Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Ferman Akgül Kopenhag'a taşınıyor
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Tarık Mengüç'ten çarpıcı açıklama
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
Başkan Kotan'dan Doyran ve Bahtılı'ya hafta sonu ziyareti
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
2 aylık evli çift, motosiklet kazasında yaralandı
1 Haziran 2015 Pazartesi - 10:09

Zeytinlik Avrupa'nın en büyük botanik parkı olacak

ANTALYA Ticaret Borsası'nın (ATB) doğal dokusu bozulmadan kent insanını doğayla buluşturmak amacıyla 20 yıllığına kiraladığı 2 bin 600 dönümlük Vakıf Zeytinliği'nde 23 bin zeytin ağacının 16 bini budandı.

Zeytinlik Avrupa nın en büyük botanik parkı olacak
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

2 yıl boyunca her gün kamyon kamyon çöp çıkartılarak temizlenen alanda, eylül ayından itibaren doğal aktiviteler başlatılacak. Alan, 15 milyon TL'lik Zeytinpark projesiyle Avrupa'nın en büyük botanik parkı olacak. 

Antalya'nın akciğeri konumundaki Vakıf Zeytinliği'nde ATB öncülüğünde kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin ortaklığında oluşturulan Zeytinpark A.Ş.'nin, yaklaşık 4 yıldır devam eden budama, ağaçları gençleştirme ve temizlik çalışmalarında sona yaklaşıldı. Etrafındaki 7 kilometrelik duvarı yap- işlet- devret modeliyle tamamen yenilenen 2 bin 630 dönüm büyüklüğündeki Vakıf Zeytinliği'nde yaklaşık 23 bin zeytin ağacı var. 

Antalya'da yaşayanların yanı sıra, turistlerin, engellilerin yaşam alanı olacak alanın bölgeye nefes aldıracağını ifade eden ATB Başkanı Ali Çandır, Vakıf Zeytinliği'nin 1 yılda 2 bin 600 ton toz emmesi, 610 milyon metreküp karbondioksit emip oksijen salmasıyla 'kentin akciğeri' olma özelliğini gösterdiğini söyledi. Alandaki tüm ağaçların rölöve çalışmalarının tamamlandığını ve tamamının numaralandırıldığını belirten Çandır, zeytin ağaçları dışındaki diğer ağaç türlerinden endemik ve bitki örtüsüne, sürüngenlerden kuş türlerine envanter çalışmalarının başlatıldığını açıkladı. 

16 BİN AĞAÇ GENÇLEŞTİRİLDİ

Zeytin ağaçlarının yanı sıra, çok sayıda ağaç, bitki ve canlı türüne de ev sahipliği yapan Vakıf Zeytinliği, eylül ayından itibaren özellikle çocuklara yönelik doğal aktivitelere ev sahipliği yapacak. Yaklaşık 4 yılda 16 bini aşkın zeytin ağacının budandığı ve gençleştirme çalışmalarının sürdüğünü belirten ATB Başkanı Çandır, atıl durumdaki alanda tonlarca çöp çıkartıldığını ve temizlendiğini de anlattı. Çandır, alanda bitki örtüsü ve diğer canlı türlerine ilişkin envanter çalışmaları başlatıldığını ve eylül ayından itibaren de özellikle yeni nesillerin doğayla buluşmasını sağlayacak aktivitelerin başlatılacağını kaydetti. 


ANTALYA TICARET BORSASI'NIN (ATB) DOGAL DOKUSU BOZULMADAN KENT INSANINI DOGAYLA BULUSTURMAK AMACIYLA 20 YILLIGINA KIRALADIGI 2 BIN 600 DONUMLUK VAKIF ZEYTINLIGI'NDE 23 BIN ZEYTIN AGACININ 16 BINI BUDANDI. (ALI CANDIR) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ORTAK AKIL

Vakıf Zeytinliği'nin Antalya'ya kazandırılacak en önemli proje olacağını belirten Çandır, alanın kente kazandırılması için 25 kurum, kuruluş ve şirketin katılımıyla Zeytinpark A.Ş. kurulduğunu söyledi. Bu işbirliğinin kent tarihinde nadiren görülen bir adım olduğunu kaydeden Çandır, "Alanın kente kazandırılmasıyla ilgili proje ortak akılla tamamlanmış, proje Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na sunulmuştur. Bu arada Zeytinpark alanının çevresi duvarla çevrilerek koruma altına alındı. Zeytinpark koruma altındadır, yeşil alan olarak kentin en büyük kazanımıdır. Bölgenin SİT alanı olması nedeniyle yapılan çalışmaları titizlikle yürütüyoruz" dedi. 

YENİDEN DEĞERLENDİRME SONUCU BEKLENİYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, geçen yıl Temmuz ayında SİT alanlarının yeniden değerlendirmesini öngören bir çalışma başlattığını hatırlatan Çandır, "Bakanlık, bütün SİT alanlarında dört mevsim kuralına göre bir değerlendirme yapıyor. Bize gelen yazıda, bölgede yapılacak projenin 'Antalya-Burdur-Isparta İlleri Doğal SİT Alanlarının Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projesi' nedeniyle doğal SİT statüsü belirlenme sürecinin tamamlanmasının ardından değerlendirilmesine karar verildiği belirtildi. Şu anda Antalya bölgesinde üç ayrı ekip çalışıyor. Ekiplerin çıkaracağı raporla alanların yeniden değerlendirilmesi yapılacak. Temmuz ayı gibi raporun tamamlanması bekleniyor. Zeytinpark'ta çalışma yapabilmek için bunun tamamlanmasını bekliyoruz" dedi. 


ANTALYA TICARET BORSASI'NIN (ATB) DOGAL DOKUSU BOZULMADAN KENT INSANINI DOGAYLA BULUSTURMAK AMACIYLA 20 YILLIGINA KIRALADIGI 2 BIN 600 DONUMLUK VAKIF ZEYTINLIGI'NDE 23 BIN ZEYTIN AGACININ 16 BINI BUDANDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK BOTANİK PARKI OLACAK

Zeytinpark'ı Avrupa'nın en büyük botanik parkı yapmayı hedeflediklerini anlatan ATB Başkanı Çandır, "Kentle bütünleşen, Antalyalıların nefes alacağı alan haline gelecek Zeytinpark'ta isteyen herkesin bir ağacı olacak. Mevcut yapısını zedelemeyecek şekilde projelendirilen çalışmada, kuş tünelinden gözetleme kulesine, zeytin müzesinden gençlik merkezine, kır kahvesinden engelli yaşam alanlarına, zeytin marketten kentsel değerler sergi alanına kadar Antalyalılara nefes aldıracak birçok proje hayata geçirilecek" diye konuştu. Antalya'nın son kalan yeşil alanlarından biri olan zeytinliği korumanın herkesin boynunun borcu olduğuna dikkat çeken Çandır, yaklaşık 15 milyon TL maliyetli projeyi 2 yıl içinde tamamlayacaklarını açıkladı. 

PROJEDE NELER VAR

ATB Başkanı Ali Çandır, projede kuş tüneli, gözetleme kulesi, zeytin müzesi, gençlik merkezi, kır kahvesi, at çiftliği, zeytin market, kentsel değerler sergi alanı, bitki türleri eğitim merkezi, sergi alanı, doğada engelsiz yaşam merkezi, doğada öğren merkezi, çok amaçlı spor sahası, çim tepeleri, çocuk oyun alanı, koku tepeleri, seyir terası, Zeytinpark meydanı, yapay gölet, Akdeniz bölgesi süs bitkileri alanı, tıbbi aromatik bitkiler alanı, Akdeniz bölgesi endemik türler alanı, Akdeniz bölgesi meyveleri alanı ve bunlara ait üretim alanlarının yer alacağını bildirdi. Çandır, Vakıf Zeytinliği'nin Antalya'nın marka değerini artıracağını vurguladı.


ANTALYA TICARET BORSASI'NIN (ATB) DOGAL DOKUSU BOZULMADAN KENT INSANINI DOGAYLA BULUSTURMAK AMACIYLA 20 YILLIGINA KIRALADIGI 2 BIN 600 DONUMLUK VAKIF ZEYTINLIGI'NDE 23 BIN ZEYTIN AGACININ 16 BINI BUDANDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 

 
30 polis gözaltına alındı!
 
Kütüphaneye Rusça köşesi kuruldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Alanya’da mülteci operasyonu: 169 Suriyeli ve 1 Fransız gazeteci gözaltında
ANTALYA’nın Alanya İlçesi’nde 20 metrelik tekneyle yurt dışına kaçmaya ...
Otomobille cip çarpıştı: 7 yaralı
BURDUR’da otomobille cipin çarpışmasıyla meydana gelen kazada 7 kişi yaralandı
Personel servisi TIR’la çarpıştı: 17 yaralı
ANTALYA’nın Kemer İlçesi’nde bir otelin personelini taşıyan otobüsle TIR’ın ...
 
Korkuteli'de 15 yaşındaki kıza tecavüz şoku
ANTALYA'nın Korkuteli İlçesi'nde 17 yaşındaki A.N.K. adlı kıza, 15 yaşından ...
Yeşil Sanayi Sitesi'nin genel kurul heyecanı
KEPEZ Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Yeşil Antalya Sanatkarlar Küçük ...
Savcı Şanal'a Gezi soruşturması
ANTALYA'daki Gezi eylemleri sırasında gözaltına alınan avukatların, meslektaşlarıyla ...
 
Festival talih kuşuyla start alıyor
ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde bu yıl 18'incisi düzenlenecek Likya- Kaş Kültür ...
Futbolcu kraliçe adayı
ANTALYA'da düzenlenen Miss Euarasia Güzellik Yarışması'nda Ural'ı temsil ...
Akkarınlı Ebabil Şenliği başladı
ANTALYA'nın Kumluca İlçesi'nde belediye tarafından Akkarınlı Ebabil Kuşu Şenliği düzenlendi.
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva