Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Antalya cari açığa pozitif katkı sunmaya devam ediyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Burdurlu kadınlar bocce topu yapıyor
Turizm Haftası'nda mezuniyet töreni
Turizm Haftası'nda mezuniyet töreni
Dizlerde ağrı, kireçlenme habercisi olabilir
Dizlerde ağrı, kireçlenme habercisi olabilir

İsa Altun

İnternet ruh sağlığına tehdit
21 Ekim 2018 Pazar

Aşırı teknoloji kullanımı ve bağımlılığı ruh sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Ergenler başta olmak üzere risk artarak devam ediyor. Bilişim sistemleri ve teknolojideki değişim ve dönüşüm baş döndürücü hızı insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. Ancak unutmayalım ki, teknolojinin getirisi kadar götürüsü de var. Teknolojik cihazları sağlıklı kullanımı için parola: ‘Azı karar çoğu zarar’

Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılki temasını “Değişen Dünyada Gençler ve Ruh Sağlığı” olarak belirledi.

Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Kırpınar, İnternet ve akıllı telefon kullanıcılarının en az yarısının 25 yaşından küçük olduğunu ve psikiyatrik bozuklukların çoğunun da bu yaşlarda başladığının altını çizdi.

 Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Dünya Ruh Sağlığı Günü vesilesiyle gençlere ve ebeveynlerine önemli uyarılarda bulundu:

“Değişen Dünya denildiğinde ilk akla gelen, teknolojik gelişmeler oluyor ve bu gelişmelerin en büyük muhatabı da gençler. Günümüzde teknolojinin yanlış veya fazla kullanımından kaynaklanan patolojik durumların sayısında ve çeşitliliğinde çok büyük artışlar olduğuna tanıklık ediyoruz. İnternetle birlikte ilerleyen ve bugün akıllı telefonlarla zirve yapan bu sorunlar artık E-Hastalık başlığı altında inceleniyor.”

Depresyonu tetikliyor

İnternet ve akıllı telefon kullanıcılarının en az yarısının 25 yaşından küçük olduğunu ve psikiyatrik bozuklukların çoğunun da bu yaşlarda başladığını söyleyen Prof Dr. İsmet Kırpınar, “Bir yandan gelişme dönemlerinde yapay ilgi ve meraklarla beyin etkinliğinin sapma gösterebileceği, öte yandan sanal iletişimin gerçek iletişimin yerini alması yoluyla çocuk ve gençlerin dış dünyadan soyutlanabileceği ihtimali, depresyon veya çeşitli kişilik bozuklukları gibi önemli psikiyatrik vakalarda çok ciddi artış olacağını gösteriyor. Narsisizm, nevrotiklik gibi kişilik özellikleri ile ilgili akademik yayınlara daha şimdiden rastlamaya başladık” diye konuştu.

Çağın Hastalığı: E-Hastalık

 “Mobil telefonların kullanımının artması ve telefon aracılığıyla sosyal medyaya ulaşımın kolaylaşması ile birlikte yeni patolojiler de görülmeye başladı” diyen Prof. Dr. İsmet Kırpınar, “Hayalet titreşim (Fantom vibrasyon) bu patolojilerin en yeni tanımlananlarından biri. Günümüzde birçok kullanıcı ceplerindeki telefonunun çalmadığı hâlde titrediğini hissettiklerini söylüyor.

Telefonu kaybetme ya da pilin bitme endişesini sürekli yaşıyorsanız Nomofobi isimli hastalığa yakalandığınız söylenebilir. Bilim insanları nomofobiyi modern çağın yeni hastalığı olarak tanımlıyor. Kişiyi strese sevk eden bu hastalık bir tür bağımlılık belirtisi olarak kabul ediliyor. Elinden akıllı telefonları düşürmeyen ve ayda binlerce SMS gönderen ergenlik çağındaki gençlerde görülen Tekstonik veya SMS bağımlılığı ise, daha önce yaşlılarda sık rastlanan tendinit rahatsızlığının, gençlerde de yaygınlaşmasına sebep olarak gösteriliyor.

Tendinit, omuz ve kolların zorlamasıyla gelişen tendon incelmesinden kaynaklanıyor. Ekrana göz kırpmadan sürekli bakmak, Göz Kuruluğu sendromuna yol açıyor. Önlem alınmadığı takdirde göz kuruluğu sürekli yaşanan bir soruna dönüşüyor. 3D Uygulaması Hastalığı ya da diğer adıyla Siber Hastalık ise akıllı telefonlardaki 3D uygulamalarına olan bağımlılık olarak tarif ediliyor ve baş dönmesi, mide bulantısı, göz problemleri, bayılma gibi ciddi sorunlara yol açabiliyor” açıklamasını yaptı.

Facebook Bağımlılığı, TV ve İnterneti Geçti!

Prof. Dr. İsmet Kırpınar, “İnternet bağımlılığının 3 nedeni var. Birincisi, insanların kolaylıkla internete ulaşabilmesi; ikincisi, cinsellik içeren görsellere internet üzerinden ödenebilir bir bedelle kolayca ulaşılabilmesi; üçüncü neden ise, hem gerçek hem de algılanan kimliğinin bilinmezliği.

Dünya üzerinde en az 1 milyar kullanıcısı ile Facebook, bu ağların en popüler olanı. Günümüzde, televizyon veya internet bağımlılığı birinci sıradaki yerini Facebook Bağımlılığı‘na bırakmış durumda” diye konuştu.

İnternet bağımlılığını önlemeyle ilgili konuşan Prof. Dr. İsmet Kırpınar, “Bilgisayarların ve mobil telefonların artık günlük hayatımıza tamamen girdiği ve önemli fonksiyonlara sahip olduğu bir gerçek.

Bu yüzden internetten ve telefonlardan tam olarak uzaklaşma şeklindeki çözüm modellerinin gerçekçi olmadığı açık. Ancak amaca yönelik, düzenli ve kontrollü internet/telefon kullanımıyla beraber, alternatif aktiviteleri de gençlerimizin hayatlarına sokmak zorundayız” dedi.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
4 makamlı başkan; Muhittin Böcek...
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva