Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
18 Şubat 2011 Cuma - 12:55

'Af değil kolaylık'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un af niteliği taşımadığını, kolaylık olduğunu söyledi.

 Af değil kolaylık
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

 Bakan Şimşek, "Bu klasik anlamda iddia edildiği gibi bir af değil. Bunun altını çizmek isterim. Bu bir kolaylıktır. Sadece ve sadece çiftçilerimize elektrik faizi konusunda bir af söz konusu" dedi.

Maliye Bakanlığı’nın 2011 yılı değerlendirme toplantısı Antalya’nın Konyaaltı İlçesi'nde bulunan Rixos Sungate Otel’de başladı. Toplantının açılışında konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Defterdarlara ve Gelir İdaresi başkanlarına yeni yasal düzenleme hakkında bilgi verdi.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulan ve 'Torba Yasa' denilen, 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun' hakkında konuşan Bakan Şimşek, yeni bir döneme girildiğini, mükellef haklarını maksimum düzeyde korumak için önemli adımlar attıklarını söyledi. Yasayla birlikte hiçbir mükellefin denetim dışı kalmayacağını, yapılacak bilgisayar programlarıyla yüz binlerce mükellefi çok hızlı bir şekilde denetleyebileceklerini belirten Şimşek, şöyle konuştu:

"Geçen sene dedik ki, 'Artık ben şu mükellefi denetleyeceğim' dönemi, 'Şunlar ilk ona girdi. İlk yüze girdi. Şunlara bir daha bakalım' dönemi bitti. Artık gelişi güzel değil, denetimlerimizi risk analiz modeline göre yapacağız. Eskiden olduğu gibi 'mükellefin defterini aldım üç beş yılım var' dönemi tarihe karıştı. Klasik denetim anlayışını terk etmemiz lazım. Artık sınırlı denetimler olağanüstü bir durum yoksa altı ay, kapsamlı denetimler ise bir yıl içinde bitecek."

CEZA BİR YILDA TEBLİĞ EDİLMELİ

Bazı idarelerin yazdığı cezanın 10 yıl sonra mükellefe tebliğ edildiğini kaydeden Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bundan sonra bir yıl içinde tebliğ edilmeyen ceza, ceza olmaktan çıkıyor. Bu durum sizlere çok büyük bir sorumluluk getiriyor. Bizim mevzuatımızda bir belirsizlik varsa, onu mükellef aleyhine değil, lehine kullanalım. Mevzuatımızı her zaman çıkaracağımız tebliğlerle, basitleştirebilir açığa kavuşturabiliriz" diye konuştu.

VATANDAŞI BİLGİLENDİRMEK ÖNEMLİ

Mükellefleri ve vatandaşları bilgilendirmenin en büyük görevleri olduğunu belirten Bakan Şimşek şöyle konuştu:

"Biz Maliye Bakanlığı olarak kendimizi yeniliyoruz. Proaktif bir şekilde çalışmamız lazım. Yeni bir işletme hayata geçtiğinde mutlaka gidip tebrik edin. Bir başarı varsa takdir edin, sadece ve sadece denetim için gitmeyelim. Onlar sonuçta bizim için, bu ülke için katma değer yaratan, sermayesini riske atan çabalayan mükelleflerimiz, vatandaşlarımız."

'YARARLANIP YARARLANMAMAK MÜKELLEFİN TAKDİRİ'

Verginin kanunla konulduğunu ve zorla alındığını belirten Bakan Şimşek, bu kanunun uygulanmasında mükelleflerin zorlanmayacağını, teşvik edileceğini söyledi. Bakan Şimşek, "Bu kanun çerçevesinde mükellefin yararlanıp yararlanmama konusu mükellefin takdirindedir. Mektup gönderip 'matrah arttırmazsanız sizi denetleyeceğiz' demek doğru bir yaklaşım olmaz. Ama mutlaka mükellefi bilgilendirmemiz lazım. En ince ayrıntısına kadar, en güzel örneklerle anlatmamız lazım" diye konuştu.

ÇOK GENİŞ BİR TANITIM PROGRAMI

Tasarının yasalaşmasıyla birlikte çok geniş bir tanıtım programı başlatacaklarını kaydeden Bakan Şimşek şunları söyledi:

"Kanun onaylanır onaylanmaz ikinci mevzuat çıkacak. Broşürler hazırlanıyor. Geniş kapsamlı bir şekilde broşürler basılacak. Elektronik ve kâğıt ortamında başvuru formaları hazırlanıyor. Bu hususların tamamı, bilgilendirme kılavuzlarımızın hepsi internet ortamında olacak. Vatandaşımızı da internet sitemize yönlendirmemiz lazım. Yasa yürürlüğe girdiğinde mükelleflerin hepsine birer mektup göndereceğiz. Yapılan uluslararası tüm çalışmalar şunu gösteriyor ki, proaktif çalışan gelir idareleri daha fazla başarı elde ediyor. Bankalar size boşuna mı e-mail, mektup gönderiyor? Bunlar boşuna değil. Siz mükellefi mahkeme kararı ile bilgilendirirseniz yeterli olmuyor. Mutlaka tüm imkanları kullanmamız lazım."

HER KESİMİNE ANLATACAĞIZ

Sivil toplum örgütleri, muhasebeci ve mali müşavirler ile yerel medyanın bu noktada bilgilendirilmesi gerektiğini anlatan Bakan Şimşek, alışveriş merkezlerinde standlar kurulup vatandaşa broşür dağıtılmasını istedi. Belediyelere de bu konuda yol gösterici olunmasını önerek Bakan Şimşek, Bu tasarıyla ilgili, 'vergileri zamanında ödemeyenlerin ödüllendirildiği' şeklinde bir algı olduğunu söyledi. Bakan Şimşek, "Bu algıyı güçlendiren bazı hususlar var. 2003 yılına kadar Cumhuriyet tarihinde 31 tane mali af içeren kanunlar geçirilmiş. Bu döneme özgü değil" dedi.

ZAMANINDA ÖDESE BU KADAR ÖDERDİ

Bu yapılandırmanın önceki yapılandırılmalardan çok temel önemli farkları olduğunu belirten Bakan Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Af niteliğinde olmaması için şu hususlara dikkat ettik; 74 milyonunun hakkı olan kamu alacağının, anaparanın tamamını alacağız. Anaparadan indirim yok. İkinci husus, 40 yıl boyunca çift haneli, üç haneli enflasyonlar yaşandı. Artık Türkiye tek haneli enflasyonla tanıştı. Ama ona rağmen enflasyon yüzde 3 de 5 de olsa, paranın zamanla ilgili bir değeri söz konusu. Biz anaparanın tamamını alıyoruz. Faizi almıyor, enflasyon farkını alıyoruz. Aslında bir mükellef vergisini zamanında ödeseydi bu kadar öderdi. Bu klasik anlamda iddia edildiği gibi bir af değil. Bunun altını çizmek isterim. Bu bir kolaylıktır. Sadece ve sadece çiftçilerimize elektrik faizi konusunda bir af söz konusu. Diğer bütün hususlarda anaparayı alıyoruz. Anaparayı da enflasyonla güncelliyoruz."

 
Alkollü araç kullanma limiti artıyor
 
AYİM 'terfi' dedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TESK'ten imzala çağrısı
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ...
İnisiyatif Deniz Baykal'da
Antalya CHP’de, “Ön seçim yapılsın” isteği ön plana çıktı. Gün Haber’in ...
İddialara yanıt
İçişleri Bakanı Beşir Atalay CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile ...
 
Türk-İş'ten veto çağrısı
Türk-İş, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek Cumhurbaşkanı Abdullah ...
Anayasa mahkemesi seçim kanunu kısmen iptal etti
Anayasa Mahkemesi Haziran'daki seçimleri yakından ilgilendiren önemli ...
'Telekulak'ı sordu
CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, ...
 
Sevigen teftişe geliyor
CHP’nin Antalya’dan sorumlu olan İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, ...
Bakana: 'Sen kimsin lan'
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Öznur, eski Genel ...
İl başkanlarından Gün Haber'e değerlendirme
Genel seçimler yaklaşırken, gözler gönlünde milletvekilliği yatan belediye ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva