'Bahar Karması'nda buluşma
'Bahar Karması'nda buluşma
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Antalya Dünya Şampiyonası için alarmda
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Akdeniz Üniversitesi'nde bilimsel başarılar ödüllendirildi
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor

İsa Altun

Hediye cihazlar sizi dinliyor
1 Temmuz 2015 Çarşamba

Biri size cep telefonu, masa saati, kalemlik, oda parfümü, duvar saati, hesap makinesi, flash bellek, kalem, kül tablası, masanızda aksesuar olarak Pelüş oyuncak vs, vs hediyeler getirdiyse bir zahmet o hediyelerin içini açıp casusu yazılım var mı diye bir kontrol edin. Bu arada bilgisayarınızın kasasına, mouse’na, klavyesine de dikkat etmenizde fayda var.

Çünkü böceğin nerede olduğunu bilemezsiniz. Ancak cihaz yardımı ile bulabilirsiniz. Birbirini teknolojik cihazlar yardımıyla dinleyenlerin sayısındaki artış, ürkütücü boyutlara ulaşmış durumda. Son günlerde yurt dışından ve ülkemizden peş peşe gelen haberler 70 milyonluk Türkiye'yi 'haklı bir paranoya'ya bağladı. Asıl vahimi bir yandan bu korkuyu yaşarken bir yandan da dinleme cihazlarının peynir ekmek gibi satılması cabası. Tabiri caizse casus cihazlarında satış patlaması yaşanıyor. Yasa dışı olduğuna bakmadan bu cihazları internette pazarlayan şirketler, kredi kartına taksit ve 'gold' paket gibi kampanyalar yapıyor.

"Eşini, dostunu, sevgilini dinle" sloganları da cabası! Cihazların en kolay bulunduğu pazar ise internet. Sanal alemde James Bond'u kıskandıracak teknolojiye sahip onlarca cihazı uygun fiyata bulmak mümkün. Öyle ki, merkezi İzmir'de bulunan bir Bilgisayar firmasının sitesinde kampanya paketleri bile var. Sitede, müşteriler Türkiye'nin neresinde olursa olsun ürünleri kendilerine ulaştıracakları ve bu 'hizmet'ten "mutluluk duyacakları" söyleniyor.

Şirket, casusluk yapanın yakalanmaması için her türlü önlemi de almış. Şirket yetkilisi, bu önlemlerden birini şöyle anlatıyor: "Yazılımları müşterilerimiz kendileri de kurabilirken bazen karmaşık geldiği için biz yazılımlarımızı telefonlara kuruyoruz. Müşterilerimiz de bu telefonları dinletmek istediği kişilere veriyorlar. Aldıkları ürünlerin detayı kredi kartı hesap özetlerinde gözükmüyor. Ekstrelerde sadece bilgisayar yazılım ücreti olarak geçiyor ve bu şekilde müşteri gizliliği de sağlanıyor."Müşterilere 'dinleme taktikleri' de veriyor.

Mesela, casus yazılımın yüklü olduğu telefonu dinlenmek istenen kişiye, "Canım sana yeni telefon aldım" diye hediye gibi verebileceği söyleniyor.'Şirket, ürünleri elden de teslim ediyor. Telekulak'ı ticarete çeviren bir başka sitelerde mevcut.  Sitede göze ilk çarpan şey ise sitenin İstanbul, Ankara, İzmir, Adana gibi illerde temsilciliklerinin olması. Yine onlarca ürünün bulunabildiği web sitesinde, casus programın 1-3 saat arasında hazırlandığı da not edilmiş.

Casus yazılımları ve cihazlarını kullanarak telefon dinleme, ortam dinleme ya da SMS takibi gibi faaliyetlerde bulunmak TCK'nın 132 ve 135'inci maddesine göre suç. Türkiye’de hukuken bu konuda bir açıklık yok, ancak yeni bir dal olması ve uzman personelin çok olmaması derhal müdahale edilememesini doğuruyor. Diğer yandan casus yazılım firmalarının ürünlerinin çok kullanılması toplumda bunun bir suç olmadığı izlenimi oluşturuyor."Sanal ticaret yöntemi ile satılan dinleme cihazlarının listesine yenileri ekleniyor.

Önceden prize veya televizyonlara takılan cihazlar satılırken şimdi Mouse’dan klavyeye, oda spreyinden çocuk çantasına kadar yeni modeller satışa sunuluyor. Yasa dışı dinlemelerle ilgili davalar ardı ardına açılırken, sanal ortamda ise yasa dışı dinleme yapmaya olanak tanışan cihazların satışı dikkat çekiyor. Yasak olmasına rağmen bu tür cihazlar satılırken, talep yüzünden kullanılan cihazlara her gün bir yenisi ekleniyor. Klavyeye takılan dinleme cihazları da cabası.

Ürünün tanıtımı şöyle yapılıyor:

“Klavyenin içine özel monte edilen modül sayesinde sınır mesafesi gözetmeksizin dilediğiniz yerden ortamı dinlemeye yarayan ‘Casus Klavye’.  Klavyeyi bilgisayarın uygun girişine takmanız yeterli, enerji problemi yok. Yıllarca dinleme yapabilir. Siz sadece numarayı çevirip direk dinleme yapabilirsiniz. Yeni nesil dinleme cihazlarının başında oda parfümü şeklinde olan yer alıyor. İnternet sitesinde özellikleri ise şöyle sıralanıyor:  “Oda parfümünün (sprey) içine yerleştirilen bir böcek dinleme cihazı mikro GSM modül sayesinde mesafe sınırı olmaksızın 14 gün bekleme süresiyle ve 12 saat dinleme süresiyle kullanılabilir. Cihaz hırsızlığa karşı bir alarm sistemi olarak da kullanılabilmektedir, içindeki gizli modül sayesinde aynı zamanda mesafe sınırı olmayan çok gelişmiş dinleme cihazıdır.

”Satılan bir başka dinleme cihazı ise çocuk çantası görünümünde. Ürün ise sitede şu özellikleri ile pazarlanıyor: “Çantanın içine yerleştirilmiş bir mikro GSM modül sayesinde mesafe sınırı olmaksızın 7 gün bekleme süresiyle ve 6 saat dinleme süresiyle kullanılabilir. Cihaz hırsızlığa karşı bir alarm sistemi olarak da kullanılabilmektedir. Bu cihaz normal çanta olarak kullanılabilmekte ancak içindeki gizli modül sayesinde aynı zamanda mesafe sınırı olmayan çok gelişmiş dinleme cihazıdır.  Aynı zamanda sese duyarlıdır ortamda ses oluştuğu zaman cihaza kodlanmış cep telefonu numarasını arayarak ortamda olup bitenleri dinlemenizi sağlamaktadır. ” Bu cihazların kullanımına ilişkin yasal bir engel yok. Ancak cihazlar yolu ile suç işlendiği zaman örneğin TCK’nın 134.maddesine göre özel hayatın gizliliğini ihlal suçundan ceza alınabilir. Bu da iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bunun dışında casusluk suçları da işlendiği zaman cezaya tabi olunur.”Bilişim Hukuku Uzmanı Avukat Ali Osman Özdilek: "Casus yazılımları ve cihazlarını kullanarak telefon dinleme, ortam dinleme ya da SMS takibi gibi faaliyetlerde bulunmak TCK'nın 132 ve 135'inci maddesine göre suçtur. Casus cihaz ve yazılımları sağlayanlar ise Yine TCK 39. maddede yer alan iştirak suçları hükmünce suça yardım ve yataklık etmekten dolayı suçludur. İşlenen suç ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiriyorsa 15 yıldan 20 yıla, müebbet hapis cezasını gerektiriyorsa 10 yıldan 15 yıla, diğer hallerde de cezanın yarısı kadar ceza alırlar. Türkiye'de hukuken bu konuda bir açıklık yok, ancak yeni bir dal olması ve uzman personelin çok olmaması derhal müdahale edilememesini doğuruyor. Diğer yandan casus yazılım firmalarının ürünlerinin çok kullanılması toplumda bunun bir suç olmadığı izlenimi oluşturuyor."
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva