Antalya'da cansız bedeni kanalda bulundu
Antalya'da cansız bedeni kanalda bulundu
3 ilde 'Mahzen-13' operasyonu: 25 gözaltı
3 ilde 'Mahzen-13' operasyonu: 25 gözaltı
Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de
Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de
Milli Takım'ın yeni forması tanıtıldı
Milli Takım'ın yeni forması tanıtıldı

İsa Altun

Cihazlarınızdaki verilere dikkat
7 Haziran 2020 Pazar

Cihazlardaki kişisel ya da şirketlere ait veriler günümüzde çok değerli. Hem hukuksal, hem de prestij açısından asla ihmale gelmeyen bilgiler yitirildiği andan itibaren sahiplerine büyük oranda kayıplar yaşatıyor. Kullanmakta olduğumuz cihazlarımızın tamamında kişisel verilerimiz yer almaktadır.

Kişisel verilerimiz paha biçilmez

Yalnızca  bireyin adı, soyadı, doğum tarihi ve doğum yeri gibi onun kesin teşhisini sağlayan bilgiler değil, aynı zamanda kişinin fiziki, ailevi, ekonomik, sosyal ve sair özelliklerine ilişkin bilgiler de kişisel veridir. Bir kişinin belirli veya belirlenebilir olması, mevcut verilerin herhangi bir şekilde bir gerçek kişiyle ilişkilendirilmesi suretiyle, o kişinin tanımlanabilir hale getirilmesini ifade eder. Yani verilerin; kişinin fiziksel, ekonomik, kültürel, sosyal veya psikolojik kimliğini ifade eden somut bir içerik taşıması veya kimlik, vergi, sigorta numarası gibi herhangi bir kayıtla ilişkilendirilmesi sonucunda kişinin belirlenmesini sağlayan tüm halleri kapsar. Cihazlarda yer alan isim, telefon numarasi , motorlu taşıt plakası, sosyal güvenlik numarası, pasaport numarası, özgeçmiş, resim, görüntü ve ses kayıtları, parmak izleri, genetik bilgiler gibi veriler dolaylı da olsa kişiyi belirlenebilir kılabilme özellikleri nedeniyle kişisel verilerdir

Şirket seçerken çok dikkat etmek gerekiyor

Çeşitli sebeplerden kaynaklanan veri kayıplarında ise başvurulacak şirketlere gitmeden öne bazı konularda çok dikkatli olmak gerekiyor. Güven duyulacak şirketlerin bazı özelliklere sahip olması gerekiyor.  

  Her yıl 10 binden fazla şirketin verilerini kaybettiği, bireysel birçok kullanıcının da önemli hatıralarını ve kişisel verilerini yitirdiği görülüyor. Bundan dolayı birçok verinin kurtarılmasına duyulan ihtiyaç da dünya genelinde öyle artış gösteriyor ki, araştırmalar 2025 yılına kadar pazarın %7 büyümesini öngörüyor. Ancak büyük boyutlarda önemli verilerin kurtarılması için emanet edildiği şirketlere güven konusunda da tereddütler yaşanıyor. Büyüyen ve gittikçe talebi artan bir sektör içerisinde hizmet alacakları uyaran Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, araştırma yapmadan ve belli standartları karşılamayan hiçbir şirkete verilerin emanet edilmemesinin altını çiziyor.

Sertifikasyon ve Kullanılan Teknolojiye Dikkat

Dijital çağın en değerlileri olarak veriler gösteriliyor. Kimi zaman kişisel fotoğraflar, kimi zaman da şirketlerin verileri, saklandıkları hard disklerde, SSD’lerde ya da telefonlarda zarar görebiliyor. Verilerin kurtarılması ise veri sahibinin en önemli ihtiyacı haline gelebiliyor. Bu ihtiyacın giderilmesi için birçok şirket veri sahiplerine hizmet vermek için yarışırken, veri sahiplerinin dikkat etmesi gereken noktalar bulunuyor. Kurtarılması beklenen veriler için hizmet alınacak şirketlerin sahip olduğu sertifikasyonlara dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Serap Günal, yeterli kalite hizmet belgesine sahip olmayan şirketlere verilerin emanet edilmesinin alınacak hizmet açısından sorunlar yaratabileceğine dikkat çekiyor. Özellikle hassas birçok verinin özel ve teknik profesyonellik isteyen işlemlerden geçerek kurtarılabildiğini hatırlatan Günal, şirketlerin sahip oldukları teknolojiye dikkat edilerek verilerin emanet edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Verilerinizi Emanet Ederken Sorulması Gereken 7 Soru

Kişisel ya da şirkete ait olması fark etmeksizin, her veri değerlidir. Kişisel fotoğrafları ya da önemli şirket verilerini kurtarmak için emanet edilecek şirketlerin de bu verilere gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor. Özellikle kurtarılması için emanet edilen verilerin güvenliği ve sonrasında zarar görmemesi için kişi ve şirketlerin dikkat etmesi gereken noktalar olduğunu hatırlatan Serap Günal, kaliteli ve güvenilir bir veri kurtarma hizmeti için kullanıcıların sorması gereken 7 soruyu paylaşıyor. 1. Hizmet almayı düşündüğünüz şirketin veri kurtarma tecrübesi ne kadar, referansları kimler? 2. Clean Room (Temiz Oda) ve kurtarma işlemlerinin yapıldığı güvenli bir laboratuvar tesisi var mı?  3. Sahip oldukları sertifikalar neler? 4. Laboratuvarın denetlenme sıklığı nedir ve son denetlenme tarihi hakkında bilgi alınabiliyor mu? 5. Tercih edeceğiniz şirket, bilgilerinizi nasıl güvence altına alıyor?  6. Veri kurtarma analizi yapılıp, detaylı bilgi veriliyor mu? 7. Veri kurtarma işlemlerinin her basamağında bilgi veriliyor mu?

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva