Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Vali Şahin İskandinav büyükelçileri kabul etti
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Ahu Tuğba trafik kazası geçirdi
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Tuvana Türkay hastaneye kaldırıldı
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi
Antalya'da DJ'lik kursuna yoğun ilgi

İsa Altun

Bağımlılıkta çip tedavisi
2 Eylül 2018 Pazar

Okuyucumuz bağımlılıkta ‘çip tedavisi’ hakkında duyumlar almış. Bilgi edinmek istiyor. Bağımlılık tekrar eden bir rahatsızlıktır. Diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi bağımlılıkta da tamamen iyileşme yani hastalığın hiç olmamış gibi ortadan kalkması mümkün değildir. İyileşme yerine düzelme ya da değişim demek daha doğru olacaktır. Buradaki değişimden kastedilen kişinin kullanımını durdurmasının yanı sıra kullandığı maddeye karşı duyduğu isteği kontrol altına alabilmesi, düzenli bir hayata devam edebilmesi, yaşadığı olumsuz olaylarla alkol ya da madde olmadan baş edebilmesi, stresle baş etme gücünün ve olumsuz duyguları kontrol etme becerisinin gelişmiş olması olarak tanımlanabilir.

Kişinin tedavisinde kullanıma sebep olabilecek faktörlerin saptanması ve bu ihtiyaçların alkol ve madde olmadan karşılanabilecek düzeye gelmiş olması hedeflenmektedir. Ancak tedavide bu noktalar eksik bırakıldığında ve kişinin tekrar kullanım olması durumunda hastalığın alevlenmesi ve kısa süre içerisinde sorunlu kullanım haline dönmesi beklenen bir durumdur.

İyileşme kişiden kişiye bir takım farklılıklar gösterse de genellikle her dönemin kendine ait belli özellikleri vardır.

Yoksunluk Dönemi (0-1 ay): Alkol ya da maddeyi bırakan bağımlı kişi için en zor dönem ilk dönemlerdir. Bu dönem kişinin yoksunluk diye tanımladığımız fiziksel ve ruhsal sıkıntılarının olduğu bir dönemdir. Kişi bu dönemde olumlu ve olumsuz ani duygusal iniş çıkışlar yaşayabilir.

Coşku dönemi (1-3 ay):  İlk ayın sonlarına doğru, yoksunluk bulgularının kalkması ve alkol ya da madde kullanma isteğinin azalmasıyla kişi iyileştiğini, bağımlılık sorununun tamamen ortadan kalktığını düşünür. Bu dönemde hayatında birçok şey değişmiştir. Düzenli bir işi, düzenli bir hayatı, sürekliliği olan ilişkileri kişiye çok iyi gelmektedir.

 Sıkılma dönemi (3-6 ay): 3 ayın sonlarına doğru kişide sıkılma, yorgunluk, halsizlik, depresyon gözlenebilir. Kişi var olan değişim coşkusunu kaybedebilir. Düzenli hayat kişiyi sıkmış, eskiye özlem başlamış olabilir. Bu sebeple özellikle bu dönemde kişinin yaşadığı zorluğu anlamak ve destek olmak önemlidir.

Yeni hayat dönemi (6 ay ve sonrası): İlk 6 ay duygusal iniş çıkışların olması daha sık gözlense de 6 aydan sonrası yeni bir yaşam tarzı oluşturma, yeni arkadaşlar edinme, yeni keyif arayışlarının olması açısından görece daha rahat geçmektedir.

NPAMATEM olarak kliniğinde hastaların tedavisinde kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar: Bireysel Psikoterapi.Bağımlılıkla ilgili Grup Terapileri. Etkileşim Grup Terapileri. İlaç Tedavisi. Nöromodülasyon yöntemler (Derin Beyin Uyarım (Deep TMS) tedavisi. Aile eğitimleri

Günümüzde kronik bir hastalık olarak kabul edilen alkol ve madde bağımlılığında deri altına yerleştirilen implant (çip) etkili oluyor. Tedavinin amacı, hastanın yaşam boyu maddeden ya da alkolden uzak ve temiz kalması.

Bir bağımlı tedaviye alındığında, ilk bir haftası arındırma tedavisi olarak belirleniyor. Yani maddeyi vücuttan uzaklaştırırken, yoksunluk belirtilerini en aza indirgeyip, hastanın çok fazla sıkıntı çekmeden, vücudunun maddeden arınması daha sonra da ek bir başka psikiyatrik hastalığı varsa, onun tedavisi sağlanıyor.

Bir sonraki adımda da; biyolojik olarak reseptörlerde etkili olan maddenin yerine maddeden kişiyi uzak tutabilecek, isteği ve aşermeyi azaltabilecek ilaçların kullanım aşamasına geçiliyor.

Şimdiye kadar ilaçlar; hep tablet, draje, kapsül formunda yani günlük tek doz, ağızdan alım biçiminde kullanılmaktaydı. Fakat yapılan çalışmalar şunu gösteriyor ki; kronik hastalıklarda olduğu gibi özellikle bağımlılık hastalarında, tedavi ve ilaç uyumları son derece düşük. Bu nedenden dolayı da bütün hastalıklar için uzun etkili ilaçlar geliştirilmeye başlandı.

Bu ilaçlardan bir tanesi de; deri altına yerleştirilen, daha çok hastalarımız tarafından “çip” olarak bilinen, yavaş salınımlı ve yaklaşık 2 ay  etkili olduğu bilinen uygulamadır.

Çipli tedavi, her hastaya uygulanmamaktadır. Tedavi motivasyonu olan, hastane ekibiyle takiplerini birlikte götürebilecekleri hastalarda uygulanmaktadır. Özellikle eroin ve alkol bağımlılığı olan hastalarda uygulanmaktadır. Şimdiye kadar yapılan uygulamalardan çok iyi sonuçlar alındı. Hastanın duruma göre, 2-2,5 ayda bir implantının değişimi gerekmektedir. Implant uygulamasının bir hastada, en az bir yıl boyunca devam etmesini öngörüyoruz.

İmplant’ın (çipin) en önemli özelliği, uygulanan kişide maddenin etkisini göstermesini engellemek.

Kişinin maddeden uzak kalması, kişi için yeni bir motivasyon kaynağı oluyor. Tedaviye başlamak için 5 gün, bir hafta bekliyoruz çünkü eğer kanda eroin ya da alkol varsa özellikle eroin varsa uygulama yapamıyoruz. Implant, kanda eroin varken uygulanırsa, o reseptördeki eroini hızla atıyor ve kendi oraya yapışıyor. Böylece hasta, çok hızla eroin yoksulluğuna ve eroin krizine giriyor. Yani o hasta için çok sıkıntılı bir durum yaşanıyor.

Hastanede yaklaşık 7-10 günlük bir yatışla birlikte önce kanda temizlenme sağlanıyor, arkasından implant uygulanıyor. Bu işlem 5-7 günü arası sürüyor. İmplantı uyguladıktan sonra da hastanın o bir kaç günde durumunu gözlemlenerek 15. günde hasta taburcu ediliyor.

Farklı madde bağımlılıkları için farklı implant uygulamaları yapılıyor. Alkol bağımlısı hastalara “disülfram” implantları uygulanıyor. Eroin bağımlısı olanlara ise “naltreksonun implantlları uygulanıyor. Her gün alınması gerekli bir ilaç, o ilacı kullandığınızda alkolün yıkılmasını sağlayan bir enzimi bloke ediyor. Yani kişi ilacı alırken, alkol kullanırsa, alkol vücutta yıkılıp atılamadığı için çok hızlı bir biçimde alkol zehirlenmesi yaratabiliyor. Uygulama öncesinde hastaya detaylı bilgi veriliyor. Bu uygulama, hastayı bir şekilde alkol almaktan uzak tutmayı sağlayan caydırıcı bir tedavi biçimi.

Hastanede takip sürecinde psikiyatri uzmanı hastanın durumunun implant takımına uygun olduğunu belirttikten sonra, genel cerrahi uzmanı tarafından ufak bir cerrahi işlemle birlikte daha çok karnın alt bölgesine doğru, yaklaşık bir santimlik bir cilt altı kesi yaparak implant yerleştiriliyor. Implant yerleştirildikten sonra, enfeksiyon riskine karşı 24 saat kadar takip altında tutuluyor. 

 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva