Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Oto yıkamacı cinayetinde 'Meşru müdafaa' savunması
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Orman yangınlarıyla mücadele işbaşı eğitimi
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı
Galatasaray'dan Dries Mertens kararı

İsa Altun

Çocuklara internet zararlarını öğreten oyun
13 Temmuz 2016 Çarşamba

Okulların tatile girmesiyle birlikte ebeveynler, internet ve bilgisayar başında daha fazla vakit geçirmek isteyecek çocukları için nasıl daha güvenilir bir ortam kuracakları konusunda araştırmalarını artırdı. Trend Micro’nun tasarladığı Jumping Kid oyunu, çocuklara eğlenceli vakit geçirirken internette karşılarına çıkacak online dolandırıcılık, bilgisayar virüsleri, internet bağımlılığı ve uygun olmayan içerik gibi konularda bilgi veriyor.
  Bilgisayar oyunu oynamak ve internet kullanmak zamane çocuklarının en büyük eğlenceleri arasında yer alıyor. Özellikle okulların tatile girdiği bu dönemde birçok çocuk, oyun oynamak için soluğu bilgisayar başında alıyor. Yapılan araştırmalar, çocukların ileride karşılaşacakları tehlikelerle ilgili erken yaşlarda bilgi sahibi olmasının öneminin altını çizerken, günümüzde özellikle 12-17 yaş arası çocukların yüzde 93'ünün çevrimiçi olduğunu ortaya koyuyor.
  Bilgisayar başında uzun zaman geçiren çocuklarda sıklıkla karşılaşılan internet bağımlılığı, web sitelerinden ve oyunlardan gelen zararlı virüsler ve uygunsuz içerikler, yıllardır ailelerin çocukları için endişe ettiği konulardı. Şimdi bunlara ek olarak online dolandırıcılık ve siber zorbalık vakaları ebeveynler için korku yaratırken, bu konuda çocuklarını nasıl yönlendirecekleri konusunda da belirsizliğe neden oluyor.
  Buradan hareketle, dünyanın önde gelen internet ve veri güvenliği şirketi Trend Micro, çocuklar için internette nelerin zararlı olduğu ve nelerden uzak durmaları gerektiği konusunda bilgi sahibi olacakları eğlenceli bir oyun tasarladı. Oldukça basit bir ara yüze sahip olan oyunda, seçilen karakter, bir yandan internetin zararlı etkilerinden kaçarken bir yandan da güvenlik ikonlarını toplayarak yüksek puanı elde etmeye çalışıyor.
Jumping Kid’e, http://www.trendmicro.tw/en/JumpingKid/ linkinden ve Trend Micro Facebook sayfasından ulaşarak ücretsiz olarak oynamak mümkün.
 
Pokemon sizi izleyebilir
 
Akıllı telefonlar için geliştirilen sanal gerçeklik oyunu Pokemon GO, yayınlanmasının hemen ardından tüm dünyada ve Türkiye’de büyük ilgi gördü ve görmeye devam ediyor. Ancak Google Play ve Apple Store dışındaki site ve uygulama dükkanlarından yüklenen aplikasyonlarda geniş güvenlik açıkları söz konusu. Bu açıklar sayesinde hackerler, haberiniz olmadan telefonunuzun ön ve arka kameralarını kullanabilir, SMS’lerinizi okuyabilir, kayıtlı telefon numaralarınıza ulaşabilir ve cihazın mikrofonu açarak konuşmalarınızı dinleyebilirler.
 
Geniş ilgi gören Pokemon GO oyunu şimdilik iOS ve Android sistemleri için Google Play ve Apple Store’da yalnızca Avustralya, Yeni Zelanda ve ABD’de resmi olarak yayınlandı. Ancak oyuna ulaşılabilen ve indirilebilen pek çok başka site var. Türkiye dahil pek çok ülkedeki kullanıcılar, bu tür alanlardan Pokemon Go’yu indiriyor.
 
Hackerler, açıkları kullanıyorlar
“Hackerlerin bu yoğun ilgiyi kendi amaçları için değerlendirmesi uzun sürmedi“ bilgisini paylaşan ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, “Android ve iOS’un resmi uygulama alanları dışındaki yerlerden indirilen oyunlar, virüs yüklü olabiliyor“ açıklamasını yaptı. Akkoyunlu, şöyle konuştu: “Bu tür uygulamalar yüklenirken, hiç farkına varmadan, telefon ya da tabletlerimizde siber suçluların sızabileceği arka kapılar açık bırakılabiliyor. Bu açıklıklardan faydalanan siber suçlular, pek çok bilgimize ulaşabilir ve hem kişisel hem de finansal zararlar verebilir”.
 
Bu truva atı kameraları açıyor, mikrofondan dinleme yaptırıyor
Yasal olmayan uygulamalar üzerinden gelen zararlılardan en öne çıkan DroidJack virüsü gibi görünüyor. DroidJack, oldukça yetenekli bir truva atı. Telefondaki pek çok dosyaya erişim sağlıyor ve cihazdaki pek çok uygulamanın kontrolünü ele geçirebiliyor.
 
Droidjack, mesajlarınızı-SMS’lerinizi okuyabiliyor hatta telefonunuzdan mesaj atabiliyor. Telefona kayıtlı numaralarınızı görebiliyor, kopyalayabiliyor. Cihazın yerini siber saldırgana harita üzerinden gösterebiliyor. Mikrofonu açıp, konuşmaları ve çevreyi dinletebiliyor. Ayrıca ve belki de en ürkütücüsü; cihazın ön ve arka kameralarını devreye sokarak siber suçluların sizi izleyebilmesini sağlayabiliyor.
 
Cihazınızı koruyun
Alev Akkoyunlu, oyun keyfinin hüsrana dönüşmemesi için kullanıcıların uygulamaları IOS ya da Google Play üzerinden indirmelerini tavsiye ediyor. “Mobil cihazlarınıza bilgisayar gibi davranın“ diyen Akkoyunlu, ayrıca cep telefonlarında ve tabletlerde mutlaka güncel, lisanslı ve proaktif güvenlik yazılımı olması gerektiğinin altını çizdi. ESET’in mobil güvenlik yazılımı
ESET Mobile Security, kullanıcıları bu zararlı yazılımlara karşı koruyor.
 
ESET Mobile Security ücretsiz versiyonuna https://play.google.com/store/apps/details?id=com.... linkinden ulaşılabilir.
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Kepez yeniden AKP’ye geçer mi?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ulusal Egemenlik
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva