TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı

İsa Altun

Dernek istismarına dikkat!
25 Eylül 2016 Pazar

 Madde bağımlısı olmuş ergenlerin ve canı yanmış ailelerin hikâyelerini 1994 yılından bu yana kaleme alıyorum. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Evladı bir şekilde madde bağımlısı olmuş aileler ‘Denize düşen yılana sarılır’ misali, çocuklarını bu illetten kurtarmak için her yola başvuruyorlar. Çünkü bağımlılık kavramı bilimsel bir alan. Canı yanmış aileler yol, yöntem bilmiyorlar. Kimi aileler de kulaktan dolma bilgilerle bazı derneklere(!) başvuruyorlar.

Parası olmayana destek vermiyorlar

Benim bildiğim dernekler yardımlaşma ve dayanışma için, rehberlik ve yol göstermek için vardır. İşini dürüst ve onurlu bir şekilde yapan STK’lara lafım yok. Ama ailelerin çaresizliğini suistimal eden bazı Uyuşturucuyla Mücadele Dernekleri ile ilgili son zamanlarda çok şikâyet ulaştı. Amaçları tamamen maddi çıkar olmuş. Hatta bağımlı yakınlarını parası yoksa kapıdan içeri bile almıyorlar. Anlayacağınız iş çığırından çıkmış durumda. Şimdi bu dernek yöneticilerine soruyorum: Bu dernekleri kurma amacınız nedir? Para mı? Yoksa sosyal sorumluluk mu? Maddi durumu olmayan ailelerden astronomik ücretler istemek ya da almak vicdanınıza sığıyor mu? Sizde hiç vicdan yok mu? Bir sağlık kurumu gibi gelen bağımlıları tedavi etme cihetine giren, ( yatılı ya da ayakta)çokbilmiş ve bu alanda ahkâm kesen bazı dernekler, ailelerin canını maddi ya da manevi olarak yakıyorlar.

Bu dernekler izlenmelidir
   
İllerde Valiliklere bağlı Dernekler İl Müdürlüğü bu yazımızı ihbar kabul edip bu alandaki de Derneklerin mali kayıtlarını kontrol edeceklerdir elbette. Sağlık Bakanlığı ve İl Müdürlükleri de bu dernekleri de sağlık uzmanı ya da doktor gibi muayene eden ve kendilerini Ruh sağlığı uzmanı gibi gösterip öyle davranan Dernek yöneticilerini de tebdili kıyafetle bir bağımlı yakını gibi takibe alırlarsa ak koyun kara koyun ortaya çıkacaktır.
 
Yeşilay Uyarıyor:

Yeni dönemde Okul ve arkadaşlıklara dikkat!
  Yeni eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla birlikte Yeşilay’dan okullara ve velilere uyarı geldi.  Okul ve arkadaşlık ilişkilerine dikkatleri çeken Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, aileleri ve öğretmenleri dikkatli olmaları konusunda uyardı ve çocuk ve gençlerin bağımlılıklar konusunda daha bilinçli olmaları yönünde desteklenmeleri gerektiğini belirtiyor.
 
  Öğrencilerin ders başı yapmasıyla birlikte Yeşilay, velileri ve öğretmenleri, çocuk ve gençleri bağımlılıklara karşı bilinçlendirmeleri konusunda uyardı. Ailelerin özellikle eğitimin başladığı, çocuklarının yeni arkadaşlıklar ve sosyal çevre edindiği şu günlerde daha dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çeken Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, anne babalara çocuklarını çok iyi gözlemlemelerini, onlarla iyi bir diyalog kurarak arkadaşlarını, gidip geldiği yerleri, sosyalleştiği kafeterya ya da merkezleri takip etmelerini öneriyor.

Merak ve özenti bağımlılığa kapı aralayabilir
 
  Arkadaşlar arasında merak, özenti ve kendini ispat etme davranışlarıyla bağımlılıklara yönelme olasılığının daha fazla ortaya çıktığına işaret eden Öztürk, “Ailelerin, bu konuda çocuklarına doğru bilgileri vermesi, aile içi iletişimin her zaman güçlü olması ve gençlere yaşam becerileri kazandırmaya özen göstermeleri çok önemli. Aynı şekilde öğretmenlerimizin de özellikle sigara içme konusunda öğrencilere rol model olmaları gerekiyor.” Merak duygusunun çocukları ve gençleri madde bağımlılığına götüren en önemli nedenlerden biri olduğunun altını çizen Öztürk, şu bilgileri veriyor: “Yeni okul, yeni çevre, yeni sınıf ve yeni arkadaşlar çocuğun yeni alışkanlıklar edinmesine de kapı açar. Anne-babalara, onlara bu dönemlerde olumlu alışkanlıklar kazandırmakta rehberlik etmelerin tavsiye ediyoruz. Yapılan araştırmalar maalesef riskleri bize açık bir şekilde gösteriyor. Ailelerin özellikle eğitimin başladığı, çocuklarının yeni arkadaşlıklar ve sosyal çevre edindiği şu günlerde daha dikkatli olmaları gerekiyor. Aileler, gerektiğinde bizden yardım alabilir, her konuda bize danışabilirler."
 
Bağımlılıkla mücadele eğitimleri 10 milyon gence ulaştı
 
  Dünyanın en geniş kapsamlı bağımlılık önleme, koruma modeli ve eğitim programı olan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı’nın (TBM) milyonlarca çocuğa ulaşmasından büyük mutluluk duyduklarını belirten Öztürk, yaş gruplarına ve hedef kitleye özelleştirilmiş ve uzmanlar tarafından hazırlanmış içeriklerle sigara, alkol, uyuşturucu, teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşam hakkında bilgileri yine TBM eğitimleri verilen 28 bin rehber öğretmen vasıtasıyla yediden yetmişe herkese ulaştırdıklarını söyledi. TBM kapsamında; 2015 – 2016 eğitim öğretim yılında rehberlik öğretmenleri tarafından yapılan eğitim faaliyetleri ile 10 milyon 756 bin öğrenci ve 2 milyona yakın veliye ulaşıldı. TBM’nin yeni eğitim döneminde de gerek  okullar, gerekse ilgili bakanlıklar ve kurumlar vasıtasıyla daha geniş kesimlere ulaştırılması planlanıyor. 
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva