Banu Parlak gözaltına alındı
Banu Parlak gözaltına alındı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Ronaldo'nun lüks aracı hayran bıraktı
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Doğum teşviki: 75 bin dolar ödenecek
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı
Türkan Şoray'dan Kadir İnanır mesajı

Turgut Güngör

Pandora'nın kutusu 
11 Ekim 2021 Pazartesi

Pandora'nın bir kutusu açıldı ve içinden hiç de sürpriz olmayan belgeler ortaya döküldü.

Belgeler üzerinde 117 ülkeden 600'den fazla gazeteci çalıştı. 12 milyon belgede 35 ülkenin eski ve yeni liderlerinin mal varlığı bulundu. 336 politikacı/siyasetçi, yüksek kamu görevlisi, kaçakçılar, dolandırıcılar ve katillerin "offshore işlemleri" ortaya çıkarıldı.

Belgelerini inceleyen DW Türkçe haberi:

"Türkiye'de iktidardan aldığı tartışmalı ihaleler ve teşviklerle servetini katlayan Cengiz Holding'in kurucusu Mehmet Cengiz, Pandora Papers belgelerine göre bu serveti vergiden kaçınmak için Britanya Virgin adalarına  aktarıyor."

DÖVİZ CİNSİNDEN KREDİ

Deutsche Welle Türkçe'nin bir başka Pandora Papers haberi:

"Demirören ailesi Ziraat Bankasından aldığı 2 yılı ödemesiz 10 yıl vadeyle taksitlendirilen 

675 milyon dolar krediyi geri ödemedi."

DW'nin iddiası, belgelere göre Demirören ailesi, Virgin Adalarındaki şirketi üzerinden Londra'da gayrimenkuller satın aldı.

Türkiye'de kamu bankasından iktidarın desteği ile aldığı döviz cinsi krediyi, varlığı ve ödeme gücü olduğu halde vermeyen/ödemeyen Demirören bu süreçte bir de özelleştirilen Milli Piyango'yu aldı.

Türkiye'de bir şekilde parayı bulan soluğu vergi limanı veya vergi cenneti denilen yerlerde alıyor. 

KEYNES ÇIRAK ÇIKTI

Bankaların hortumlandığı yetmiyor, paralarımız yurtdışına kaçırılıyor. Bankalara soruyorsunuz,  müşterinin özeli, "ticari sır" diye yanıt geliyor. Ne sırrı? Bu benim, senin, ülkemin parası. Benim devletimin bankası.

Ödemedikleri paranın üstüne "yapılandırma" istiyorlar. İlk borcu ödemek için "yeni borç verin" diyorlar. Yeniden kredi alacak. Oh ne ala memleket.

 John Maynard Keynes diyor ki: "Bankaya 100 dolar borcunuz var ve bunu ödeyemiyorsanız ciddi bir sorunla yüzyüzesiniz demektir. Bankaya 1 milyon dolar borcunuz var ve bunu ödeyemiyorsanız, banka ciddi bir sorunla yüz yüze demektir."

Liberal ekonomi teorisyeni Keynes, bunların zekası yanında "çırak" çıktı. 

15 YILDIR KARAR YOK

Yeter artık bu kadar yüzsüzlük. Devlet aklı hemen devreye girmeli. Borcu olan,  ödemeyen, başka bir ülkeye kaçıran kim varsa hemen mal varlıklarına el konulmalı. Beyan edilmeyen gelirleri yurda getirme affı çıkarmakla bu işler olmuyor.

Kurumlar Vergisi Kanunu'na göre bir vergi cennetine para aktarmak isterseniz yüzde 30 vergi veriyorsunuz. Hemen sevinmeyin. Uygulaması yok. Neden? Çünkü hangi ülkeler vergi cenneti, bunu Cumhurbaşkanı belirliyor. Ve tam 15 yıldır bu karar yayınlanmıyor.

BİRİ YER BİRİ BAKAR

Vergi cennetlerinde bulunan para 5.6 trilyon dolar ile 32 trilyon dolar arasında değişiyor. IMF'ye göre vergi cennetleri yılda 600 milyar dolar vergi kaybına neden oluyor. Bu parayı hükümetler kullansa daha iyi hizmet verebilir, halkın gelir seviyesini arttırabilir. 

Biri yer biri bakar misali. Halkın küçük birikimlerini bankalardan kredi olarak alan birileri yurt dışına çıkardıklarıyla vergi ödemeden servetlerini katlıyor. Bizim yoksul halkımız da çöplerden yiyecek arıyor, karnını doyurmaya çalışıyor.

PANDORA'DAN NOTLAR:::

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun açıkladığına göre Pandora Belgelerinin veri ağırlığı 2.94 TB. (GB:Gigabyte. TB: Terabyte. Bin GB: 1 TB)

Verileri incelemede Deutsche Welle Türkçe'den gazeteci Pelin Ülker ve Serdar Vardar görev aldı.

Toplam 14 kaynaktan 11 milyon 903 bin 676 belge. 6 milyon 406 bin 119 döküman(2 milyon 937 bin 513 görsel, 1 milyon 205 bin 716 e-posta, 467 bin 405 Excel tablosu ve 886 bin 923 diğer bilgi malzemesi.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva