Özel bireylere destek sergisi
Özel bireylere destek sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Doğanın özgür kanatları için 'fark et' sergisi
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Dilekler Akdeniz’le buluştu
Bucak'ta otomobil takla attı
Bucak'ta otomobil takla attı
18 Ağustos 2023 Cuma - 11:02

Yurt dışı eğitim tuzağı

Üniversite eğitimi için yurt dışına gitmek isteyenlerin sayısı arttı. Sahte içerik ve yanıltıcı reklamlarla öğrenci çekmeye çalışan şirketler de çoğaldı. Eğitimciler, gençleri tuzaklara karşı uyardı.

Yurt dışı eğitim tuzağı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yükseköğretim için yurt dışına gitmek isteyen genç sayısı arttıkça, sahte içerik ve yanıltıcı reklamlarla öğrenci çekmeye çalışan danışman şirketler de çoğalıyor.

Yurt dışında üniversite eğitimi için araştırma yapmaya başlandığında, bazı aracı şirketlerin ve yabancı üniversitelerin sitelerinde ilk göze çarpan cümleler, “Yurt dışında sınavsız üniversite okuma fırsatı”, “YÖK onaylı”, “Avrupa ülkelerinde geçerli mavi diploma”, “Sınav yok, puan yok, lise diploması yeterli” ifadeleri oluyor.

Uluslararası Eğitim Danışmanları Derneği Yönetim Kurulu üyesi Aslıhan Özenç, yurt dışındaki üniversitelere talebin inanılmaz biçimde arttığına dikkat çekerek “Çünkü öğrencilerin Türkiye’deki üniversite eğitiminin kalitesine güveni azaldı. İyi kalitede bir özel okula ödeyecekleri paranın, yurt dışında ödeyecekleri eğitim ücretinden yüksek olduğunu bildikleri için Avrupa’da, Kanada’da sıralamada ilk bine giren üniversiteleri tercih etmeye başladılar. Eğitim kalitesi ve maliyetlerin çok ciddi biçimde incelendiği bir dönemdeyiz” dedi.

MAĞDURİYETLER ÇEŞİT ÇEŞİT

Bu konudaki yanlış yönlendirmeler konusunda öğrencileri yıllardır uyardıklarını belirten Özenç, “YÖK bu gelişmeleri kendi internet sitesinden her yıl yenileyerek öğrencilere iletiyor. Fırsattan yararlanmak isteyen bazı aracı kuruluş olduklarını iddia eden kurumlar, öğrencilerin paralarını alıp yanlış tanıtımlar yapıyor. Daha sonra öğrenciler mağdur oluyor. Mağduriyet birkaç şekilde oluyor. Birincisi, okullar üniversite statüsünde olmayan kurumlar olabiliyor. YÖK sitesine bakılarak denklik var mı anlaşılabilir ama bu yeterli değil. Bütün okullar listelenmiş değil. Sistemden geçen, denklik verilmiş, ilk bine giren okullar otomatik olarak listede oluyor. Ama listede olmaması denk olmadığını göstermediği gibi olması da otomatik olarak denk olduğunu göstermiyor. Görülmemesi halinde panik olmadan YÖK’e başvurup sorulması lazım. YÖK yazılı olarak öğrenciye ‘denklik mevcut ama diplomasıyla başvuru yapması gerektiğini’ bildirecektir” ifadelerini kullandı.

‘BİLİNEN SİSTEME GÜVENİN’

Öğrencilerin, diploma denkliği konusuna dikkat etmeleri gerektiğini vurgulayan Özenç, şu uyarılarda bulundu:

“Öğrenci, bir ülkenin kuralları dahilinde o ülkenin en iddialı üniversitelerine gidecek bir diploma alacaksa veya üst düzey eğitime geçebilecek ve bir diploma alabiliyorsa buna daha çok güvenmeli. Örneğin Amerika içinde kabul edilmeyen bir diploma, Türkiye için de kabul edilmeyecektir. Kontrolü sadece YÖK’ten değil başka üniversitelerden de yapabilirsiniz. Yani ‘Ben bu üniversiteden aldığım diploma ile sizde master, doktora yapabiliyor muyum?’ diye sormak gerek. Denenmiş, bilinen sistemlere güvenin. Bir başka tavsiye, öğrenciler doğrudan kayıt olmuyor, işlemi aracı kuruluşla yapıyorsa ‘Bu kuruluş kaç yıldır bu işi yapıyor?’, ‘Geçmiş öğrenci referansları nedir?’, ‘YÖK’le ilgili bilgisi nedir?’ gibi konuları araştırmaları, nasıl bir güvence altında olduklarını kontrol etmeleri gerekir. Lise denkliğini de bilmek lazım. Örneğin Hollanda, IB ya da AP programı alınmadıysa lise denkliğini kabul etmiyor. Öğrencinin lisenin başından itibaren bilgilenmesi gerekir.”

‘SAĞLIK BÖLÜMLERİ HER YERDE ZOR’

Öğrencilerin yurt dışındaki okullarda dikkat etmesi gereken kurallara dikkat çeken Aslıhan Özenç, “Örneğin İtalya’da tıp fakülteleri kısıtlı kontenjanla öğrenci alıyor ve bu öğrencileri sınava tabi tutuyorsa kaliteli, dünya sıralamasında bilinen tıp fakültelerinin hepsinin bunu yapıyor” diye konuştu.

Diploma denkliği konusunda da uyarılarda bulunan Özenç, “Kolay girişli, hazır diplomalı bir tıp eğitimi hayal eden öğrenciler kendilerini kandırır. Bu öğrencilerin diploma denkliğinde sorun çıkar. Öğrenci ve velilerin, “insan sağlığı ile ilgili bölümlerde ‘gel diplomanı al’ teklifinin gerçek olmayacağını baştan bilmeleri lazım” dedi.

(Figen Atalay- Cumhuriyet)

 
Tüketiciyi mağdur eden firmalara 142,2 milyon lira ceza kesildi
 
Bucak’ta Millet Ormanı çalışmalarına başlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüketiciyi mağdur eden firmalara 142,2 milyon lira ceza kesildi
TİCARET Bakanlığı, tüketici menfaatlerinin korunması adına 1 Ocak- 15 ...
Bakan Yerlikaya: 3 terörist teslim oldu
İÇİŞLERİ Bakanı Ali Yerlikaya, terör örgütünün Irak’ın kuzeyi ve Suriye'deki ...
Oktay Kaynarca bunu yapanlara isyan etti: "İzin isteyin"
"Kurtlar Vadisi'nin Süleyman Çakır"ı, Oktay Kaynarca, sosyal medya üzerinden ...
 
İstanbul'da DEAŞ operasyonu: 4 gözaltı
İSTANBUL'da DEAŞ, HTŞ/FEC/ENC gibi dini istismar eden terör örgütleriyle ...
Asker ve korucuları taşıyan kamyonet devrildi: 5 yaralı
SİİRT'in Pervari ilçesinde kamyonetin devrildiği kazada, 1'i uzman çavuş, ...
Türkan Şoray: Kostümler benim rol arkadaşım
Şu anda sergi dışında yeni bir projesinin olmadığını belirten Türkan Şoray, ...
 
Survivor şampiyonu Turabi Çamkıran hastanelik oldu
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bir süre önce hastaneye kaldırıldığını ...
Ünlü şarkıcı Robbie Williams, Türkiye'de konser verdi
DÜNYACA ünlü yıldız Robbie Williams Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir otelde ...
Farah doğum gününü kutladı: "İmparator doğdu"
Yer aldığı dizi ve filmlerin adından sıkça söz ettiren Farah Zeynep Abdullah'ın ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Düdük endişesi ve kazan-kazan
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva