Isparta'da cip ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı
Isparta'da cip ile otomobil çarpıştı: 1 ölü, 7 yaralı
Cezada indirim aileyi şoke etti
Cezada indirim aileyi şoke etti
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Hasan Can Kaya acil ameliyata alındı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı
Aybüke Pusat alkollü araç kullanırken yakalandı

İsa Altun

Zehirli tuzakta internetin etkisi
10 Aralık 2017 Pazar

Gelişim Üniversitesi ‘Sosyal Hizmet Kulübü’nce düzenlenen ‘ ‘Bir Kereden Çok Şey Olur’ isimli seminerimizde öğrencilerle bir araya geldik. Gerek bağımlılık yapıcı maddelerin etkileri, gerekse siber dünyada yaşanan suistimalleri uzun uzadıya konuşma imkânımız oldu. Gelişim Üniversitesinde görevli Öğretim Üyesi, Yardımcı Doçent Doktor Sayra Lotfi üstadımızın ev sahipliğinde öğrenciler bizi çok sıcak karşıladılar. Emeği geçen öğrencilere da teşekkür etmek istiyorum. Gelişim Üniversitesi öğrenci kulüpleri çok aktif. Üniversitede çeşitli alanlarda etkinlikler düzenleniyor. Bu konuda birçok Üniversiteden çok önde olduğunu belirtmeliyim.  Biz de nazik davetin ardından Narkotik şubede geçirdiğimiz uzun yılların tecrübelerini paylaştık. Öğrencilerin, sorularıyla uzun bir söyleşi gerçekleştirdik. Söyleşide öne çıkan konu başlıkları da bilişim suistimalleri idi. Son yıllarda internet ve sosyal medyada bağımlılık yapıcı maddelerin pazarlandığını gözlemliyoruz. Suç ve suç unsurunu besleyen en önemli mecra, internet dünyası. Sosyal medyada yüzlerce sayfada bağımlılık yapıcı maddelerin tanıtımı ve reklamı yapılmakta. Ülkemizin nüfusunun önemli oranını öğrenciler ve gençler oluşturduğu için yaklaşan tehlikenin farkındayız. Her zaman belirttiğimiz bir unsur var. Önlemek tedavi etmekten daha kolaydır. Bağımlılık yapıcı maddelerle ilgili olarak, bilinç ve farkındalık kazandırmak gerekiyor. Bunun yolu da eğitim ve seminerlerden geçiyor.
 
Yaklaşan tehlike; Siber zorbalık
 
Yeşilay ve KÜLT Vakfı işbirliğiyle düzenlenen 4. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi’nin ikinci gününde dünyada yayılmaya başlayan siber zorbalık konusu da ele alındı. Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Dinç, Türkiye’de henüz pek fazla görülmese de, yaklaşan bir tehlike olarak, siber zorbalık konusunda farkındalık oluşturulması gerektiğinin altını çizdi. Teknolojinin gelişimi ile birlikte hızla yayılmaya başlayan siber zorbalık, dünya nüfusunun yüzde 15’ini tehdit eder boyutlara ulaşmış durumda. Yapılan araştırmalara göre siber zorbalığı yapanlar ağırlıklı olarak erkekler olurken, bu tür zorbalığa maruz kalanlar ise genellikle kadınlar oluyor.

Gece gündüz karşılaşabilirsiniz

Kongrenin “Siber zorbalık” başlıklı oturumuna moderatörlük yapan Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Dinç, siber zorbalığın geleneksel zorbalıktan en büyük farkının sayısız olması olduğunu kaydetti. Geleneksel zorbalığa insanların sayılı kez maruz kalabileceklerini ifade eden Mehmet Dinç, “Bu sayı 3-5 ya da en fazla 10 olur. Ama siber zorbalığın sayısı yok. Gece gündüz, sabah akşam her an defalarca buna maruz kalabilirsiniz. Bir kitlesi de olmayan siber zorbalığın etkisi ve zararı oldukça fazla. Aylarca devam eder ve kaçılamaz bir durumdur. Bu sebeple dünyada canına kıyan insanları bile görmeye başladık” dedi. Türkiye’de henüz pek fazla görülmese de, yaklaşan bir tehlike olarak, bu konuda farkındalık oluşturulmasında fayda olduğunu söyleyen Mehmet Dinç,  siber zorbalığı daha iyi tanımlayan araştırmalar ve bu konuda bilinçlendirmeyi artırıcı çalışmaların yapılması gerektiğini bildirdi.

Oturumda “Türkiye’de Siber Zorbalık Çalışmalarının Durumu” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Yeşilay Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Osman Tolga Arıcak ise, çocukları siber zorbalık yapan ya da buna maruz kalan ailelerin, bu konuda ne yapacaklarını bilmediklerini belirtti. Ailelerin siber zorbalık ile ilgili bilgi ve bilincinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Arıcak, “Aile ve okulların yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yerel yönetimler ve medyanın bu mücadeleye destek vermesi gerekiyor” dedi.

Zorbalar daha önce mağdur olanlar

Dr. Zsolt Demetrovics ise “Siber zorbalık” başlıklı sunumunda geleneksel zorbalık ile siber zorbalığı karşılaştırdı. Geleneksel zorbalığı agresif, fiziksel ve sözsel eylemlerin güç denemesi olarak birleştirilmesi şeklinde tanımlayan Dr. Zsolt Demetrovics, “Tekmelemek, tehdit etmek geleneksel zorbalığın belirtileridir. Geleneksel zorbalığa dünya nüfusunun 3’te biri maruz kalıyor” dedi. Siber zorbalığın ise elektronik ortamda yapıldığını vurgulayan Dr. Zsolt Demetrovics, “Rahatsız eden mesajlar ya da fotoğrafların paylaşılması, biri hakkında dedikodunun yayılması gibi konular siber zorbalık alanına giriyor. Dünyada siber zorbalığa maruz kalanların oranı yüzde 15” dedi. Siber zorbalığın görülme sıklığının henüz geleneksel zorbalık kadar yüksek olmadığına da dikkat çeken Dr. Zsolt Demetrovics, “Geleneksel zorbalığa erkekler, siber zorbalığa ise daha çok kadınlar maruz kalıyor. Her iki zorbalık türünde de zorbalar daha önce mağdur olan insanlardan oluyor” dedi.
 

Önceki sayfa   Sayfa başına git  
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
Dursun Gündoğdu
Akıllanmayacağız... Emekli polisi teleferiğin başına getirdiler
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Çılgın Türk
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Gelsin dövizler
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva