Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
24 Ocak 2012 Salı - 14:26

Yüz nakli yapılan Uğur servise alındı

Türkiye'nin ilk yüz nakli ameliyatı olan Uğur Acar, yoğun bakım ünitesinden servise nakledildi. Acar'ı servis odasında ilk ziyaret edenler Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ve Antalya Valisi Ahmet Altıparmak oldu.

Yüz nakli yapılan Uğur servise alındı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde geçen Cumartesi günü 03.30'da başlayan ve 9 saat süren ameliyat ardından Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan hastası mermer işçisi 19 yaşındaki Uğur Acar, yoğun bakım ünitesinden alınarak sevise nakledildi. AÜ Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan, her iki hastanın durumunun daha iyiye gittiğini söyledi. Yüz nakli hastası Uğur Acar'ın servise alındığını ve bu sabah itibariyle kendileriyle iletişim halinde olduğunu aktaran Prof. Dr. Ömer Özkan, "Gözlerini açtı. Her şekilde artık anlaşabiliyoruz. Konuşması şu anda mümkün değil. Bir iki gün sonra o imkanı vereceğiz. Acıktığını bile ifade edebiliyor. Bu bizim için çok iyi bir durum" diye konuştu. Prof. Dr. Özkan, yüz nakli olan Acar'ın damardan beslendiğini belirtirken Acar'ın aynayla ilk karşılamasını psikiyatristlerle birlikte değerlendireceklerini söyledi.

 

Kol nakli olan 44 yaşındaki Atilla Kavdır'ın isi yoğun bakımda bir süre daha izleneceğini belirten Prof. Dr. Özkan, "Daha ağır bir süreç geçirdi. Toparlamasını bekliyoruz. Birkaç gün sonra normal servise alacağız" dedi.

İLK ZİYARETÇİLERİ

Uğur Acar'ı servis odasında ilk ziyaret eden Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe oldu. Ardından da Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, AÜ Hastanesi'nde ameliyat sonrası 3'üncü güne giren yüz nakli hastası Uğur Acar ve çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın son durumu hakkında bilgi almak üzere hastaneye geldi. Vali Altıparmak, AÜ Rektörü Prof.Dr. İsrafil Kurtcephe ve ameliyatları gerçekleştiren ekibin başkanı Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan'la görüştü. Görüşme ardından düzenlenen basın toplantısında Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, şöyle dedi:

"Üniversitemiz ve Prof.Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekibimiz çok büyük bir başarıya imza attı. Hastaların durumunun gayet iyi. Bundan da büyük memnuniyet duydum.  İnşallah sağlıklarına bir an önce kavuşurlar. Çocukları, eşleri, aileri ve bekleyen bizler olarak bundan büyük bir memnuniyet duyar, keyif alırız."

KAYA AİLESİNİ KUTLADI

Organ naklinde bulunan Ahmet Kaya'nın ailesine teşekkür eden ve şükranlarını dile getirmek istediğini ifade eden Vali Altıparmak, şunları söyledi:

"Zira çok kolay bir hadise değil ama yürekli bir aile. Çocukları bağışta bulunarak büyük bir kahramanlık örneği sergilediler. Fedakarlık örneği sergilediler. İnşallah onlar da babalarının değişik vücutlarda yaşadıklarını görerek bundan onur duyarlar, keyif alırlar.

TÜRK DOKTORLARININ ULAŞTIĞI NOKTA

Yüz nakli ve çift kol nakli ameliyatlarının Türk doktorlarının gelmiş olduğu noktayı göstermesi açısından fevkalede önemli olduğunun altını çizen Vali Altıparmak, "Ben kendilerini Antalya Valisi ve Türk vatandaşı olarak canı gönülden tebrik ediyorum. Bu başarıları ilk değil son da olmayacak. Çok daha büyük başarılara imza atacaklarını ben biliyorum. Başarı çok kolay yakalanmıyor. Disiplinli çalışmanın gayretin sonucu olarak geliyor" sözleriye açıklamasını tamamladı.

HABERLERDEN ETKİLENİP ORGANLARINI BAĞIŞLADI 

Antalya'da oturan 63 yaşındaki Sakine Thiel, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan yüz nakliyle ilgili haberlerden etkilenerek tüm organlarını bağışladı. Televizyon ve gazetelerde son günlerde yer alan yüz nakli ile ilgili haberlerden etkilendiğini, organ bağışında bulunmaya karar verdiğini anlatan Thiel, hastaneye gelerek organ bağış kartını doldurdu. Thiel, "Türk doktorlarına güvendiğimiz için organ nakli bağışında bulundum. Komple yüz dahil tüm organlarımı bağışladım" dedi.

YÜZÜ KAPATILDI

Bu arada nakilden sonra yüzde şişlik ve morluklar oluşması nedeniyle hasta Uğur Acar'ın hastane yönetimi tarafından basın organlarına dağıtılan fotoğraflarında yüzü, geçici olarak mozaiklendi. Bunun normal bir süreç olduğunu belirten uzmanlar, yüzün 10'uncu günden itibaren nakledildiği ilk günkü haline döneceğini, şişliklerin ineceğini, ondan sonra yüzünün gösterileceğini belirtti.

İLK AŞAMA GÖZLERİNİ AÇIP KAPAMASI

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Prof.Dr. Ömer Özkan’ın gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk çift kol nakli hastası Cihan Topal’la birlikte çalışan fizyoterapi ekibinden Uzman Fizyoterapist Kadriye Tombak, tam yüz nakli olan 19 yaşındaki Uğur Acar’ı ancak durumu stabil ve genel durumu iyileştikten sonra görebileceklerini söyledi.

Cihan Topal’la çalışmaya 13’üncü günde başladıklarını ve fizyoterapi sürecinin halen tamamlanmadığını belirten Uzman Fizyoterapist Tombak, "Yüz nakli hastası Uğur Acar’a neler yapabileceğimizi tam bilmiyorum. Daha önce de böyle bir vakayla karşılaşmadık. Ama yapacağımız çalışmalar mimik hareketlerini, sinirlerdeki iyileşmeyi hızlandırmaya yönelik olacaktır" diye konuştu.

Farklı teknikler denenebileceğini kaydeden Tombak, amaçlarının yüzün fonksiyonelliğini artırmak olduğunu kaydetti. İlk aşamada gözlerini açıp kapaması ve yemek yiyebilmesini sağlamaları gerektiğini vurgulayan Kadriye Tombak, "En güzel şey duygularını ifade edebilmesidir. Bunları ne kadar başarabileceğimizi bilmiyoruz, ne kadar zaman alır bilmiyoruz. En iyi operasyon yapıldı, şimdi en iyi fizyoterapi nasıl yapılır altyapısını hazırlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Yüz nakli sonrası uygulanan fizyoterapi tekniklerine ilişkin bilimsel yayınlar olduğunu fakat bunun bir standardı olmadığını kaydeden Uzman Tombak, "Yöntemler, teknikler, hastanın vereceği cevaba göre şekillenecektir" dedi.

15 YILLIK ÖZLEM

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde çift kol nakli olan 34 yaşındaki Atilla Kavdır'ın eşi Ayşe Kavdır, tek hayalinin eşinin hastaneden çıkması olduğunu belirterek, "Sonrasında elele tutuşup gezmek istiyorum" dedi.

Henüz 11 yaşındayken elektrik tellerine konan güvercinleri uçurmak için inşaata çıkan ve kuşları korkutmak için tellere uzattığı demir çubuğun ilettiği elektrik akımı nedeniyle iki kolunu ve sağ bacağını kaybeden Atilla Kavdır'ın 15 yıllık eşi Ayşe Kavdır, eşinin durumunun 'gayet' iyi olduğunu söyledi. Doktorlarla birlikte dün ilk kez eşinin yanına girdiğini belirten Ayşe Kavdır, "Kolları sarılı. Dün konuştu. Doktor yanımızdaydı. 'Eşin geldi' dediler. O da kafasını salladı" dedi.

Eşinin uzuv nakline zor ikna olduğunu, bir yanıyla isterken diğer yanıyla daha önce geçirdiği ameliyatlar nedeniyle korktuğunu belirten Ayşe Kavdır, "Ameliyat sonrası süreçten korkuyordu. Sonra istedi. 'Çocuklarımın ellerini tutacağım, yürüyeceğim, araba süreceğim' demişti. Nasip, kısmet oldu" diye konuştu. Pazar günü ikinci bir ameliyatla bir gün önce nakil edilen bacağın alınmasına üzülmediğini belirten Kavdır, "O orada olsaydı böbrekler ya da başka bir organ gidebilirdi. Onun için yani bacağın gittiği daha iyi. Kaybı yok" dedi.

Ayşe Kavdır, "Evlenirken tereddüt etmediniz mi?" sorusu üzerinee önce "Biraz özel oluyor" dedi ancak, evlenmeden önce yakınlarının eşini yaşama azmine sahip, yaşama sıkı bağlı biri olarak anlattıklarını ve bunun üzerine evlenmeye karar verdiğini söyledi. Eşinin günlük işlerinin çoğunu yerine getirebildiğini, hatta motosiklet kullandığını anlatan Ayşe Kavdır, "Motosiklette özel bir düzenek falan yok. Küçükken alışmış kullanıyor. İlk evlendiğimiz yıllarda ben korkuyordum. Sonra bir gün 'Bin korkma' dedi. Bindim ve ondan sonra devamlı geziyorduk" diye konuştu.

Diğer yandan Akdeniz Üniversitesi bünyesindeki Antalya Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Uygulama Merkezi (AMBAUM) Müdürü Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Ömer Geçici, yüz nakli yapılan Uğur Acar'ı servisteki odasında ziyaret edip durumu hakkında Prof. Dr. Ömer Özkan'dan bilgi aldı. Yaklaşık 10 dakika odada kalan psikiyatri uzmanı Geçici, Acar'ın tedavisinde uygulanacak yöntemleri ve tedaviyi görüştü.

Emre BAYLAN- Erol AKKIR/ ANTALYA, (DHA)

 
Yemek yerken başına öyle birşey geldi ki
 
SGK'dan 50 soruya yanıt
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yenidoğan bebeğinizin hassas cildini korumak mümkün
Hastalıkların kolayca ilerleyebildiği, ter bezlerinin tam çalışmadığı ...
Rektör ve doktora tebrik
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Akdeniz Üniversitesi'nde iki kol nakli ...
Yüz naklinin dakika dakika öyküsü
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Türk tıp tarihinde ...
 
Nakil bacak alındı
AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde dünyada ilk kez aynı ...
Cam kemik hastası Esra'ya annesi hiç sarılamadı
Antalya'da oturan Uğur ve Saadet Ata çifti, henüz 6 aylık aylıkken 'cam ...
Tendinitler günlük hayatımızı zorlaştırmasın
Lohusa döneminde bebeğinin başını sürekli eliyle destekleyen bir anne; ...
 
Kötü kolestrol kontrol altına alınmalı
Kolesterol; D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üreten, bazı ...
Kolon kanseri önlenebiliyor
Nedensiz karın ağrısı, dışkılama alışkanlıklarında uzun süreli değişiklikler, ...
İran'dan 2000 hemşire geliyor
İRAN Uluslararası İstihdam Büroları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehrdad ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva