'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı
'İntihar etti' demişlerdi, gerçek sorguda ortaya çıktı
'İntihar etti' demişlerdi, gerçek sorguda ortaya çıktı
Oyuncu Wilma Elles Hindistan’a açılıyor
Oyuncu Wilma Elles Hindistan’a açılıyor

Serpil Nur Abiral

Basın Emekçileri Günü kutlu olsun…
14 Ocak 2019 Pazartesi

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü… Yani 212 sayılı yasanın kabulünün yıldönümü… Peki, bu günün çıkış sebebi ne? Şöyle bir göz atalım…

Mesleğinde Çalışanlarla İşverenler Arasındaki İlişkileri Düzenleyen 5953 Sayılı Kanun'un Bazı Maddelerinin Değiştirilmesine ve Bu Kanuna Bazı Maddeler Eklenmesine Dair Kanun, Milli Birlik Komitesi'nce 4 Ocak 1961'de kabul edilir ve 10 Ocak 1961 günü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girer. Bu yasa ile gazetecilerin bazı sosyal hakları güvence altına alınmış olur. O dönemde yaşanan "Babıâli’de Dokuz Patron Olayı" ile de Türk basın tarihine geçer. İşverenler ve çalışanlar arasında gerginliğe, gazetelerin kapanmasına ve çalışanların "Basın" adında yeni bir gazete çıkarmasına neden olan olaylar, şöyle gelişir:

10 ocak günü gazete alan okuyucular, “Gazetemizi üç gün kapatıyoruz” başlıklı yazıyla karşılaşınca şaşkınlık içinde kalırlar. Bu bildiride 9 gazete patronunun imzası bulunuyordu. Bu karar çalışanlar ve patronlar arasında ister istemez bir gerginliğe neden olur. Gazete sahiplerinin bu ortak tepkisi karşısında, çalışanlar da bir araya gelirler. İstanbul Gazeteciler Sendikası, çalışanlara ait bir ortak bildiri yayınlayarak, kapanma kararının gazete sahipleri tarafından verildiğini, diğer çalışanların ise bu durumu tasvip etmediklerini açıklarlar. Gazeteciler aynı gün, sendika önünden başlayan sessiz bir yürüyüş gerçekleştirirler. Ayrıca, sendikada gerçekleştirilen olağanüstü toplantıda, patronların üç günlük boykotu sırasında "Basın" adlı bir gazete yayınlanmasına karar verir. Bu kararla “Basın gazetesi” gazete patronlarının üç günlük boykotu sırasında düzenli olarak yayın hayatını sürdürür.

14Ocak1961'de boykot sona ererek, gazeteler yeniden yayına başladı ancak üç günde yaşanan olaylar, Türk basın tarihinde yerini alır.

O günden bu güne basın dünyasının köprülerinin altından çok sular aktı gitti. Gazeteler, yazarlar, okurlar herşey değişti… Haber değil de daha çok magazin okuyan bir kitle oluştu…

Zamanında basına sahip çıkmak için el ele veren emekçilerin bu günkü basın çalışanlara örnek olmasını dilerken, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, gazetesine sahip çıkan, kalemini satmayan, doğruları korkusuzca halka anlatabilen, tarafsız, dürüst, çalışan çalışmayan, bu işe emek veren tüm gazeteci dostlarımın bu gününü kutluyor, ebediyete intikal etmiş dostlarımızı da rahmetle anıyorum.

Basın hürriyeti kalkarsa vicdan,eğitim, konuşma hürriyetleri de kalkar.

F.D.ROOSEVELT

Gazeteciler gördüklerini, düşündüklerini,bildiklerini samimiyetle yazmalıdırlar

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK.

Basın Ulusun  Ortak Sesidir .Bir güç, bir okul, bir yol göstericidir.

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva