Turgut Güngör
SaÄŸlıkta reform diye bin yataklı hastaneler yapıldı. "Hasta garantisi" verildi. Halkın bir ÅŸekilde "hasta" olacağı garanti edildi. Büyük rakamlarla yıllar sürecek bir ödeme saÄŸlandı. Ulaşımda reform adıyla "geçiÅŸ ücreti garantili" köprüler, yollar yapıldı. Arabası olmayan ve hiç bir zaman o köprüden, o yoldan geçmeyecek yoksul insanların sırtına borç bırakıldı. Osmangazi Köprüsü maliyeti kadar ödeme halkın sırtına yüklendi. Üç yılda, bir köprü parası garanti ücretle yandaÅŸ ihya oldu.
BÜTÇELER TÜKENDİ ZAM YAÄžMURU ÇOK
Hasta garantili hastanelerde muayene olmak için yeterli sistem yok, yer bulunmuyor, randevu alınamıyor. "Hastadan bir kuruÅŸ çıkmayacak" dediniz, bütçemizi bitirdiniz. Elinizi attığınız her ÅŸeyi batırdınız, kuruttunuz. Temel gıda maddelerinde fiyat artışları ve hükümet onaylı zamlar öylesine kontrolden çıktı ki, artık isteseniz de tutamıyorsunuz. Pandemi nedeniyle iÅŸsizlik aldı başını gitti/ gidiyor. Küçük esnaf bitti. Çiftçi adeta yaÅŸayan bir ölü.
Üniversiteden sesler yükseliyor: " Sosyal dokudaki basınç, milli güvenliÄŸi tehdit boyutuna ulaÅŸtı, acilen tedbir alınması gerekir."
TASARRUF NEREDE BİRİKİMLERİ YİYORUZ
CumhurbaÅŸkanlığı Finans Ofisi bir araÅŸtırma yapmış. Türkiye Hanehalkı Finansal Algı ve Tutum AraÅŸtırmasına 49 yılda 15 bin 41 kiÅŸi katılmış. Çıkan sonuçlar çok ilginç. "Bugüne kadar biriktirdiklerimizi harcıyoruz, tasarruf edemiyoruz, borçlanıyoruz."
"YurttaÅŸların yüzde sekseni tasarruf yapmıyor."
Tasarruf edemeyenlerin yüzde 16'sı ÅŸöyle diyor: "Tasarruf etmek bir yana geçmiÅŸ dönemlerde biriktirdiklerimizi harcıyoruz." Yüzde 12 kesim " Hiç tasarrufumuz yok. Borçlanıyoruz" diye durumu açıklıyor. YurttaÅŸların yüzde 43'ü "Finans sistemi zengini daha zengin yapıyor" görüÅŸünde birleÅŸiyor.
İNSANLAR SOKAKTA AÇLIKTAN DONUYOR
Merkez Bankası'nın yeni baÅŸkanı 35 günde faizleri yüzde 65.9 ve oranında arttırdı. CumhurbaÅŸkanı diyor ki: "Ben yüksek faize karşıyım." Sarayın bahçesine hurma aÄŸaçları ekilmiÅŸ, taze meyve yensin diye. AÄŸaçların altına ısıtma sistemi kurulmuÅŸ. Maliyeti 12 milyon TL. Sami Babacan adlı bir evsiz sokakta donarak aramızdan ayrıldı. El-insaf(!) İnsafınız kurumuÅŸ, insanlığınız ölmüÅŸ. 2 saraya bütçeden milyarlar istiyorsunuz. Yeni saraylarınız olsa ne yazar?
Diyanet bütçesi 12.9 milyar Tl. Çalışanların sayısı 101 bin 116 kiÅŸi. Yaptıkları iÅŸ: Yoksul insanlara ÅŸükretmeyi anlatmak. Biontech- Pfizer ÅŸirketinin bütçesi 7 milyar dolar. Çalışan sayısı bin 313 kiÅŸi. Yaptığı iÅŸ: İnsanları virüsten kurtaracak aşı üretmek. Doların fiyatı yükseldikçe benzin, motorin, elektrik, doÄŸalgaz, köprüler, tüneller, otoyollar zamlandı. "Ekonomimize dış güçler saldırıyor" dediniz. Dolar fiyatı yüzde on düÅŸtü. Zamları geri almadınız. "Biz düÅŸürdük, baÅŸarılıyız" diyorsunuz.
İKTİDAR YENİDEN KAZANMAK İSTER
İktidar partisi adeta yeniden kazanmak istemiyor gibi "uyuÅŸuk" bir duruÅŸ gösteriyor. Bu durumu belirleyen ve uyaran iktidar partisinin lideri ve ona yakın medyadaki isimler. AKP Genel BaÅŸkanı son konuÅŸmasında partisinin milletvekillerini daha aktif çalışmaları için uyardı.
Hayat çok pahalı. Gün içinde kaç kez fiyatlar artıyor. Alım gücü sıfırlandı. Orta direk çöktü. Toplum umudunu yitirdi. Acil olarak ekonomide reformlar yapılması gerekiyor.
Ekonomide ÅŸartları çevirmek çok zordur. Bir durursa yeniden harekete geçirmek için uzunca bir zaman ve yoÄŸun emek gerekir.
Bir atasözümüz ÅŸöyle der:
"Sönecek ocak su istemez."
![]() ![]() |
![]() |
![]() Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |