'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
'Down Sendromlular Spor Oyunları' Antalya'da başlıyor
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı
Çanakkale şehitleri Antalya’da törenlerle anıldı
'İntihar etti' demişlerdi, gerçek sorguda ortaya çıktı
'İntihar etti' demişlerdi, gerçek sorguda ortaya çıktı
Oyuncu Wilma Elles Hindistan’a açılıyor
Oyuncu Wilma Elles Hindistan’a açılıyor

İsa Altun

Unutulma Hakkı ve Olumsuz İçerikler
3 Mayıs 2021 Pazartesi

İnternet ortamında vicdan yoksunu, trol hesaplarca hakarete, küfüre, haksız lince uğramayan yok gibidir. Görev yaptığım Bakırköy adliyesinde bu yüzden yaşamına son veren insanlara bile şahit oldum. Bunun sebebi ise hukuksal medya okuryazarı olmayışımız. Okuyucumuz, internette hakkında yazılan olumsuz içerikleri kaldırma konusunda bilgi edinmek istiyor.  

Online itibar yönetimini, şahısların ve şirketlerin itibarlarının hukuki ve teknik yöntemlerle internet ortamında korunması şeklinde tanımlayan Avukat Atakan KARATAŞ, kişilerin veya şirketlerin itibarlarına saldırı durumlarında içerik kaldırtma, erişim engelleme, unutulma hakkı olmak üzere çeşitli yöntemlerle itibarı zedeleyen durumların, marka veya telif hakları başta olmak üzere haksız rekabet yaratabilecek ihlallerin önüne geçilebileceğini belirtiyor.

Bilişim Hukuku Uzmanı Avukat Atakan KARATAŞ, şirketlere yönelik karalayıcı yorumların, şikayetlerin, haberlerin, görüntülerin, marka ve telif hakkı ihlallerinin; bireylere yönelik ise hakaret, şantaj, kişisel verilerin veya özel görüntülerin ifşası, karalayıcı haberler ve içeriklerin sayısının gün geçtikçe arttığını bunların önüne geçmek için Anayasa’dan, 5651 Sayılı Kanun’dan, 7253 Sayılı Kanun’dan, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ndan, Türk Ceza Kanunu’ndan, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndan, Türk Ticaret Kanunu’ndan ve Sınai Mülkiyet Kanunu’ndan yararlanabileceğini vurguladı.

Hakaret, Tehdit, Şantaj ve İfşa İle Mücadelede Haklarınızı Arayın!

Özellikle sosyal medya üzerinden veya web & mobil uygulamaları üzerinden kullanıcıların birbirleriyle etkileşimlerinin her geçen gün artması bu ortamlar üzerinden işlenen suçları da arttırmıştır. Bu suçlarla Türk Ceza Kanunları kapsamında mücadelede bulunulabileceği gibi, internet üzerindeki izlerini silmek için unutulma hakkı başvuruları ile erişim engelleme ve içerik kaldırtma başvurularının sulh ceza hakimliklerine yapılması önem taşımakta olduğunu belirten Karataş, ihlale konu içeriklerin, görsellerin, videoların internet ortamında hızlıca yayılmasının önüne geçilebilmesi adına hukuk desteğinin alınmasının yararlı olacağını ifade etti. Sözlerine genellikle ülkemizde bu tür başvurularda olumsuz sonuçlar alındığı algısı olduğunu belirten Karataş, bu algının yanlış olduğunu hakkı zedelenen her kişinin veya şirketin hakkını hukuksal düzleme iyi yansıtmasıyla ve hukuk desteği ile ortaya koyacağı delillerle olumlu sonuçlara erişebileceğini, hatta bu konuda bilinçlendirme çalışmaları adına itibarhukuku.comunutulmahakki.com ve hukukikoruma.com projelerini başlattıklarını belirtti.

Hukuka Aykırı İçeriklerin Kaldırılması Artık Daha Kolay!

Basın Özgürlüğü kapsamında olmayan, hukuka aykırı içerikler, görseller, videolar barındıran, mahkeme kararı kesinleşmeksizin tamamen suçlayıcı isnatlarda bulunarak kişilerin özel hayatına müdahale eden, şirketlere haksız suçlamalarda bulunarak şirketlerin itibarını zedeleyen haberlerin, içeriklerin, yorumların ve şikayetlerin hukuka aykırı nitelikte olduğunu belirten Karataş, 7253 sayılı kanun ile birlikte ilgili içeriklerin eskiye oranla daha kolay kaldırılabileceğini belirtti.

Telif Hakkı ve Marka Hakkı İhlallerinde Ciddi Tazminatlar Söz Konusu!

İnternet ortamının marka ihlallerine ve ürün ihlallerine son derece elverişli olduğunu, günümüzde görsellerin, ara yüzlerin, eserlerin, web tasarımlarının, videoların, dizilerin, şarkıların, bestelerin, güftelerin izinsiz bir şekilde paylaşılması nedeniyle telif hakkı ihlallerinin son derece arttığını bildiren Karataş, bu tür ihlallerle mücadelede fikri ve sınai haklar hukuku kapsamındaki düzenlemelerin önemini, hakkı ihlal edilen kişilerin veya şirketlerin maddi ve manevi tazminat davaları açılabileceğini, suç duyurusunda bulunulabileceğini ve internetteki izlerin kaldırılması için sulh ceza hakimliklerine başvurulabileceğini ifade etti.

 Günümüzde görsellerin, ara yüzlerin, eserlerin, web tasarımlarının, videoların, dizilerin, şarkıların, bestelerin, güftelerin izinsiz bir şekilde paylaşılması nedeniyle telif hakkı ihlalleri son derece artmıştır. Bu süreçlerle hukuki mücadele etkili sonuçlar vermektedir.

Unutulma Hakkı İle Geçmişteki İzlerin Silinmesi Mümkün!

Unutulma hakkının, internet ortamında paylaşılmış içeriklerin,  üstün bir kamu yararı olmadığı sürece, dijital hafızada yer alan geçmişte yaşanılan olumsuz olayların bir süre sonra unutulmasını, başkalarının bilmesini istemediği kişisel verilerin silinmesini ve yayılmasının önlemesini isteme hakkı şeklinde tanımlandığını belirten Karataş, kişilerin veyahut şirketlerin Anayasa, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve 7253 sayılı Kanun Kapsamında arama motorlarından ve diğer internet sayfalarından bu verilerin geri getirilemeyecek şekilde silinmesi talebinde bulunabileceğinin altını çizdi.

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim değil geçim
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva