Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı

İsa Altun

Bu meret bırakılmaz ki
7 Ağustos 2016 Pazar

Çoğu zaman ‘Bir musibet, bin nasihatten iyidir’ derler. Doğrudur. Uzun zamandır madde bağımlısı olup ta bu illetin verdiği zararları ve olumsuz etkilerini yaşamış bir okuyucumuz gençlere yönelik ibret niteliğinde bir mail göndermiş.
  Köşemizde bağımlılık deneyimlerine yer vererek diğer çocukların ve ergenlerin zehirlenmelerini azaltmak tek dileğimiz. İşte okuyucumuzun mektubu: ‘ Genç uyuşturucu maddeyi kullanmadan önce, merak duygusu hakimdir. '' Kullanırsam acaba ne olur? '' diye merak etmektedir. Fakat merakla birlikte maddenin etkilerinden de korkmaktadır. Eğer ki merak korkuyu yenerse genç maddeyi dener. Gence maddeyi kullanmadan önce söylenen söz genellikle '' bir kereden bir şey olmaz '' dır.
            Maddeye başlayacak olan genç eğer ki,
a - ) Madde kullanılan bir ortamda bulunuyorsa,
b - ) Çevresinde şeytanın evladı  ağabeyler var ise,
c - ) Madde sorun çözme, stresten kurtulma yöntemi olarak sunuluyorsa,
d - ) Genç ergenlik çağında ise,
e - ) Maddeyi reddetmek içinde bulunduğu çevrede '' korkaklık '' olarak algılanıyorsa,
f - ) ve de bu parametreler merakla birleştiğinde madde kullanmak adeta kaçınılmaz hale gelir.
Genç, evet maddeyi kullanmıştır ama hala korkmaktadır. Fakat ilk kullanımın oluşturduğu '' sahte mutluluk '' onu tekrar madde  kullanmaya iter. Her kullanım sonrası '' bir daha asla '' der ama maddeyi kullanmayı sürdürür. En son kertede ise '' son içişim '' demeye başlar ama bu son asla gelmez. 

Bağımlılık Süreci - ( Aşama 2 )
  İlk seferde eğer madde bir sorunla başa çıkmak için alındıysa, tekrar aynı sorunla karşılaşıldığında, farklı çözüm arayışlarına yönelmeden öğrenilmiş bir davranış olarak, ikinci kullanım gerçekleşir. Bu aşamada ' merak ' ortadan kalkmıştır. Kimi zaman, ilk kez madde alımından sonra ortaya çıkan yan etkileri gidermek için kişi madde kullanmaya devam eder.
Bağımlılık Süreci - ( Aşama 3 )
  Bağımlı maddeyi her kullandığında '' bir daha asla '' veya '' bu son '' düşüncesine artık kendisi de inanmaya başlar. Bu dönemde çok ilginç
bir gelişme olur. Bağımlı kendisinin inanabileceği yeni bir düşünce bulur.'' Ben bağımlı değilim! ''
  Şimdi kendi yaşantımdan somut bir örnek vereyim. Yıllar önce bir adada muhteşem bir sofrada ( deniz ürünleri envai çeşit içkiler ) içiyoruz. Harika bir abim var ki tam bir entellektüel. Ben rakıları fondip çekerken demiştim ki artık bu içkiyi bırakacağım.
   O da bana demişti ki ; '' Her kadehte binlerce yalan , ' bu kadeh son, bu kadeh son! '' Devam edeyim. Ne demiştim:’ bağımlı artık '' ben bağımlı değilim '' diye düşünmeye başlar. Yani, bağımlı, artık bağımlı olmayacağını ve maddeyi kontrol edebileceğine inanır. Sonra, bu düşünceye '' Ben istersem bırakırım '' inancı eklenir. İsterse bırakacağını söyler ve kullanmaya devam eder. Arada bırakmayı dener ama bırakamayacağının farkına varır.
Sevgili dostlar farkına vardınız değil mi bağımlının zihni ona ne oyunlar oynuyor!
Bağımlılık Süreci - ( Aşama 4 )
  Kişi artık madde kullanmanın olumsuz etkilerini de yaşamaya başlamıştır. Bu dönemde '' Bu meret bırakılmaz ki! '' düşüncesine sığınmaya başlar. Kim bırakmış ki, o bıraksın! Bu düşüncesinin temel nedeni, bırakmak girişimini ertelemedir. İçinde bulunduğu grup ve onların oluşturduğu altkültür de '' Bu meret bırakılmaz ki '' inancını desteklemektedir.
  Bu dönemde kişi sık ve yoğun olarak madde kullanmaktadır. Çoğunlukla artık bağımlı hale gelmiştir.
Madde arayışları, doz artırımları, madde yüzünden psikososyal sorunlar hep bu dönemde yaşanır. Genelde kişi bağımlı olduğunun farkında değildir.
  Madde kullanmanın çeşitli zararlarını gördüğü halde bunları değerlendirememektedir. Yaşamının değiştiğinin farkındadır ancak bu konuda tümüyle maddeyi suçlamamaktadır. Maddeyi bırakmak istek, güç ve inancı yoktur.
Bağımlılık Süreci - ( Aşama 5 )
  Kullanılan maddenin olumsuz etkileri giderek artar. Maddenin kendisine verdiği zararın farkına varır.'' Dibe vurduğunda '' artık bırakmak zorunda olduğunu anlar. Maddeden kurtulma isteği, maddeye duyduğu istekten daha fazladır. Bırakması gerektiğine inanır ama bırakmaya da hazır değildir.
   Bırakma isteği geliştikten bir süre sonra bırakma kararı oluşur. Artık bırakmaya karar vermiştir ancak hala hazır değildir. '' Bir gün bırakacağım '' , '' Hele şu Bayram geçsin, bırakırım '' gibi düşüncelerle bırakma eylemi ertelenir.
   Bırakma kararını verdikten sonra kişi herhangi bir neden öne sürerek bırakma kararından vazgeçebilir. Çünkü bırakmak onu korkutmaktadır. Savaşmaya hazır değildir. Sonunda bıçak kemiğe dayanır. Bırakma zamanı gelmiştir ve kendisini de hazır hissediyordur. Artık eyleme geçer ve kullandığı maddeyi bırakır.
Bağımlılık Süreci - ( Aşama 6 )
  Maddeyi bıraktıktan sonra bir süre temiz kalır. Bırakmaktan dolayı da çok mutludur. Fakat kişi kendine güven kazandıkça maddeyle ilgili yaşadığı sıkıntılarını unutmaya başlar. Bıraktığı madde kullanımıyla ilgili olumlu düşünceler taşımaya başlar.
  Mesela, madde bulmak için telekızlık yaptığını unutup, çok sorunlu olduğu bir anda madde kullanması sonucu yaşadığı '' sahte mutluluk ''' u anımsar. Zihin oyunlarını oynamaya başlamıştır çoktan. Maddeye karşı eski katı tutumu kalkmıştır. Sonra eski arkadaş ortamına girer.
  İşte tam da bu anlarda eski '' bir kereden bir şey olmaz '' düşüncesi gelişir.   ‘Kardeşim, bir kere seni yok etmek için yeterlidir. Sonuçta kişi tekrar madde kullanır. Büyük bir suçluluk hisseder ama kimseden yardım da isteyemez. Sonraki aşamada ise duyduğu suçluluk duygusunun oluşturduğu acıdan kurtulmak için yine '' Bu son '' , '' bir daha asla '' ve de '' Ben Bağımlı değilim '' , '' önce nasıl bıraktıysam tekrar bırakırım '' gibi düşüncelerle tekrar maddeye bağımlı olur. Kullanılan maddenin  zaman içinde etkisini kaybetmesine ve kişinin aynı etkiyi sağlamak için daha fazla madde kullanmasına tolerans gelişmesi denir. Somut bir örnek vermek gerekirse  kişi ilk etapta 2 duble rakı ile sarhoş olurken daha sonra 2 duble rakıyla sarhoş olmamaya başlar. Bu nedenle 4 duble rakı içmeye başlar ki bir müddet sonra 4 duble rakı da yeterli gelmemeye başlar. Sonuçta giderek içilen alkol miktarı arttırılır. Diğer maddelerin kullanımında da aynı süreç meydana gelir yani,
a - ) Kullanılan madde zamanla yeterli gelmemeye başlar. ( etkisini zamanla kaybetmesi )
b - ) Bu nedenle aynı etkiyi sağlamak açısından doz arttırılır
c - ) Ve sonuçta bağımlılık oluşur.
Zaten bağımlılık tanısı koyabilmek açısından da tolerans gelişmesi ana kriterlerden birisidir. 
 
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva