Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi

İsa Altun

Arkadaşları mı bilgisayarı mı?
20 Haziran 2019 Perşembe

Okulların tatile girmesiyle beraber, çocukların bolca vakit geçirecekleri zamanlar çoğalacak. Peki? Bu değerli vakitleri spor, sanat, kültürel faaliyetlerle mi geçirecekler yoksa eve kapanıp saatlerce teknolojik cihazların başında mı olacaklar. Uzmanların belirttiklerine göre, en sağlıklı yol çocukların ruhsal ve bedensel gelişimleri için spor alanlarında geçirecekleri vakitler. Dünyanın birçok ülkesinde çocuklar evde cihazlar başında değil de sokağa çıksın diye milyar dolarlar harcanıyor.

Başta obezite olmak üzere, onlarca sağlık sorununa sebep olan teknoloji bağımlılığı beraberinde akademik başarının düşmesi, göz sağlığı, duruş bozukluğu ve antisosyal kişilik bozukluğu olmak üzere çeşitli problemlere sebep oluyor.

Artık sokaklarda oynayan minikler yerine telefon ve bilgisayar ekranından gözlerini ayırmayan çocuklar görüyorsak tüm suçlusu teknoloji midir? Yoksa çocuklarını eski alışkanlıkları kolayca yok eden teknolojinin kucağına bırakan ebeveynler mi?

Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte birçok şey değişime ve dönüşüme uğradı. Bu değişim rüzgârından en çok etkilenenlerse çok daha savunmasız olan çocuklar oldu. İnternetin bir bilgi kaynağı olarak sonsuz seçenekler sunduğunu ve bu anlamda önemli bir avantaj olduğunu söyleyen Reem Nöropsikiaytri Merkezi’nin Kurucusu Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz,  internetin karanlık yüzünü anlatıyor.

Çocuğum internet ve oyun bağımlısı mı?

Gereklilikten ziyade bir zorunluluğa dönüşen internet, çocukların zamanının önemli bir kısmını geçirdikleri bir mecraya dönüşüyor. Ödev veya ders çalışılmak için alınan bilgisayar ve tabletler zamanla bir oyun aracı haline geliyor. Önceleri evin içinde koşturup oyunlar oynayan çocukların yerini ise ‘Normal’ oyunlardan zevk almayan teknoloji bağımlıları alıyor. Bu noktada ebeveynlerin şu sorulara cevap araması gerekiyor;

Çocuk zamanı en çok nerede harcıyor?

Sizinle vakit geçirmek yerine bilgisayar oyunlarını veya interneti mi seçiyor?

En çok mutlu olduğu zamanlar bilgisayar başında olduğu zamanlar mı?

Giderek sizden veya arkadaşlarından uzaklaştığını düşünüyor musunuz?

Okul başarısı giderek düşüyor mu?

İnternette daha fazla vakit geçiriyor mu?

Bu sorulara vereceğiniz cevaplar çocuğunuzun internet ve oyun bağımlılığını ortaya koymak için önemli bir adımdır. Eğer buradaki sorulara genel olarak evet cevabını veriyorsanız mutlaka konuyla ilgili bir şeyler yapmalısınız.

İnternet bağımlılığında ailenin rolü nedir?

Çocukları yetiştirme sorumluluğu öncelikle aileye aittir. Bu noktada çocuklarıyla sağlıklı bir iletişim kuramayan ve yaptığı davranışlar konusunda doğru yol izlemeyen aileler genel olarak yanlış bir yolda ilerliyor. Çünkü çocukları bu duruma iten ve internetin savunmasız dünyasında yalnız bırakan genellikle ailenin yanlış tutumu oluyor. Sevgisizlik ve ilgisizlik ise bu tutumların başında yer alıyor. Bu noktada önce ailelerin kendilerine karşı bir özeleştiri yapması ve doğru bir iletişim dili seçmesi gerekir.

Tedavi edilmezse…

İnternet ya da oyun bağımlısı olan çocuk, okuldan eve dönüp bilgisayarla vakit geçirmek için hayaller kurar. Hatta sanal dünyaya karşılık gerçek dünyadaki ilişkilerini görmezden gelir. Bilgisayar tutkunluğu nedeniyle çevreden eleştiri ve uyarılar alır. Bu durumun farkına varsa bile istediği zaman bilgisayara olan ilgisini sonlandıramaz ve ayrı kalamaz. Bilgisayardan ayrı kaldığında sinirli ve mutsuz hisseder Bu durum çocuğun aile içi ilişkilerini etkilediği gibi sosyal ilişkilerini de olumsuz yönde etkiler. İnternet bağımlısı çocuk, asosyal, öfke kontrolünü sağlayamayan ve gerçek ilişkiler kuramayan bir bireye dönüşür.

Peki, ne yapılmalı?

Öncelikle sırf çocuğunuz oyalansın veya sizden uzak vakit geçirsin diye eline tablet veya telefon tutuşturmayın. Çocuğunuzun uzun süre ve kontrolsüz bir şekilde internette vakit geçirmesine müsaade etmeyin. Mutlaka bu konuda bir kota uygulamanız olmalı. Bunun yanı sıra;

Çocuklarınızla sağlıklı ve kaliteli zaman geçirmek için ortak alanlar yaratın.

Çocuklarınız için alternatifler yaratın.

Arkadaşlık ilişkilerini destekleyin, gerçek ilişkiler kurması için teşvik edin.

Sanal ortamdaki arkadaşlarını tanıyarak yanlış bir yöne sürüklenmediğine emin olun.

Siz de internet ve akıllı cihazların kullanımına dikkat edin. Unutmayın, çocuklarınız için en iyi rol model sizsiniz.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva