TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı

İsa Altun

İnternette Güvenli Alışveriş
12 Nisan 2022 Salı

Pandemi sürecinden bu yana internet üzerinden alışverişlerde artış var. Buna bağlı olarak da sanal ortamda maddi ve manevi açıdan mağdur insanlarda patlama yaşanıyor. İnternet üzerinden alışveriş hem ucuz, hem de bol seçenek oluşturduğu için son yıllarda büyük ilgi görüyor. Peki güvenli internet için nelere dikkat etmek gerekiyor

Tanıdık ve tescilli web sitelerinden alışveriş yapın.

 En iyi fırsatlar bazen hiç duymadığınız web sitelerinden gelir. Bu fırsatlara ihtiyatlı yaklaşmakta fayda var. Bilmediğiniz bir web sitenin arkasında, umduğunuz gibi bir şirket bulunmayabilir ve aktardığınız tüm veriler an itibariyle online hesaplarınıza erişmeyi deneyebilecek üçüncü bir tarafın elinde olabilir.

Sanal kart ile alışveriş yapın.

 Kredi kartları, banka kartlarına göre daha fazla koruma sağlıyor ama güvenlikte ikisinin de üstüne çıkan sanal kartları kullanarak ek koruma katmanı yaratabilirsiniz. Kredi kartı yerine geçen sanal kartlar, siber dolandırıcılığa karşı güvende olunmasına yardımcı oluyor.

Linklere dikkat edin. Temalı içeriklere hemen kanmayın, gelen maillerin adresini ve doğruluğunu kontrol edin.

Kötü niyetli kişilerin göndereceği linklere tıkladığınız anda tüm kişisel bilgileriniz dolandırıcıların eline kolayca geçebilir. İyi niyetli gibi gözüken tebrik kartlarının arkasında da kötü planların olabileceğinden şüphe edin. Düşünmeden gireceğiniz linkler sizi virüs bulaştıran sitelerin avı haline getirebilir. Bir tanıdığınızdan gelse dahi kendisi ile iletişime geçip teyit edin.

İndirim ve hediye teklifler ile abartılı kampanyalara  itibar etmeyin.

Eğer gördüğünüz bir indirim gerçek olamayacak kadar cazipse, büyük bir olasılıkla gerçek değildir. İndirimin gerçek olduğunu düşünüyorsanız yeni bir tarayıcı açarak web sitesinin adresini doğrudan bu adres çubuğuna yazın. Her ne olursa olsun online alışverişiniz için mutlaka düşük bakiyeli bir sanal kart kullanın.

E-postalardaki ve sosyal ağlardaki bağlantılara çok dikkat edin.

Kimlik avı, insanlardan kişisel bilgilerini almanın en yaygın yoludur. Siber suçlular, Black Friday dönemlerinde de gerçeğine birebir benzeyen paravan siteler kullanarak, sizi tuzağa düşürebilir.

Ücretsiz ve halka açık Wi-Fi erişim noktalarından uzak durun.

Siber dolandırıcılar tarafından kontrol edilen ücretsiz bir Wi-Fi ağına bağlandığınızda cihazınızdaki kritik bilgileri farkında olmadan dolandırıcılara kaptırabilirsiniz. Eğer evinizin internetine bağlı değilseniz ve online bir işlem yapmanız gerekiyorsa, mobil veri ağınızı kullanın. Eğer bir Wi-Fi ağına bağlanmak zorundaysanız, mobil güvenlik çözümü içeren bir VPN ile bağlantı kurduğuna emin olun.

Mağazaların web siteleri yerine uygulamalarını kullanın.

Siteler yerine mağazanın uygulamasını kullanmak, uygulamaların ele geçirilme ihtimali daha düşük olduğundan satın alımları daha güvenli kılıyor. Eğer mutlaka site üzerinden alışveriş yapmak istiyorsanız, alışveriş yaptığınız sitenin SSL sertifikası kullandığından emin olun.

Adresinde yalnızca HTTPS bulunan web sitelerini kullanın.

 Online alışveriş genellikle hassas bilgilerin web siteleriyle paylaşılmasıyla yapılır. HTTP bağlantılar üzerinden gönderilen veriler ise şifrelenmez. Online alışveriş yaptığınız sitede HTTPS yoksa saldırgan verilerinizi çalabilir.

Hesaplar ve finansal işlemler için iki faktörlü kimlik doğrulama kullanın.

 iki faktörlü kimlik doğrulama, bir hesabı güvence altına almak için harika bir yoldur. Siber dolandırıcı, bir hizmet için sizin giriş bilgilerinizi ele geçirmiş olsa bile, telefonunuz veya e-postanıza da erişmesi gerekeceği için daha fazla güvende olursunuz.

 Her zaman güçlü şifreler kullanın.

 Bu öneriden bıkmış olsanız bile, özellikle online alışveriş yapacağınız siteler için karmaşık şifreler kullanmalısınız. Lütfen, aynı şifreyi birden fazla web sitesinde ve e-posta hesabınızda kullanmayın. Farklı hesaplarda birbirinden değişik, uzun, rakam ve harf kombinasyonlarıyla oluşturulmuş güçlü şifreler kullandığınıza emin olun. Klasik şifreler dışında biyometrik doğrulama yöntemlerinden faydalanmak da güvenliği oldukça artırıyor.

Kredi kartlarınız için uyarıları ayarlayın.

 Çoğu banka, yapılan her işlemden sonra SMS ya da e-posta ile bilgilendirme özelliğini kullanıcılarına sunmaktadır. Bu sayede çalınan bir kredi kartı kullanıldığında fark edip kullanımını kapatabilirsiniz. Hesap özetlerini ve kredi kartı ekstrelerini kontrol edin. Online alışveriş yaptıktan sonra hesap özetinde ya da kredi kartı ekstresinde şüpheli bir harcama görürseniz hemen bankanızla iletişime geçin.

Bildiğiniz yerden alışveriş yapın.

 Doyurucu bilgi sağlayan, teslimatta sorun yaşatmayan ve kendini kanıtlamış internet sitelerinden alışveriş yapın.

 İnanılmaz tekliflere inanmayın.

Siber suçlular, inanılmaz ölçüde cazip tekliflerle, kişileri ağlarına düşürmeye çalışır. Ne yazık ki, pek çok durumda da başarılı olurlar. E-posta veya sosyal medya kanalları üzerinden karşınıza çıkan indirim, promosyon hatta bedava ürün teklifleri gerçek olamayacak kadar inanılmaz ise, büyük ihtimalle gerçek değildir. Örneğin revaçta olan 6 bin liralık bir telefon 600 liraya satılıyorsa, bu tekliften uzak durmanızda fayda var. Kendinize ‘bu kadar da olur mu?‘ diye sorun.

 Herkese açık Wi-Fi bağlantıları üzerinden alışveriş yapmayın.

 Halka açık ücretsiz bağlantılar üzerinden kredi kartı bilgileriniz çok kolay görüntülenir ve bu da başınıza gelmesini istemeyeceğiniz hırsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle online alışveriş ve online bankacılık işlemlerinizi kendi bağlantılarınızla yapmayı tercih edin.  

Kendi cihazınızı kullanın.

İnternet cafeler gibi ortak kullanım alanlarında yer alan veya başkasına ait cihazlardan online finansal işlem yapmayın. Başka cihazlarının güvenlik durumunu bilemezsiniz, bir tuhaflık olup olmadığını da anlamanız hayli zor olur. En iyisi siz alışverişte kendi cihazınızı kullanın.

 Güvenlik yazılımı kullanın.

Dijital dünyadaki zararlı yazılım sayısı 1 milyar adete yaklaşmak üzere. Lisanslı, markalı, proaktif internet güvenliği yazılımları, PC, tablet ve telefonlarınızı zararlı yazılımlardan korur. Güncel antivirüs yazılımları sizi siber suçlulara karşı güvende tutar.

Telefonunuza daha çok dikkat edin.

Mobil cihazlar elimizin altındaki alışveriş merkezleri haline geldi. Mobil e- ticaret revaçta. Ancak telefonlar, özellikle de Android telefonlar zararlı yazılımların hedefinde. Bununla birlikte cihazlar çok fazla unutuluyor, kayboluyor ya da çalınıyor. Antivirüs  mobil güvenlik çözümleri, kötü amaçlı yazılımları engellediği gibi telefonunuzu kaybolması durumunda kilitleyebilir, hatta kötü ellere geçmesin diye verilerinizi uzaktan silebilir.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva