Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem
Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem
27 Ekim 2011 Perşembe - 13:19

'Depremden sonra Van artık eski Van değil'

KOCAELİ Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ruhsal Travma ve Afet Çalışmaları Birimi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Tamer Aker, depremin ilk aylardan itibaren insanın ruhsal ve bedensel kararlılığını bozan bir toplum sağlığı sorunu olduğunu belirterek, "Van'ın artık, ruh ve beden sağlığı açısından depremi ya da afeti yaşamamış başka şehrimize göre daha şanssız olduğunu bilmemiz gerekiyor" dedi.

 Depremden sonra Van artık eski Van değil
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) tarafından düzenlenen '47'nci Ulusal Psikiyatri Kongresi' Antalya'da başladı. 30 Ekim'e kadar devam edecek kongrenin katılımcılarından KOÜ Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Ruhsal Travma ve Afet Çalışmaları Birimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aker, Marmara depreminin, doğal afetlerin psikososyal etkilerinin öğrenilmesi için fırsat penceresi açtığını kaydetti. Prof.Dr. Tamer Aker, buradan edindikleri bilgi ve deneyimle depremi yaşayan bireylerde ilk aylarda korkuya dayalı tepkiler ortaya çıktığını söyledi.
İLK AYLARDA KORKU
Kâbuslar, çabuk irkilme, sürekli tetikte yaşama, depremle ilgili anıları hatırlamak istememek, depremi hatırlatan bir takım yerlerde bulunamamak ve insanın kendini güvensiz hissetmesi şeklinde ortaya çıkan bu tepkilerin ilerleyen dönemde yerini yas ve kaygıya bıraktığını belirten Prof. Dr. Tamer Aker, "Bunun yanısıra belli risk grupları var. 'Deprem herkesi eşit etkiler' diye bir görüş var. Fakat bunda bir hata var. Hem insan, hem insan toplulukları, hem de ülkeler olarak yoksullar ve yoksunlar biraz daha fazla etkilenir" diye konuştu.
YOKSUNLARI VURUYOR
Güney Asya, İran, Pakistan depremlerini örnek gösteren Prof. Dr. Aker, yoksunluğun genelde eğitim, altyapı eksikliği ve binaların hatalı yapılması gibi durumlar olduğunu kaydetti. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aker, "Depremler doğal olaylardır fakat insanları eşit derecede etkilemiyor. Bazı insanları daha fazla vuruyor" dedi. Yoksullar ve yoksunlar gibi farklı sınıflandırmalar içinde kadınların, yaşlıların, çocukların, yalnız yaşayanların ve toplumsal desteği zayıf olanların da daha fazla etkilendiğini kaydeden Prof. Dr. Tamer Aker, deprem psikolojisiyle ilgili şunları söyledi:
"Deprem ilk aylardan itibaren insanın ruhsal ve bedensel kararlılığını bozan bir toplum sağlığı sorunudur. Bu bozulma yıllarca sürebiliyor. Depremler uzun dönem halk sağlığı sorunlarına yol açan afetlerdir. Türkiye için bu gerçeğin altını bir kez daha çizip önlemlerimizi buna göre almamız gerekiyor. Van'ın artık ruh ve beden sağlığı açısından depremi ya da afeti yaşamamış başka şehrimize göre daha şanssız olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bu şanssızlığı gidermek için de ona göre hizmetlerimizi, eşit değil, biraz daha artırmamız gerekiyor."
TOPLUM MERKEZLERİ
Deprem bölgesinde uygulamaya konulacak psikososyal temelli hizmetlerin başında çadır kent ya da prefabrik konutlarını bulunduğu alanlarda toplum merkezleri açmak olduğunu belirten Prof. Dr. Aker, "Toplum merkezi yapısı içinde bir kuaför oluyor, orada kadınlara saç yapımı öğretiliyor, ya da saçlarını yaptırıyor. Spor odası, bilgisayar odası, çay ve kahve odası, çocuklar için oyun odası gibi toplumsal mekanlarla birlikte bir de psikolojik destek odası oluyor. İnsanlarını ayağı geri geri gitmiyor, ileri toplum merkezine doğru gidiyor" diye konuştu.
IRKÇI YAKLAŞIM SEKTE VURUR
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aker, depremin yaşandığı Van'a ilişkin çeşitli sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla sergilenen 'ırkçı' ve 'ayrılıkçı' yaklaşımların ise bölgedeki travmanın boyutlarını arttıracağını söyledi. Doğal afetin insanın temel güven duygusunu sarsan en önemli olaylardan biri olduğunun altını çizen Prof. Dr. Aker, "Travmanın atlatılabilmesi için toplumsal dayanışma ve günlük hayatın devamı gerekli. Tam da bu noktada böylesine yorumlar yapıldığında hem o toplumsal dayanışmaya sekte vuruyor, hem de sarsılan, yıkılan güven duygusunu onarılmasını güçlendiriyor" dedi.
'KAMU EŞİTLİKÇİ DAVRANMALIDIR'
TPD Genel Sekreteri Genel Sekreteri Doç. Dr. Burhanettin Kaya, depremden hemen sonra derneklerinin de içinde bulunduğu Afetlerde Psikososyal Hizmetler Birliği'nin depremin etkili olduğu Van ve Erciş'te toplum merkezi çadırı açtıklarını söyledi. Çadırda özellikle çocuklara yönelik çalışma yürütüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Kaya, "Burada amaç depremden önceki yaşam düzeyini bir anlamda sürdürebilmek" dedi.
'BÖLGEDE GÜVENSİZLİK VE ÖFKE VAR'
Bölge halkında bir güvensizliğin varolduğunu buna bağlı olarak bir öfkenin ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Kaya, bu öfkenin azaltılarak bireylerin eski dengeli günlerine dönmeleri gerektiğinin altını çizdi. Fakat bunun deprem bölgesindeki bireylerin bir an önce güvenli yaşam alanlarına kavuşmalarına ve temel yaşam gereksinimlerine ulaşmalarına bağlı olduğunu kaydeden Doç Dr. Kaya, "Depremin yarattığı ruhsal rahatsızlıklar geç dönemde oluşacak ama bu oluşmayı sağlayan erken dönemde o insanların yaşadıkları olacak" diye konuştu.
Doç Dr. Burhanettin Kaya, depremin yaşandığı bölgeye yönelik çeşitli iletişim ortamlarında dile getirilen yaklaşımların ise travmanın şiddetini arttıracağını söyledi. Doç Dr. Kaya, "Biz buna detravmatizasyon diyoruz. İnsanın yaşadığı travmanın başkaları tarafından algılanması ve algılanma biçimi o travmanın şiddetini arttırıyor. Irkçı ayrımlar, eşitlikçi olmayan tutumlar depremin 'oh olsun' yorumları, travmanın etkilerini artırıcıdır" diye konuştu. Doç. Dr. Kaya, aynı zamanda depreme müdahale eden kurum ve kuruluşların eşitlikçi davranmaya özen göstermesi gerektiğini kaydetti.
Emre BAYLAN/ ANTALYA, (DHA)
 

 
Elazığ'da komşusunu yaraladı Antalya'da yakalandı
 
Meme kanseri olan erkek hasta Memorıal’da sağlığına kavuştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Elazığ'da komşusunu yaraladı Antalya'da yakalandı
Elazığ'da 7 yıl önce, hayvan otlatma yüzünden tartıştığı komşularına tabancayla ...
Deprem çocuklarına oyuncak kampanyası
Antalya Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Müzesi, Van'daki depremzede çocuklar ...
Kocası bıçaklandı polise sığındı
Antalya'da tartıştığı eşi tarafından kalçasından bıçaklanan 24 yaşındaki ...
 
Uluslararası Mimarlık Bineali Antalya'da başladı
Uluslararası Mimarlık Bienali, Antalya'da başladı. Törenin ardından gerçekleştirilen ...
Yapı sektörü Antalya’da buluşuyor
Yapex Yapı Fuarı, sektörün profesyonellerini 27 - 30 Ekim arasında Antalya ...
Çift kimlikli dolandırıcı, polisten kaçamadı
Antalya'da nikahsız yaşayan anne ve babasının kendisi için ayrı ayrı çıkarttığı, ...
 
Antalya’da tur midibüsü devrildi: 1 ölü, 16 yaralı
Antalya'da Fransız turistleri taşıyan midibüsün devrilmesi sonucu 1 Fransız ...
Alköllü ve ehliyetsiz sürücüye Yargıtay’dan karar çıktı
Antalya'da 3 kişinin ölümüne, 3 kişinin de yaralanmasına neden olan alkollü ...
Falezlerde sorumluluk vatandaşa ait
Antalya Valiliği'nin, 2009 yılında falezlerde meydana gelen göçüğün ardından, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva