Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Turizm Haftası'nda mezuniyet töreni
Turizm Haftası'nda mezuniyet töreni
Dizlerde ağrı, kireçlenme habercisi olabilir
Dizlerde ağrı, kireçlenme habercisi olabilir
19 Ekim 2021 Salı - 11:29

Yöresel ürünler şöleni YÖREX başlıyor

ANTALYA Ticaret Borsası'nın (ATB) bu yıl 11'incisini düzenlediği Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), 81'e yakın ilden 10 bine yakın çeşit ürünün yanı sıra, hem Antalyalıları hem de üretici ve satın alma profesyonellerini bir araya getirecek.

Yöresel ürünler şöleni YÖREX başlıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATB Başkanı Ali Çandır, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Antalya Temsilciliği üyeleriyle yaptığı buluşmada, bu yıl 11'incisi düzenlenecek olan YÖREX, yöresel ürünlere hem Türkiye hem Avrupa'da coğrafi işaret tescili alınması ve uluslararası ticarete kazandırılması amaçlarına yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi.

20-24 Ekim tarihleri arasında bu yıl 11'inci kez YÖREX'in kapılarını açacağını belirten Ali Çandır, Türkiye'nin yöresel ürünlerinin sergileneceği fuarı hem üreticilerin hem de tüketicilerin önemsediğini, coğrafi işaretli ürünlere ilginin de arttığını kaydetti.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNDE 8 KAT ARTIŞ

Türkiye'de şu anda 921 yöresel ürünün coğrafi işaret tescili aldığını, 723 ürünün de başvuru aşamasında olduğunu belirten Çandır, 11 yıl önce YÖREX başlandığındaki döneme göre, Türkiye'deki coğrafi işaretli ürün sayısında 8 kat artış olduğuna dikkat çekti.

20 MİLYAR EURO'LUK POTANSİYEL

Coğrafi işaret tescilinin yöresel ürünlerin katma değerini daha da artırdığını belirten Çandır, şunları söyledi:

"Avrupa'da tüketici coğrafi işaretli ürünlere yüzde 20-30 gibi fazla bedel ödemeyi kabul ediyor. Çünkü daha kaliteli ürün almak istiyor. Ekonomik açıdan da geliri yüksek kesim daha iyisini yemek için daha fazlasını ödemeye hazır. Coğrafi işaret konusunda Türkiye, dünyadaki payın yüzde 1'ini temsil ediyor. Normal koşullarda bizim 2 milyar dolarlık ihracat yapıyor olmamız lazım ama coğrafi işaretli böyle bir ihracatımız henüz kayıtlı değil. Dünyada 10 bin tane coğrafi işaretli ürün var, biz ise 3 bin civarında coğrafi işaret alabilecek potansiyele sahibiz. İşleri doğru kurgulayabilirsek, üretimimizi destekleyebilirsek, üreticimizin, ihtiyaçlarına cevap verebilirsek, vatandaş olarak kendi ürünlerimizi tercih edersek bu alanda 20 milyar Euro'luk ihracat yapmamız hayal değil."

İLLER ARASI TATLI REKABET

YÖREX'in ilk başladığı yıldan itibaren her geçen yıl büyüdüğünü, hem ticaret hacmini hem de tanınırlığını artırdığını dile getiren ATB Başkanı Çandır, "YÖREX ile malların sunuşu, paketlenmesi, üreticinin tüketici ile iletişimi bile değişti. İller arasında tatlı bir rekabet başladı. Coğrafi işaretli ürün konusunda hemen hemen bütün iller yarışır hale geldi. Hedefimiz daha fazla coğrafi işaretli ürünümüzü yurt dışında görebilmek" dedi.

E-TİCARET SİTELERİ YÖREX'TE OLACAK

Bu yılki fuarın en önemli farklarından birinin de e-ticaret sitelerinin fuara katılımı olduğunu ifade eden Başkan Çandır, Hepsiburada, Getir, Onedio, PTTAVM gibi e-ticaret platformlarının da katılım sağlayacağını açıkladı. Hepsiburada'nın sponsor olduğunu da belirten Çandır, "Yerel üreticileri desteklemek amacıyla Hepsiburada ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 'HepsiTürkiye'den Yöresel Ürünler Programı' ile yerel bölge sınırlarında kalmış yüzlerce nitelikli yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri Türkiye'nin dört bir köşesindeki tüketicilere ulaştırmayı hedefliyor. E-ticaret sitelerinin fuarda yer alması yöresel ürünlerin yurt dışına açılmasına daha fazla olanak sağlayacak" dedi.

ANADOLU BULUŞMASINA İLGİ YOĞUN

'Sizin oraların nesi meşhur?' sloganıyla düzenledikleri YÖREX'e bu yıl ilginin yoğun olduğunu vurgulayan Çandır, "YÖREX Anadolu'dur. Kuzeyi güneyi, doğusu batısı kültürlerin, yöresel ürünlerin buluşma noktasıdır. 12 yıl önce attığımız maya tuttu. YÖREX, Antalya'yı aştı, Türkiye'nin markası haline geldi" diye konuştu. Çandır, Erzurum oltu taşından Mersin cezeryesine, Bursa çakısından Aydın incirine, Kars kaşarından Denizli buldan bezine, İzmit pişmaniyesinden Manavgat susamına, Bafra pidesinden Kayseri mantısına, Antep baklavasından Malatya kayısısına yüzlerce ürünün YÖREX'te ziyaretçiyi beklediğini kaydetti.

YÖREX kapsamında 21 Ekim Perşembe günü ATB ve YÜCİTA işbirliğiyle 'Coğrafi İşaretler YÖREX Buluşması' semineri düzenleyeceklerini kaydeden Ali Çandır, coğrafi işaretlerin dünyada ve ülkemizdeki durumunu, tescil sayısı itibariyle öncü kentleri ve 23 Ekim Cumartesi günü ise Grup Gümüş Pena konserinin olacağını duyurdu.

HİJYEN TEDBİRLERİ ALINDI

ATB Başkanı Çandır, YÖREX'i salgın koşulları ve hijyen kurallarını dikkat alarak yapacaklarını vurgulayarak, "11.YÖREX salgın kurallarına uygun bir biçimde düzenlenecek. Maske, mesafe ve hijyene dikkat edilecek. ANFAŞ Fuar Merkezi girişinde HES kodları sorgulanacak. Aşı olmayanlardan son 48 saati kapsayan PCR testi istenilecek. Özetle kimseyi riske atmadan kurallara uygun bir fuar olacak. Bu konuda herkesin içi rahat olsunö diye konuştu.

YÖREX'E GİRİŞ ÜCRETSİZ

ANFAŞ Fuar Merkezi'nde 10 bin metrekare alanda düzenlenen YÖREX'e herkesi davet eden Çandır, fuara girişin ücretsiz olduğunu vurguladı. Çandır, YÖREX'in sabah 10.00- 20.30 saatleri arasında ziyarete açık olduğunu bildirdi.

ÇOCUKLAR BU FUARI GÖRMELİ

Çandır, "Atalarımızdan bizlere emanet, bizlerden ise çocuklarımız ve gençlerimize miras kalacak olan yöresel ürünlerimizi görmek, tatmak ve hissetmek için YÖREX'e davet ediyorum. Özellikle çocuklarımızın YÖREX'i görmesini arzu ediyorum" dedi. ATB Başkanı Ali Çandır, YÖREX'e destek veren başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere tüm oda ve borsalara, kalkınma ajanslarına, yerel yönetimlere, kooperatiflere, üreticilere teşekkür etti.

ANTALYA TICARET BORSASI'NIN (ATB) BU YIL 11'INCISINI DUZENLEDIGI YORESEL URUNLER FUARI (YOREX), 81'E YAKIN ILDEN 10 BINE YAKIN CESIT URUNUN YANI SIRA, HEM ANTALYALILARI HEM DE URETICI VE SATIN ALMA PROFESYONELLERINI BIR ARAYA GETIRECEK.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET BORSASI'NIN (ATB) BU YIL 11'INCISINI DUZENLEDIGI YORESEL URUNLER FUARI (YOREX), 81'E YAKIN ILDEN 10 BINE YAKIN CESIT URUNUN YANI SIRA, HEM ANTALYALILARI HEM DE URETICI VE SATIN ALMA PROFESYONELLERINI BIR ARAYA GETIRECEK.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA TICARET BORSASI'NIN (ATB) BU YIL 11'INCISINI DUZENLEDIGI YORESEL URUNLER FUARI (YOREX), 81'E YAKIN ILDEN 10 BINE YAKIN CESIT URUNUN YANI SIRA, HEM ANTALYALILARI HEM DE URETICI VE SATIN ALMA PROFESYONELLERINI BIR ARAYA GETIRECEK.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Konyaaltı'nda mahallelere mobil atık getirme merkezi
 
Okan Kurt'un restorandaki kavgası kamerada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konyaaltı'nda mahallelere mobil atık getirme merkezi
KONYAALTI Belediyesi, çevre kirliliğini önleme ve geri dönüşüm atıklarını ...
Doğaya tel örgülü koruma
ANTALYA'nın Demre İlçesi Sülüklü Sahili bölgesinde doğal yapıyı korumak, ...
Antalya'da suç örgütü 'Kartal Grubu'na operasyon: 16 gözaltı
ANTALYA'da, polis ekiplerince 'gasp' ve 'yağma' suçlarıyla mücadele kapsamında ...
 
Atakan Yüklü: Depremin büyüklüğü değişebilir
Antalya'da Jeofizik Mühendisi Atakan Yüklü, Akdeniz'de meydana gelen 6 ...
Konteyneri uyuşturucu serasına dönüştürmüşler
ANTALYA'da jandarma ihbar üzerine gerçekleştirdiği operasyonda konteyrde ...
40 yıllık askerlik arkadaşları, sabah içtimasında
VATANİ görevlerini 1982 yılında, Ağrı'da yapan 18 arkadaş, Antalya'nın ...
 
Şarkıcı Seçil, ilk albümü 'Rota'yı çıkardı
ANTALYA'da yaşayan şarkıcı Seçil Tuna, 'Rota' isimli ilk single albümünü çıkardı.
Osman Yardımcı, yeniden başkan adayı
ANTALYA Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, 2022 Ocak ayında yapılacak ...
Akdeniz'de 6 şiddetinde deprem
Akdeniz’de, saat 08.32’de Antalya’dan da hissedilen 6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
 
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva