yıl geçmesiyle birlikte silineceğini ifade etti. Mevcut uygulamada adli sicil arşiv kayıtlarının kişinin ölümü ve ya 80 yıl geçtikten sonra silindiğini hatırlatan Ergin, bir gazetecinin sorusu üzerine özellikle devlete karşı mahkum olan kişilerin suçlarının da bu uygulama kapsamına alındığını söyledi.

Tasarıyla tutuklama yerine uygulanabilecek alternatif tedbirlerin genişletildiğini kaydeden Ergin, buna göre 3 yıl olarak uygulanan adli kontrol sınırının 5 yıla çıkarıldığını, tutuklamanın alternatifi olarak adli kontrol tedbirinin kapsamının genişletildiğini açıkladı.

Tutuklama kararı verilmesinin de zorlaştırıldığını belirten Ergin, tutuklamanın hukuki ve fiili nedenlerle gerekçesinin açık şekilde yazılacağını ifade etti. Buna göre, verilen kararlarda “kuvvetli suç şüphesi, tutuklama nedenlerinin varlığı, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu” somut olgularla gerekçelendirilerek açıkça yazılacak.

Ergin, gazetecilerin sorusu üzerine de Türkiye’de tutuklama uygulamasına yönelik getirilen yeniliklerin AİHM’in Türkiye aleyhine verdiği kararlar doğrultusunda düzenlendiğini, AİHM’in eleştirilerinin dikkate alındığını ifade etti.

DOKTORA RÜŞVET CEZASI
Yolsuzlukla mücadeleyi daha etkin hale getirmek amacıyla da yeni düzenleme yapıldığını söyleyen Ergin, görevi kötüye kullanma suçu olarak kabul edilen; “icra memurunun görevini yapması, doktorun ameliyat etmesi, tapu memurunun işlemleri hızlandırması için para eylemlerinin” rüşvet suçu kapsamına girdiğini belirtti. Ergin, görevi kötüye kullanmada cezanın 1 yıldan 3 yıla kadar hapis iken, rüşvetin cezasının 4 yılda 12 yıla kadar hapis olduğunu da hatırlattı. Ergin ancak, örneğin bir hasta yakının hastası için doktora rüşvet vermesi gibi, kamu görevlisine menfaat temin etmek zorunda olması halinde, menfaati temin etmiş olan kişi hakkında ceza verilemeyeceğini kaydetti.

Ergin, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenler kişilerin işledikleri esas suç dışında, ayrıca örgüte üye olmak suçundan dolayı da cezalandırıldığın ifade ederek, tasarıyla örgüte üye olmak suçundan doları verilecek cezaların yarı oranında indirilmesinin ön görüldüğünü belirtti. Ergin, örgüte bilerek ve isteyerek yardım edenler için; örgüte üye olmak suçundan dolayı verilecek cezanın, yapılan yardımın niteliğine göre üçte ikisine kadar indirilebileceğini belirtti.

Tasarıdaki bir başka düzenlemeyle ise özel yetkili mahkemelerde savunma hakkının kullanımının genişletildiğini belirten Ergin, özel yetkili savcılarca yürütülen soruşturmalarda, şüphelinin ifade tutanağına, bilirkişi raporuna, diğer bir kısım adli işlemlerle elde edilen delillere ilişkin olarak “en fazla 3 ay süreyle” gizlilik kararının verilebileceğini kaydetti. Buna göre, belgelerden örnek alma hakkına getirilen ve dava açılıncaya kadar devam ettirebilen sınırlamanın uygulanması 3 ayla sınırlı tutulacak.

Ergin bir gazetecinin sorusu üzerine  de bu sürenin uzatılamayacağını belirterek şöyle konuştu:
 “Terörle Mücadele Kanunundan (TMK) kaynaklı süresiz bir uygulama önümüzde vardı. Bunun sakıncalarına dönük olarak yapılan şikayetler, çalışmayı yapan heyetçe haklı görülerek böyle bir düzenlemeye gidilmiştir”

Yine düzenlemeye göre, kovuşturma aşamasında esas hakkındaki savunmasını yapmak üzere sanık ve müdafisine hakim tarafından verilen süre sınırlaması da kaldırılacak.
Basit terör suçlarında da, bu suçlar için yaptırıma çevirme, erteleme yasağı kaldırılarak, ceza ertelenebilecek, paraya çevrilebilecek.

Yine tasarı ile petrol boru hatlarına da koruma geldi. Buna göre petrol boru hattından hırsızlık suçu 5 yıldan 12 yıla, örgütlü ise 7,5 yıldan 18 yıla kadar hapis ile cezalandırılacak. Tasarı ile karşılıksız çek keşide edenlere hapis ve ya para verilmeyecek, sadece çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı uygulanacak.

 
Fuara iki bakanlı açılış
 
Kulüpler yasası yolda
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Görme engellilerin kayak heyecanı
Altı Nokta Körler Derneği Sakarya Şubesi üyesi 13 engelli, Hendek İlçesi ...
Aydınlı iş adamının sır intiharı
Aydın'nın birçok ilçesindeki işyerinde kardeşleriyle balık satan 33 yaşındaki ...
Kaçan topun peşinden koştu, tellerin arasında kaldı
Adana'da yüzme havuzunun bulunduğu bahçeye düşen topunu almak için duvardan ...
 
'Sigara ölüm riskini 20 kat arttırır'
Türk Akciğer Kanseri Derneği (TAKD) eski Başkanı Prof. Dr. Nezih Özdemir, ...
Alkollü sürücünün hız denemesi kazayla bitti
Aydın'da oto kiralama şirketi bulunan 33 yaşındaki Ümit Aydın, birlikte ...
Manisa'da engelliler için tatil köyü kuruluyor
Manisa İl Genel Meclisi'nin Ak Partili Başkanı Hayrullah Solmaz, merkeze ...
 
Hamile kadın cinayetine ağırlaştırılmış müebbet hapis
Bursa'nın Gürsu İlçesi'nde 4 aylık hamile 28 yaşındaki Leyla Algan'ı boğarak ...
‘444’lü numaralara dikkat!
Özel servis numaralarının yaygınlaşması şikayetleri de beraberinde getirdi...
Bu haber 74 milyonu ilgilendiriyor
İşsizler, sigortasız çalışanlar; kız çocuklar; 18 yaşını geçen, okumayan ...
 
Dursun Gündoğdu
Ak Parti Antalya'da ders almamış
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
19 Mayıs ve Milli Mücadele
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Tasarruf paketi
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva