Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Farah Zeynep Abdullah, Kızıl Goncalar iddiasına cevap verdi
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Tütüncü: Musluklardan içilebilir su akmalı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Ferdi Kadıoğlu'na bir talip daha çıktı
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
Güven Hokna'dan açıklama: Tuvalet temizledim
22 Ağustos 2011 Pazartesi - 10:38

Yenidoğan sarılığı beyin hasarına neden olabiliyor

Bebeklik ve çocukluk çağında en sık görülen kan hastalığı olan demir eksikliği anemisi, özellikle ekonomik ve sosyal koşulların değişmesiyle giderek artış gösteriyor. Hastalığın yaygın olarak görüldüğü ülkelerden biri olan Türkiye’de, ekonomik koşullar kadar, yanlış ve bilinçsiz beslenme alışkanlıkları da demir eksikliği anemisine yol açıyor.

Yenidoğan sarılığı beyin hasarına neden olabiliyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, çocuklarda demir eksikliğine bağlı kansızlık ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
 
Erken doğan bebeklerde demir depoları yetersiz kalıyor
Yenidoğanın vücudundaki toplam demir miktarının kilo başına 75 mg olduğunu söyleyen Uz. Dr. Nemlioğlu, “Zamanında doğan bebeklerdeki demir miktarı ilk 5-6 ay için yeterli düzeydeyken, bebeğin ağırlığı doğumdakinin iki katına çıktığında, bu depolar tükenmektedir. Öte yandan bebeklerde; erken doğum, düşük doğum ağırlığı ve doğum öncesi kanamalar nedeniyle kandaki hemoglobin değeri ve demir depoları azalır. Zaten yetersiz olan demir depoları daha da erken dönemde tükeneceğinden; bu bebeklerin beslenmesinde demir büyük önem kazanır” dedi.
 
Beslenme hataları demir eksikliğine yol açabilir
Süt çocuklarında demir eksikliği riskini artıran durumlar arasında beslenme hatalarına dikkat çeken Uz. Dr. Nemlioğlu sözlerine şöyle devam etti; “İnek sütüne erken başlamak, çay tüketimi, beslenmede yetersiz C vitamini ve et alımı, ek gıdalar olmadan sadece anne sütüyle beslenmenin altı aydan uzun sürmesi henüz süt çağında olan çocuklarda demir eksikliği anemisi oluşmasına yol açar. Anne sütü önemli bir demir kaynağıdır. Anne sütünde bulunan demirin yarısı emilirken, inek sütünde bulunan demirin sadece %10 emilmektedir. Bu nedenle, ek gıdaların alındığı dönemde bebeğe çok fazla inek sütü vermek, 6. aydan 2 yaşına kadar görülen kansızlığın başlıca nedenleri arasındadır.”
 
Demir eksikliği zeka gelişimini olumsuz etkiler
Uz. Dr. Nemlioğlu demir eksikliğinin kansızlık haricinde bulgular da verdiğini belirterek “Demir eksikliği çocukların hücre işlevlerinden, büyümesine, davranışlarına, fiziksel kapasitesine, sindirim sistemine, hatta deri yapısına kadar yansır. Süt çocuklarında görülen demir eksikliği anemisi zeka gelişimini olumsuz etkilenmekte; anneye aşırı düşkünlük, çekingenlik ve korkuyla kendini göstermektedir. Öte yandan, demir eksikliğine bağlı kansızlığının en sık rastlanan belirtileri; soluk ten, huzursuzluk, iştahsızlık ve çarpıntıdır. Ayırıcı tanıyla demir eksikliğini tespit etmek için, bu tür belirtiler görüldüğünde doktora başvurulmalıdır.” diye konuştu.
 
Tedavide doğru planlanma çok önemli
Kansızlık görülen çocuklara yapılan demir takviyesinde, tedaviye alınan yanıtın değişiklik gösterebileceğini ifade eden Uz. Dr. Nemlioğlu, “ Tedavide alınması gereken günlük dozun doğru şekilde planlanması, demir emiliminin daha iyi olmasını sağlarken; kabızlık ve karın ağrısı gibi yan etkileri de en aza indirmeye yardımcı olur. Demir emiliminde ciddi bozukluklar varsa tedavi enjeksiyon yöntemiyle de yapılabilir.
 
İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmeli
Süt çocuklarında ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmenin önemini vurgulayan Uz. Dr. Nemlioğlu; “Ek besinlere geçildiğinde demirden zengin olan besinler tercih edilmelidir. Özellikle kırmızı ve beyaz et, yumurtanın sarısı, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller demir ihtiyacını karşılamak için doğru besinlerdir. Bu gıdaların beraberinde C vitamininden zengin besinlere yer verilmesi, demir emilimini kolaylaştıracaktır. Bu sırada, mecbur kalınmadıkça, ilk 12 ay inek sütü verilmemesi önerilir. Tüm bu tedavi ve beslenme düzenlemelerine karşın çocukta iştahsızlık ve kilo artışında yetersizlik görülüyorsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır. Özellikle prematüre veya düşük kiloda doğan bebekler için, koruyucu önlemlerin yanı sıra; çok erken dönemlerden itibaren demir tedavilerinin düzenlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.” şeklinde konuştu.
 

 
‘Uyku kutusu’ Moskova’da hizmete giriyor
 
Cafer müdür yine çözdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kafein güneş kremi görevi görüyor!
Kafeinin cilt kanseri riskini azaltabileceği ortaya çıktı.
Yağlı besinler tip 2 diyabeti tetikleyebilir
ABD’li araştırmacılar, yağlı besinlerin vücudun şeker algılayıcılarını ...
Migren ağrıları kaderiniz olmasın
Migren, saatlerce süren ve kişinin günlük yaşamını felç edebilecek boyutlarda ...
 
Kürtaja dikkat: Prematür doğabilir
İngiltere Ulusal Halk Sağlığı, hiçbir klinik müdahalenin tamamen risksiz ...
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva