Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve kar uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve kar uyarısı
Avrupa ülkeleri arasında en az doktor Türkiye'de
Avrupa ülkeleri arasında en az doktor Türkiye'de
'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı

İsa Altun

Saldırıların amacı bilgilerimiz
23 Ağustos 2020 Pazar

Bilişim dünyasında yaşanan gelişmeler bir yandan kolaylık sağlarken, diğer yandan da tehdit haline gelebiliyor. Verilerimizin hayatımızdaki önemi her geçen gün büyüyor. Sosyal medya ve internet ortamında elimizle verdiğimiz kişisel verilerimiz birileri tarafından bize silah olarak kullanılabilir. Günümüzün en değerli unsuru haline gelen veriler siber zorbalar tarafından işlenip itibar suikastı gerçekleştiriliyor.

Siber saldırılarda artış var

Kişisel verileri online ortamda ifşa etmeyi amaçlayan Doxxing siber saldırıları artış gösteriyor. Sosyal medyanın yükselişi ile kişisel verilerin ifşasının da kolaylaştığına dikkat çeken Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, Doxxing saldırılarına karşı kişisel verilerin korunması için önemli 5 öneride bulunuyor.

Herhangi bir kişinin kimlik bilgilerini keşfederek, online ortamda ifşa etmeye çalışan siber saldırı çeşidi Doxxing, dehşet saçmaya devam ediyor. Siber saldırganların tek bir ipucu üzerinden sosyal medyada bırakılan izleri takip ederek parçaları birleştirdiğini belirten Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, kişilerin gerçek kimliklerinin, özel yazışmalarının ve kamuya kapalı tüm verilerinin ifşa edildiği bu saldırı çeşidine karşı kullanıcıları uyarıyor.

Çeşitli Kaynaklardan Kişisel Verileri Topluyorlar

Doxxing siber saldırılarını gerçekleştiren Doxxer’ler, kullanıcılara ait noktaları birleştirirken genellikle online kaynaklardan besleniyorlar. Hedefledikleri kişinin verilerine erişmek için birkaç yasal ve yasadışı kaynakların kullanıldığına da dikkat çeken Serap Günal, en popüler şekilde kişisel verilerin elde edildiği 4 kaynağı şöyle sıralıyor:

1. Veri Brokerleri: Ulaştıkları verileri toplayı satarak geçimlerini sağlayan veri veri brokerleri, Doxxing saldırılarına kaynak oluşturuyor. Örneğin ücretsiz bir VPN kullanılması sırasında oluşan verileri elde eden veri brokerleri birçok şirkete bu verileri satabiliyor. Bunların alıcıları arasında pazarlama şirketlerinin yanı sıra Doxxing saldırıları için el ovuşturan Doxxer’ler de bulunuyor.

2. WHOIS: Domain bilgilerini içeren bir site olan Whois, siber saldırganların kişisel verileri toplamak için uğradıkları kaynaklardan birini oluşturuyor. Ev adresleri, telefon numaraları veya e-posta adresleri bu sistem üzerinden avlanabiliyor.

3. Sosyal Mühendislik: Verileri halka açık kaynaklardan elde etmek zor olduğunda, verilerin hacklenmesi için sosyal mühendislik kullanılması bir Doxxer'in verilere ulaşmada kullandığı yöntemlerden biri oluyor. Çoğu kullanıcının bunları tıklamasını sağlamak için Doxxer’in güvenilir görünen bir mesaj veya e-posta yazması yeterli oluyor. İzinsiz kod kullanmak, kimlik avı yapmak ve kötü amaçlı yazılımları dağıtmak gibi birçok adımda izleniyor.

4. Sosyal Medya’da Stalk: İnternet kullanıcılarının çoğunun sosyal medya hesapları da olduğundan, siber saldırganlar birçok bilgiye kolayca ulaşabilmek için sosyal medyayı kullanıyor. Birçok bağlantılı profil arasında çapraz referans oluşturan siber saldırganlar, yalnızca bir kişinin adını kullanarak herkese açık ve geniş çapta olacak şekilde kişisel verilere erişebiliyor. Erişebildiği veriler üzerinden kişisel verileri başka platformlar üzerinden de ifşa edebilen siber saldırganlar, birçok zararı veri sahibine verebiliyor.

Doxxing Saldırılardan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler: 

Olasılıkları en aza indirmek için atılması gereken birkaç adımın olduğunu belirten Siberasist Genel Müdürü Serap Günal, kullanıcıların Doxxing saldırılarından korunması için şu önerilerde bulunuyor:

1. Online olarak paylaştıklarınıza dikkat edin. Hayatınızda olan her şeyi sosyal medyada paylaşmanız hayati önem taşıyor mu? Bu soru aslında kişisel verilerin korunması adına sosyal medya başta olmak üzere tüm online mecralarda gerekli bir adımı teşkil ediyor.

2. Gizlilik ayarlarınızı değiştirin. Yabancılar tarafından görülmemeleri için sosyal medyadaki gönderilerinizi özel ve korumalı hesap konumuna getirmeniz gerekiyor.

3. Çok faktörlü doğrulamayı kullanın. Çok faktörlü kimlik doğrulamalar başta sosyal medya hesaplarının korunması olmak üzere birçok kişisel verilerin bulunduğu diğer hesapların korunması için de önem arz ediyor.

4. Bilinmeyen gönderenlerden gelen bağlantılara tıklamayın. Doxxer’ler, sizi kötü amaçlı bağlantılara tıklamak ve kişisel bilgilerinizi vermenizi istemek için genellikle kimlik avı kullanıyor. Bu tarz sosyal mühendislik çalışmalarına karşı dikkatli olun.

5. Bu verileri asla paylaşmayın. TC kimlik numaranızı, ehliyetinizi ve banka hesaplarıyla ilgili herhangi bir bilgiyi hiçbir online platform üzerinden paylaşmayın.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva