'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı
'İntihar etti' demişlerdi, gerçek sorguda ortaya çıktı
'İntihar etti' demişlerdi, gerçek sorguda ortaya çıktı
Oyuncu Wilma Elles Hindistan’a açılıyor
Oyuncu Wilma Elles Hindistan’a açılıyor

Nesrin Mater

Biz kadınlar
8 Mart 2021 Pazartesi

Toplumsal hayatımız, şiddete uğramış, mağduriyet yaşamış kadınların üzücü haberleriyle gölgelenmiş ve giderek bu olaylar çoğalmış olsa da her şeye karşın iyi ve güzel gelişmeler de yaşanıyor. Son dönemde sayıları hızla artan kadın dernekleri, kadın kooperatifleri ve kadın dayanışma inisiyatifleri, hayata ağırlıklarını koyuyorlar. Böylece kadınlar, aileleri ile birlikte kendi yazgılarını da değiştiriyorlar. Bu gelişmeye koşut olarak, artık toplumsal yaşamdaki konumları ve dolayısıyla sofradaki yerleri de değişiyor... Kent kadını artık daha iyi durumda, kentte çalışarak, sosyal hayatın içinde çogunlukta.

Anadolu’nun dört bir yanından göçle gelip büyük kentlerin çeperlerine yerleşen ve kendilerine yeni dünyalar kuran yoksul kadınlar, artık emeklerini, becerilerini, yaratıcılıklarını birleştirip ekonomik bir değere ve kazanca dönüştürüyor. Bu gelirleriyle ailelerini ayakta tutmanın ve üretime, hayata aktif biçimde katılmanın güzelliğini yaşıyorlar.

Bu çabalar yalnızca büyük kentlerin çeperleri ve yoksul semtleri ile de sınırlı değil. Anadolu’nun değişik bölgelerinde de kadınların üretime yönelik faaliyetleri artıyor ve giderek aile ekonomisi içinde önemli bir ağırlık kazanıyor. Kadınlar, kırsal kesimde, tarımsal üretim faaliyetlerinde de başı çekiyor. Aile ziraatında ve özellikle hayvancılık uğraşısında da asıl yükü kadınlar üstleniyor. Giderek hayat, büyük ölçüde kadınların omuzlarında yükseliyor.

Aslında ülkemizin kadın nüfusu içinde ev kadınları önemli bir çoğunluk oluşturuyor. Genellikle muhafazakâr ve tutucu aile ortamlarında yetişen kadınların, içinde bulundukları dar çemberi kırmaları, toplumsal ve siyasal bakımından da önem kazanıyor. Ülkemizin temel problemleri olan yoksulluğun ve aile bütçesine katkı, kadının ve özellikle de ev kadınlarının üretime, toplumsal hayata aktif katılımı yaklaşımı 'Yoksulların Penceresinden Yaşama' araştırmalar da iletişim teknolojisin yaşanan gelişmelerin, yeniliklerin, gerek kent yoksullarına ve gerekse kırsal kesimdeki kadınlara kadar ulaştığını görüyoruz.

Bu gelişmeler, kadının konumunu ve özellikle de ev kadını olarak tanımlanan geniş toplumsal kesimin günlük yaşamdaki rolünü doğrudan etkiliyor ve değiştiriyor. 
Bu değişimde, kadının ve özellikle de ev kadınının üretime, ekonomik hayata katılımı başta rol oynuyor. Kadın, ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durdukça özgürleşiyor. Ülkemizin geleneksel aile yapısı içinde kadının aktif, etkin ve belirleyici bir rolü var.

Kadınların örgütlenmesinin ve birlikteliklerinin sağlanmasının, toplumun genelin de öncülük yapacağını düşünüyorum. Günümüzde bunun en güzel örneklerini kadın kooperatiflerinde görüyoruz.

Bu etkin ve anlamlı birleşme kapsamında, çevremizde gözlemlediğimiz o kadar çok güzel örnek var ki... Bu örnekleri, boyutları sınırlı bir gazete yazısına sığdıramayacağımız için, haksızlık yapmamak adına tek tek ele almadan, genel bir yaklaşımda bulunmak istiyorum.

Günümüzde kadın kooperatifleri daha da çoğalmalı ve yaygınlaşmalıdır. Bu da yetmez, en önemlisi bu kooperatifler Türkiye çapında bir üst birleşerek. Buluşup güçlerini birleştirmelidir. Böylece hem kendi iç dayanışmalarını daha fazla güçlendirecekler hem de toplumsal - siyasal hayata ağırlıklarını daha çok koyabileceklerdir. Biz, dünyamızın içinde bulunduğu tüm olumsuzluklara karşın kadınımız ve toplumumuz adına geleceğe umutla bakıyoruz.Türk erkeklerimize de güveniyoruz, onlar kadını öne çıkarır, saygı ve sevgiyle güzel aileler oluştururlar. GÜN KUTLU OLSUN.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva