Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Başkan Uysal, Vali Hüsnü Tuğlu okulunda oy kullanacak
Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek

İsa Altun

Faturayı çocuklar ödüyor
11 Eylül 2016 Pazar

Çocuklar kendi iradeleri dışında dünyaya gelirler. Onları büyüten ve geliştiren en önemli ruhsal gıda sevgi, ilgi ve şefkattir. Temel dinamiklerden olan aile kurumunun önemi de yaşanan toplumsal dramlarda ortaya çıkıyor. Anne ve babaların duyarsız ve sorumsuz tavırlarında fatura maalesef çocuklara çıkıyor.
 
Anne ve babaların tutumu çok önemli
Başta madde bağımlılığı olmak üzere bütün kötü yollara giden yol ebeveynlerin tutumundan kaynaklanıyor. İşte o dramlardan biri de Adana’da yaşanıyor. 13 yaşındayken öz annesi tarafından erkeklere pazarlanan G.Y,  yerleştirildiği yurttan kaçıyor, barlarda çalışırken uyuşturucu batağına düşüyor ve Konya'da gece yarısı yolun karşısına geçerken trafik kazasında yaşamını yitiriyor.
Yıllar önce Adana'ya göç eden Y. ailesi, geçimlerini sağlamak için tarlalarda tarım işçiliği yapmaya başlıyor. İddiaya göre anne Ç.Y. o dönem 13 yaşında olan en küçük kızı G’yi para için erkeklere pazarlamaya başlıyor. Polisin düzenlediği operasyonla gözaltına alınan
anne Ç.Y. ile birlikte genç kızın yakın akrabalarının aralarında bulunduğu 11 kişi tutuklanıyor. Haklarında 'küçük yaştaki kızı pazarlamak' ve cinsel istismar suçlarından dava açılıyor.

Uyuşturucu batağına saplanıyor
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne bağlı Sevgi Evleri'ne yerleştirilen G. Y bir süre sonra yurttan kaçıp Antalya'ya gidiyor. Fiziksel olarak yaşından büyük gösteren Y, Antalya'da sahte kimlikle gece kulüplerinde çalışmaya başlıyor. Genç baba tarafı da 'kötü yola düştü' iddiasıyla infaz kararı alıyor. Uzun süre Antalya'da gizlenip, gece kulüplerinde çalışan G.Y, 18 yaşını doldurduktan sonra çeşitli illere giderek buralarda yaşamına devam ediyor.
Antalya'da çalışırken uyuşturucu ile tanışan G. Y, daha sonra gittiği illerde uyuşturucu batağına saplanıyor. Kimi zaman aldığı uyuşturucunun etkisiyle fenalaşınca, arkadaşları tarafından götürüldüğü hastanede tedavi görmeye başlıyor.

Hayatını kaybediyor
G.Y'in 13 yaşında erkeklere pazarlanmasıyla başlayan ve uyuşturucu batağına kadar uzanan yaşamı, henüz 18 yaşındayken bir gece yarası trafik kazasıyla son buluyor.
Konya'daki barlarda konsomatrislik yapan G. Y, gece yarısı merkez Selçuklu İlçesi'nde çalıştığı bardan çıkıyor. Sancak Mahallesi'ndeki İstanbul Caddesi'ne saat 00.30'da bitkin halde çıkan G.Y karşıdan karşıya geçmek isterken, Kenan T.'nin yönetimindeki otomobil çarpıyor.
Kazada ağır yaralanan G.Y, kaldırıldığı Konya Numune Hastanesi'nde doktorların tüm çabalarına karşın yaşamını yitiriyor
Polis, G.Y'in Adana'daki babası A. Y.'ye ulaşıp, G'in öldüğünü haber veriyor. Kızının hastane morgunda tutulduğunu söyleyen görevliler, "Gelin cenazesini teslim alın" diyor.
Kızının kötü yola düştüğünü, aşiret içerisinde itibarlarının kalmadığını söyleyen baba A. Y, "Benim öyle bir kızım yok. Kimsesizler mezarlığına gömün" diyerek cenazeyi kabul etmiyor.
15 günlük yasal sürenin ardından aileden başka kimse cenazeyi almaz ise G.Y, Konya'da kimsesizler mezarlığına defnedilecek.
 
İnternet bağımlılığı yalnızlığa itiyor
 
Genç yetişkinlerde sosyalleşme sorunuyla birlikte, internet bağımlılığının yol açtığı yalnızlık üzerine yapılan araştırma, gençlerin yüzde 57’sinin sosyalleşmek için sanal ortamları kullandığını, yüzde 45’inin de yalnızlığını sanal paylaşımlarla gidermeye çalıştığını ortaya koyuyor. Gençlerin yüzde 44’ü sanal ortamda kendini kontrol etmekte zorluk yaşadığını dile getirirken, yüzde 36’sı her seferinde internette daha fazla zaman geçirme isteği duyduğunu söylüyor.
 
Sanal ortam rahatlık ve özgürlük mü?
Toplumda sosyalleşme sorunu yaşayan gençlerin, sanal ortamda kendilerini daha rahat ve özgür hissetmesi sebebiyle internete olan bağımlılıkları da aynı oranlarda artış gösteriyor.
 
  Bağımlılıklarla ilgili araştırmaların, akademik çalışmaların yer aldığı Yeşilay'ın hakemli akademik dergisi Addicta: The Turkish Journal on Addictions'ın 5. sayısında, genç yetişkinlerde internet bağımlılığının yol açtığı yalnızlık üzerine yapılan araştırmanın çarpıcı sonuçları, “sanal ortam yalnızlığı” sorununda artışa dikkat çekiyor.
 
Yalnızlık sorunu artıyor
  Addicta’nın yeni sayısında yer alan, 2015 yılında 18-26 yaş arasındaki 237 öğrenci üzerinde yapılan araştırma, internet bağımlılığı hakkında ilginç veriler sunuyor.
 
  Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Durmuş Ümmet ve Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Füsun Ekşi tarafından yapılan, Türkiye’deki genç yetişkinlerde internet bağımlılığının incelendiği araştırma, gençlerin yüzde 57’sinin sosyalleşmek için sanal ortamları kullandığını, yüzde 45’inin de yalnızlığını sanal paylaşımlarla gidermeye çalıştığını ortaya koyuyor. 70 erkek ve 167 kadın denek üzerinde yapılan çalışmada, gençlerin yüzde 51,2’sinin ortalamanın üzerinde yalnızlık çektiği, yaklaşık yüzde 18’inin yüksek düzeyde yalnızlık yaşadığı ortaya çıkıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 40’ı ise sanal ortamda bulunmalarına rağmen sosyal paylaşımlardan uzak duruyor.
 
Gençler sanal ortamda kendini kontrol etmekte zorlanıyor
  Gençlerin yüzde 44’ü sanal ortamda kendini kontrol etmekte zorluk yaşadığını dile getirirken, yüzde 36’sı her seferinde internette daha fazla zaman geçirme isteği duyduğunu söylüyor.
Gençlerin yüzde 36’sının internet bağımlığı nedeniyle gerçek yaşamdaki sosyal ilişkilerinde çeşitli zorluklar yaşadığına dikkati çekilen araştırmaya göre, sanal ortamda sosyalleşme düzeyleri ve sanal paylaşım davranışları artan kişilerin daha fazla internet bağımlılığı yaşadığı görülüyor.
 
Paylaşımlarla sosyalleşiyorlar
Araştırmayı gerçekleştiren akademisyenler, sosyal ortamda kendilerine doyurucu ilişkiler bulamayan ya da gerçekleştiremeyen ve bu nedenle yalnızlık yaşayan bireylerin, bu olumsuz durumdan kaçabilmek için sanal ortamlardaki paylaşımları ile sosyalleşmeye çalıştıklarını ifade ediyorlar.
Söz konusu araştırma, genç yetişkinlerin reel yaşamda yalnızlık duygusu hissettikçe ve sanal ortamda sosyalleştikçe daha fazla kontrol kaybı yaşadıklarını gösteriyor.
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva