Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
22 Eylül 2015 Salı - 10:48

'Bayramda et tüketiminde günlük 120 gramı geçmeyin'

Diyetisyen Hülya Kamarlı, Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin arttığını; şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp- damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

 Bayramda et tüketiminde günlük 120 gramı geçmeyin
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Antalya Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden uzman diyetisyen Hülya Kamarlı, sağlık problemi bulunmayan kişilerin, bayram süresince günlük 90- 120 gramı geçmemek kaydıyla et tüketmesini önerdi.

Diyetisyen Hülya Kamarlı, Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin arttığını; şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp- damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi. Kurban Bayramı'nda beslenme düzeninde büyük değişiklik meydana geldiğine değinen Kamarlı, "Kırmızı et, toplumumuzda sık tüketilen bir besin olmadığından bayramda aşırıya kaçmak, sağlık problemlerine yol açabilir. Bayram süresince kırmızı et tüketim miktar ve sıklığındaki artışa bağlı olarak günlük almamız gereken miktardan fazla doymuş yağ, kolesterol ve protein alırız. Bu durum özellikle kalp- damar hastaları, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları için risk oluşturmaktadır" dedi.

YAĞ VE KOLESTEROLE DİKKAT

Kırmızı etin iyi kalitede bir hayvansal protein olduğunu; demir, magnezyum, çinko ve fosfor gibi mineraller ile A, B1, B6 ve B12 vitamini bakımından da zengin olduğunu kaydeden diyetisyen Kamarlı, kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol oranının yüksek olduğunu aktardı. Bu nedenle çok yağlı kısımların tüketilmemesi ve etin üzerindeki görünür yağların çok iyi temizlenmesi gerektiğine işaret eden Kamarlı, sakatatlarda da kolesterol ve yağ miktarı fazla olduğundan tüketilmemesini önerdi. 

KURBAN ETİ HEMEN TÜKETİLMEMELİ

Sağlık problemi bulunmayan kişilerin bayram süresince günlük 90- 120 gramı geçmemek kaydıyla et tüketmesini öneren Kamarlı, "Kurban Bayramı'nda yapılan yanlışlıkların başında etin kesildikten hemen sonra tüketilmesi gelmektedir. Kurbanlık hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlik oluşur. Bu sertlik hem etin pişirilmesinde hem de sindiriminde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olacağı için et soğuk ortamda en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmeli" dedi.

NASIL PİŞİRMELİYİZ

Etin tüketilen miktarları kadar pişirilme yöntemlerinin de önemine dikkat diyetisyen Hülya Kamarlı, "Et pişirilirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, buğulama, ızgara ya da fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Et mangalda pişirilecekse de direkt ateşe maruz bırakılmamalı. Ateşe maruz kalarak kömürleşen ette kanserojen madde oluşmakta. Ayrıca etin ateşe yakın olması B1, B12 ve folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Bu nedenle pişirilen et ile ateş arasında 15 santim mesafe bırakılmalı" diye konuştu.

KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİ 

Etin E ve C vitamini içermediğini de kaydeden Kamarlı, bu nedenle mutlaka sebzeyle birlikte pişirilmesi ya da yanında C vitamin yönünden zengin taze sıkılmış meyve suyu, salata veya sebzeler tüketilmesini önerdi. Etle yapılan yemeklerin kendi yağıyla pişirilmesini ve ilave yağ eklenmemesi gerektiğine değinen diyetisyen Kamarlı, "Kurban Bayramı'nın geleneksel yemeği kavurmanın içersine pişirilirken tereyağı ya da kuyruk yağı eklenmemeli, kısık ateşte kendi suyuyla pişirilmeli" dedi.

ETLERİ NASIL SAKLAMALIYIZ

Diyetisyen Kamarlı, etin sağlıklı şekilde muhafaza edilmesi için de şu önerilerde bulundu: 

"Mikroorganizma üremesini engellemek için etler mutlaka uygun koşullarda saklanmalı. Et büyük parçalar halinde değil, kıyma ya da kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetlerinde tek kullanımlık olarak ayrı ayrı poşetlenip -2 derecede 1- 2 hafta, derin dondurucuda -18 derecede de daha uzun süre saklanabilir. Pişirmek için buzluktan çıkarılan et, oda sıcaklığında değil mutlaka buzdolabının alt raflarında çözdürülmeli ve hemen pişirilmelidir. Çözdürülen et kesinlikle tekrar dondurulmamalı."

VETERİNER KONTROLÜ ŞART

Kurbanlık alınırken mutlaka kurbanlığın veteriner kontrolünden geçmiş olmasına dikkat edilmesi uyarısında da bulunan uzman diyetisyen Hülya Kamarlı, veteriner kontrolünden geçmemiş ve sağlıklı koşullarda kesilmemiş, saklanmamış, pişirilmemiş etin tenya, şarbon, tüberküloz, salmonella gibi bulaşıcı hastalıklara yol açtığını kaydetti.


Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - 

 
'Bisiklet Festivali'ne hazırlık
 
Alzheimer hastalığı anlatıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü göğüs cerrahına kalp nakli
ANTALYA'da üç gün önce kalp krizi geçiren eski rektör yardımcısı göğüs ...
Suriyeliler aşı politikasını aksattı
ANTALYA'da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Savan Günay, 2010 ...
Karpuzoğlu'na yeni merkez müdüründen ziyaret
AKDENİZ Üniversitesi Organ Nakli Merkez Müdürlüğü görevine getirilen Prof. ...
 
Balık depresyonu önlüyor
Çin'de yapılan bşr araştırma balık tüketimi ile depresyon arasındaki ilişkiyi ortaya koydu.
Vücut nakli için karar verildi
WERDNIG-Hoffman hastalığı nedeniyle vücudundaki kasların yüzde 90’ı çalışmayan ...
120 bin liralık yardım parasını ne yaptı?
ANTALYA'da kanserden yaşamını yitiren kaptan pilot Tayfun Hacıoğlu'na ...
 
Fizyoterapistler YÖK'e tepkili
Fizyoterapistler, YÖK lisans tamamlama hakkı verdiği bölümler arasında ...
Rehin cenaze krizi çözüldü
Antalya tatilinde kalp krizi geçirip ölen İngiliz turist Raymond John ...
Kanserde yeni umut bir eşek arısı mı?
Brezilya'ya özgü bir eşek arısında bulunan zehrin, kanserle mücadelede ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva