Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
16 Kasım 2022 Çarşamba - 10:04

'Türkiye'nin tarım yapmasını istemiyorlar'

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Meslek Yüksekokulu'nda (MYO) 'gıda' konulu toplantıda konuşan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Prof. Dr. Aynur Gül Karahan Çakmakçı, batı devletlerinin Türkiye'de artık tarım yapılmasını da istemediklerini söyledi.

 Türkiye nin tarım yapmasını istemiyorlar
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AÜ Manavgat MYO'da 'gıda' konulu toplantı düzenlendi. Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aynur Gül Karahan Çakmakçı, toplantıya konuşmacı olarak katıldı. İkinci Dünya Savaşı sonrasında başta ABD olmak üzere batılı devletlerin gelişmekte olan ülkelere rol biçtiğini ifade eden Prof. Dr. Aynur Gül Karahan Çakmakçı, "Türkiye'ye bir rol biçiliyor. Aslında Atatürk döneminde de bir rol biçiliyor Türkiye'ye, tarım ülkesi olma rolü. Ancak Atatürk bunu hiçbir zaman kabul etmiyor ve sanayi planları yapıyor. Tabii ki tarım ülkesi olduğumuzu Atatürk biliyor ve desteklemeye çalışıyor ama sanayi olmadan da gelişmiş ülkelerin ötesine, çağdaş kalkınmanın ötesine geçmenin mümkün olamayacağını da kendisi söylüyor" dedi.

'MARSHALL YARDIMI HİBE DEĞİL KREDİ'

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yıkılan Avrupa'da çok fazla insanın öldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Çakmakçı, "Hem imarı hem de beslenmesi açısından Türkiye'nin gıda tedarikçisi olması amaçlanıyor ve bu rol biçiliyor. Gıda üretiminin yapılması amacıyla, Türkiye'de ilkel yöntemle üretim yapıldığı için tarım alet ve makinelerinin Marshall Planı kapsamında Türkiye'ye getirilmesi söz konusu, bunlar yardım adıyla gönderiliyor ancak bunların hepsi kredi, bunları karşılıksız düşünmeyin. Amerika Birleşik Devletleri'nde üretilen traktörler getiriliyor ve tarımsal üretimin artırılması sağlanıyor, bununla da bir ölçeğe kadar başarılı olunuyor" diye konuştu.

'TARIM YAPMAMIZI İSTEMİYORLAR'

Türkiye'nin tarımda ilerlemesini istemeyen güçlerin olduğunu belirten Prof. Dr. Çakmakçı, "Dünya tarım yapmamızı da istemiyor. Batılılar mı diyelim, büyük güçler mi dersiniz ne derseniz, tarım yapılmasını da istemiyorlar. Diyorlar ki 'Biz artık her şeyi makinelerle, üç kişiyle çok büyük arazileri ekip dikebiliyoruz. Siz yapmayın, biz sizin ülkenize gelir tarımınızı da yaparız'" dedi.

Yabancıların Türkiye'den tarım toprağı satın aldığına dikkati çeken Prof. Dr. Çakmakçı, "Yabancılara toprak satışı kanunla kabul edildiği için böyle bir durum söz konusu. Koruyucu ve düzenleyici devlet tarzı tamamen terk edilmiş durumda. Daha önce Atatürk döneminde çiftçilere tohumluk, hayvan, araçlar her türlü destek sağlanacak kurumlar kurulmuş, bunların hepsi devreden çıkarılmış durumda. Dış ticaret korumacılığı azaltılmış durumda. Mesela bizde et sıkıntısı oluyor, ithalat yapılıyor, gümrük vergileri kaldırılıyor. O zaman iç pazardaki üretici bundan çok kötü etkileniyor" diye konuştu.

Küresel sermayenin toprağa yatırım yaptığına da işaret eden Prof. Dr. Çakmakçı, "Bizim tarlalara yatırım yapıyor, tahıl ambarları, gübre dağıtım merkezleri, tarımsal girdi ve lojistiğe yatırım yapıyor ve üretiyorlar. Hollanda'nın ülkemizde çok büyük üretim alanları var. Sonuç ne oldu, bizim emekçiler hızla yoksullaşıyor, böyle bir güçle rekabet etme şansı yok. Köyden kente göç, tarımdan sanayiye kaynak aktarımımız hızlanmış" dedi.

'ALMANYA'DA EKONOMİNİN YÜZDE 90'INI KOOPERATİFLER YÖNETİYOR'

Türkiye'de tarımda yaşanan sorunların devlet desteği ve kooperatifçilikle çözülebileceğini belirten Prof. Dr. Çakmakçı, "Ülke topraklarının yabancılara satışından kesinlikle vazgeçilmesi lazım. Çok gerekiyorsa kısa sürelerde kiralama yapılabilir; teknoloji öğrenmek, iş birliği yapmak, dış pazarlara daha kolay ulaşmak, kaliteyi artırmak açısından. Gıda güvenliği, bitki- hayvan ve eko sağlığı, gıda güvenliği yönetimi, kırsal kalkınmayı sağlamaya, tarımdan kaynaklanan çevresel sorunları çözmeye yönelik bir takım yeni çözümler ihtiyaç oluşturuyor. Kooperatifler güçlendirilmek zorunda, eğitim ve uygulama desteklenmeli, kooperatiflerin yönetimi uzmanlara bırakılmalı. Almanya'da ekonominin yüzde 90'ını kooperatif birlikleri yönetiyor. Biz neden yapamayalım? Üretilen ürünler doğrudan devlet veya uzman kooperatifler tarafından alınmalı ve çiftçilerin desteklenmesi sağlanmalı" diye konuştu.

AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) MANAVGAT MESLEK YUKSEKOKULU'NDA (MYO) 'GIDA' KONULU TOPLANTIDA KONUSAN ISPARTA SULEYMAN DEMIREL UNIVERSITESI'NDEN PROF. DR. AYNUR GUL KARAHAN CAKMAKCI, MARSHALL YARDIMLARI ILE TURKIYE'YE TARIM ULKESI ROLU BICEN BATI DEVLETLERININ, TURKIYE'DE ARTIK TARIM YAPILMASINI DA ISTEMEDIKLERINI SOYLEDI.(FOTO:MANAVGAT-DHA)

Ömer KARÇA/MANAVGAT, (DHA)

 
Fuhşun şifresi: Karpuz tarlasında bekliyorum
 
Demre'ye ikinci dahiliye uzmanı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Demre kışa hazırlanıyor
DEMRE Belediyesi kışa sorunsuz girmek için çalışmalara devam ediyor. Belediye ...
Lise öğrencileri tuvalet kağıdı, peçete üretiyor
ANTALYA'da, mobilya, metal, matbaa, bilişim teknolojileri, güzellik ve ...
Konyaaltı sahilinde Akdeniz foku sürprizi
DÜNYADAKİ nüfusu yaklaşık 750, Türkiye'de ise 100- 110 birey olduğu düşünülen ...
 
Antalya’da ortalama kira 10 bin lirayı aştı!
5 büyük ilde yapılan araştırmaya göre İstanbul ve Antalya’da ortalama ...
Antalya'da kamyonunda ölü bulundu
ANTALYA'da sabaha karşı yol kenarında mola veren Sadık Azteğin (43), kendisi ...
25 bıçak darbeli ölümde eş ve kayınbiradere beraat istemi
ANTALYA'da, çatıdan atlayarak intihar ettiği iddia edilen Suat Sırım'ın ...
 
'Levyeli hırsız' yakalandı
ANTALYA'da kent merkezi ve Serik ilçesinde 10 hırsızlık olayını gerçekleştiren ...
Eski kayınbiraderini vuran sanık için 28 yıl hapis talebi
ANTALYA'da ayrıldığı eşi Güllü Akman'ın (25) kardeşi Bilal Akman'ı (23), ...
Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu’ndan önemli çağrı
Antalya Kent Konseyi Yürütme Kurulu, tarihi binasının tahsisiyle gündemde ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva