Ferman Akgül açtığı tazminat davasını kaybetti
Ferman Akgül açtığı tazminat davasını kaybetti
Muratpaşa'ya akıllı otoparklar
Muratpaşa'ya akıllı otoparklar
Vali Şahin, şehit aileleri ve gazilerle iftarda buluştu
Vali Şahin, şehit aileleri ve gazilerle iftarda buluştu
Çanakkale şehitleri Antalya'da konserle anıldı
Çanakkale şehitleri Antalya'da konserle anıldı

Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel

İnsanlık mı? İnsanlık dışı mı? Sosyal devlet mi?
29 Mart 2021 Pazartesi

GÖZLEMLERİM

Daha önceden rezervasyon yaptırdığım bir butik otele gidiyorum.

Sular akmıyor.  İşletmeci perişan. Çırpınıyor. Ama nafile. Bu bir genel kesinti değil. Arıza değil. Ya ne? Çok zor durumda olan işletmeci su borcunu ödeyemediği için gelip suyu kesmişler. Belki size normal gelebilir. Ama bana hiç de normal gelmedi. Neden mi? Açıklayayım.

Su hayattır.  Dünyanın dörtte üçü sudur. İnsan vücudunun yüzde 70’i sudur. Temizlik susuz yapılamaz. Yani susuz yaşamak mümkün değildir.

Hal böyle iken, alacağını alamayan sular idaresi gelip suyu kesiyor. Sözüm ona alacağını kolayca almak için. Ama kimi cezalandırıyor? Borçluyu mu? Hayır toplumu cezalandırıyor. Bu yaklaşım insanlık mıdır? Olamaz. Değildir tabii ki de... İnsanlık için, hayat için, sağlık için, hijyen için gerekli olan suyun verilmesidir.

Düşünsenize suyun olmaması nelere yol açar? WC den tutun diş sağlığına kadar hijyen için olmazsa olmazdır su. Yani vücut temizliğinden çevre temizliğine kadar su gereklidir. İçmek için su gereklidir. Açlık grevi yapanlara bile sadece su verilir. Hayatta kalabilmeleri için. Son nefesimizde dahi bir kaşık su verilir.

Ya o hayvancıklar? Susuz kalırlarsa ne olurlar?

Sonuçta suyun kesilmesi yani susuz bırakılması cinayettir diyebiliriz sanırım.

Bildiğim kadarı ile hiçbir gelişmiş ülkede böyle bir uygulama yoktur. Olamaz zaten. Ama bizde olur. İleri demokratik ülkeyiz ya. Kültür düzeyi yüksek ülkelerde insanlık hiçe sayılarak uygulama yapılmaz. Önce insanlıktır. İnsan sağlığıdır.

Ne olması gerekir? Sular idaresi alacaklı ise demokratik ve gelişmiş ülkelerde yasalara göre hareket edilerek, alacaklar icra yolu ile tahsil edilir. Yani maaşından kesilir veya bankada parasına veya iş yeri veya evindeki eşyalar satılarak alacak tahsil edilir. Veya edilmeye çalışılır. Ama hiçbir zaman su kesilmez.  Orman kanunu geçersizdir. Sosyal devlet kanunu geçerlidir.

Peki, biz nerede yaşıyoruz? Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Sosyal bir devlettir. Böyle bir devlette asosyal uygulamalar yapılmıyorsa vatandaş hakkını arar. Veya ilgili kurum veya kuruluşlarca olumsuz olan uygulamalar düzeltilir. Örneğin, bir konuda henüz bir yasa yoksa, düşünülmemiş olabilir. Bu yasal boşluktan yararlanılmaz tam tersi, bir olay meydana geldiğinde o ülkenin hukukçuları, savcıları, barolar devreye girip yanlış uygulamaların yapılmaması için kanun teklifinde bulunurlar. Ve olumsuz olan uygulamalar yasalaştırılır.

Gelişmişlik budur. Demokrasi budur. Sosyal devlet budur.

Tabiî ki elektrikte ve doğal gazda da durum aynıdır. Düşünsenize bu devirde elektriksiz bir aletin olmadığı, sadece aydınlanmada değil evde ve iş yerlerinde elektriksiz hiçbir alet çalışmamaktadır. Borcundan dolayı  “ elektrik idaresi “ gelip konut veya işyerinin elektriğini kestiği zaman, iş yeri ise üretim duracak, çalışanlar aç kalacak, konutta ise evde çocuk veya yaşlı varsa onların ihtiyacı olan elektrikle çalışan aletler çalışamayacağı için, örneğin bir KOAH hastası oksijen konsantratörüne bağlı ise hayatını kaybedecektir. Bu durumda yine katil olan kimdir?

Kış günü ise soğuktan ölüme terk edilecektir insanlar.

Sonuç olarak su, elektrik ve doğal gazın borcundan dolayı kesilmesi insanlık mıdır? HAYIR.

İnsanlık suçu mudur? EVET.

Sosyal devletin uygulaması mıdır?  HAYIR

Çözümü nedir? Sadece pandemi döneminde değil, tüm dönemlerde su, elektrik ve doğal gazın borcundan dolayı kesilmemesi için yasanın çıkartılması gerekir. Kimlere görev düşüyor? Yanıtı yukarıdadır.

Aslında, yasanın olmamasını suiistimal etmekte insanlık suçu değil midir?

Sevgilerimle..

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ETİK VE MODERNLİK 30 Mart 2021 Salı  18:46

Yakup Hocam, elinize sağlık, güzel yazmışsınız! Bize insan olmanın erdemini bir kez daha hatırlattınız! Bu HATIRLATMA çağlar ötesi tonlaması ile çok daha güzel olmuş! Zor zamanlarda (Kovid-19 zamanı) daha hoşgörülü, yapıcı, esnek olmak lazım!... Ne yazık ki modern dünyada en büyük problemlerden bir tanesi ETİĞİN ETKİSİNİ AZALTMASIYİTİRMESİDİR!!...

Yorumu oyla      0      0  
Çelik 29 Mart 2021 Pazartesi  19:48

Sn.Alıcıgüzel kutluyorum.Sosyal devlet gereğini yapar,kasıt varsa cezasını verir ancak gerçek ihtiyaç varsa yardımcı olur.Belirttiğiniz gibi kişi yada aileyi mağdur etmez.

Yorumu oyla      0      0  
Nezih Okur 29 Mart 2021 Pazartesi  18:31

Üretim yapan çiftçinin üretim araçlarına da elkonulamaz diye Atatürk zamanında çıkmış bir yasa var diye biliyorum. Yazınızdaki temel fikir bu anlayışa uygun. Tebrikler

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva