Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
30 Aralık 2023 Cumartesi - 11:18

2023'ün önemli olayları

2023’de dünyada ve Türkiye’de siyasi olayların yanı sıra birçok doğal afet ve çarpıcı olay yaşandı.

2023 ün önemli olayları
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Şubat depremleri, İsrail- Hamas savaşı, Rusya- Ukrayna savaşı ve Azerbaycan-Ermenistan arasında Karabağ bölgesine ilişkin operasyon 2023 yılının dikkat çeken olayları arasında dünya basınının manşetlerinde yer buldu.

2023'ÜN EN YIKICI DOĞAL AFETLERİ

Türkiye’de 6 Şubat 2023’de Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Depremlerde yaklaşık 6 bini Suriye tarafında olmak üzere en az 56 bin kişi hayatını kaybetti. Dünya çapında yankı uyandıran deprem felaketi için Ukrayna dahil birçok ülke kurtarma ekibi gönderdi. 2023 yılında bir başka deprem felaketi, Fas'ın Marakeş bölgesi'nde yaşandı. 8 Eylül'de Marakeş, şiddetli bir depremle sarsıldı ve 6.8 büyüklüğündeki depremde yaklaşık 3 bin kişi öldü, 5 bin 600'den fazla kişi yaralandı. Bir diğer afetse Libya’da yaşanan sel felaketiydi ve 11 binin üzerinde kişi hayatını kaybetti.

Afganistan'da ise Ekim ayında 6.3 ve 6.2 büyüklüğünde yıkıcı iki deprem meydana geldi. Birçok ülkenin yardım gönderdiği ülkede, 3 binden fazla kişi hayatını kaybettti. 2023 yılı birçok doğal afetin yaşandığı bir yıl olarak kaydedilirken dünyanın birçok yerinde orman yangınları, sel felaketleri ve heyelanlar yaşanmaya devam etti.

TÜRKİYE’DE SEÇİM

Türkiye Mayıs ayında Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Seçim, Erdoğan ve Kılıçdaroğlu arasında birinci turda salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle ikinci tura kaldı. Dünya gündeminde yer alan ikinci tur seçimi 28 Mayıs 2023’de yapıldı ve Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti 12. Cumhurbaşkanı olarak seçildi.  

RUSYA- UKRAYNA SAVAŞI

24 Şubat 2022’de başlayan Rusya- Ukrayna savaşı, 2023’de de devam etti. Ocak ayında Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus kuvvetlerinin ‘büyük intikam’ için hazırlık içerisinde olduklarını ve batılı ülkelerin bir an önce Ukrayna’ya desteklerini arttırmaları gerektiğini söylemişti. Destek beklerken zaman kaybettiklerini aktaran Zelenski, Rusya’nın birçok bölgeyi işgal etmede Wagner grubu ve Rus ordusu için zaman kazandığının da altını çizmişti. Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Batılı ülkelerin silah sağlamasının "NATO ülkelerinin gittikçe daha fazla doğrudan çatışmaya müdahil olmasına yol açtığını, ancak bunun olayların gidişatını değiştirme potansiyeli olmadığını ve bunu yapmayacağını" ifade etmişti. 

2023'ÜN EN BÜYÜK SALDIRISI DÜN YAŞANDI

Ukrayna için 2023  diplomatik anlamda gelişmelerin yaşandığı bir yıldı. ABD Başkanı Joe Biden Şubat ayında sürpriz bir ziyaretle Ukrayna’yı ziyaret eti. Biden, ziyaretinde Ukrayna’ya desteğini açıklarken, Rusya’nın ‘karmaşa’ içerisinde olduğunun altını çizdi. Rusya, Mayıs ayında, Bahmut şehrinin ele geçirildiğini duyurdu. Kiev Yönetimi, Moskova'nın işgal ettiği toprakları geri almak amacıyla Haziran'da karşı saldırı başlattı. 2023 yılı boyunca süren çatışmalarda birçok sivil hayatını kaybetti. Yıl biterken Rusya, 29 Aralık Cuma günü 2023 yılının en büyük füze ve dron saldırısını gerçekleştirdi. Ukrayna, 158 füze ve insansız hava aracından 114'ünü düşürdüğünü açıklarken saldırılarda 30 kişi yaşamını kaybetti, 160 kişi yaralandı.   

WAGNER İSYANI

Rusya devleti adına askeri faaliyetlerde bulunan paramiliter Wagner Grubu’nun lideri Yevgeny Prigozhin, 23 Haziran’da destekçileri ile birlikte Moskova’ya yürüyerek  isyan başlattıklarını duyurdu. 'Kardeş kanı dökülmemesi' için isyanı durduran Prigozhin, 2 ay sonra beraberindeki yolcularla birlikte Moskova yakınlarında uçak kazası yaptı. Kazadan kurtulan olmadı. Kazanın ardından Rusya lideri Putin kısa bir baş sağlığı açıklamasında bulundu.

KARABAĞ’DA ANTİ- TERÖR OPERASYONU

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 19 Eylül'de Karabağ bölgesinde Ermenistan’ın provokasyonlarına karşı ‘anti-terör’ operasyonu başlatıldığını duyurdu. Azerbaycan harekatı "Dağlık Karabağ bölgesinde anayasal düzeni tesis etmek amacıyla düzenlenen antiterörist bir operasyon" olarak tanımlamladı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 15 Ekim'de Hankendi ve Hocalı'da Azerbaycan bayrağını göndere çekti.

İSRAİL-HAMAS SAVASI

Hamas’ın askeri kanadı İsrail’e karşı  7 Ekim’de Aksa Tufanı operasyonu başlattıkları duyurarak gece boyunca 5 bin roket fırlattıklarını açıkladı. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise gece boyunca devam eden roket saldırısı sonrasında sabah saatlerinde ‘savaş durumu alarmı’ ilan etti. İsrail Hava Kuvvetleri, savaş uçaklarının işgal altındaki Gazze Şeridi’nde bulunan Hamas hedeflerini bombaladığını duyurdu. Öte yandan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise “Savaştayız” açıklamasını yaptı. 7 Ekim’den bu yana süren çatışmalarda yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda, Gazze nüfusunun neredeyse tamamının yerinden edildiği ifadeleri yer aldı. 28 Aralık itibariyle İsrail'in Gazze'deki saldırılarında ölü sayısı 21 bin 500'ü geçti. 

2023’DE YAŞANAN ÇARPICI OLAYLAR

Dünyanın çeşitli yerlerinde iklim krizi kaynaklı aşırı hava olaylarının yaşandığı 2023 yılında düzenlenen en üst düzey iklim zirvesi COP28'de, küresel ısınmayla mücadele için tüm ülkelere fosil yakıtlardan uzaklaşma çağrısında bulunuldu. Çevre adına düzenlenen zirve ve panellerin yanı sıra tartışmaların odağında olan Japonya, 2011'deki depremin ardından meydana gelen tsunamide zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktifle kirlenmiş atık suyu ALPS yöntemiyle arındırarak 24 Ağustos'ta okyanusa boşaltmaya başladı. Radyoaktif atık suyun tahliyesi, dünyanın çeşitli yerlerinde protesto edilse de Japonya hükümeti kademeli olarak Ekim ve Kasım aylarında da boşaltma işlemlerine devam etti. 

AFRİKA’DA DARBE

Afrika’da 2023'te iki askeri darbe yaşandı. Nijer'de ordu 26 Temmuz'da 'kötüleşen güvenlik durumunu' gerekçe göstererek yönetime el koydu. Batı Afrika ülkesi Gabon'da ise usulsüzlükler nedeniyle eleştirilen cumhurbaşkanlığı seçiminin hemen ardından 30 Ağustos'ta askeri bir darbeyle Ali Bongo yönetimi sona erdi. Darbeyle 55 yıllık Bongo iktidarını devirerek yönetimin başına geçen General Brice Oligui Nguema, ülkedeki kurumların daha demokratik olacağı sözünü verdi.

2023 ayrıca, hem internet hem de uzay alanında çalışılan projelere tanıklık etti. Eski adıyla ‘Twitter’ olarak bilinen sosyal medya platformu, sahibi Elon Musk tarafından ismi değiştirilerek ‘X’ yapıldı. Hindistan 23 Ağustos'ta Chandrayaan-3'ü Ay'ın güney kutbu yakınlarında keşfedilmemiş bir bölgeye indirmeyi başararak bir ilke imza attı. Hindistan'dan önce sadece Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Çin Ay'a kontrollü iniş gerçekleştirmeyi başarmıştı. İngiltere’de ise Kraliçe Elizabeth'in ölümüyle birlikte tahta geçen İngiltere Kralı 3. Charles, Westminter Katedrali'nde düzenlenen törenle tacını resmen giydi. Kraliçe Elizabeth, İngiltere tahtında 70 yıl ile en uzun süre tahtta kalan hükümdar unvanını aldı.

İskoçya'da Mart ayında iktidardaki İskoç Ulusal Partisi'nin başkanlık koltuğuna Pakistan kökenli Hamza Yusuf seçildi. Hamza Yusuf, İskoçya’nın ilk Müslüman Başbakanı oldu. Bu gelişmelerin yanı sıra, filmlere konu olmuş ‘Titanik’ adlı yolcu gemisinin enkazını görmek için yola çıkan ‘Titan’ adlı denizaltı aracı 18 Haziran’da Atlantik Okyanusu’nda kayboldu. 22 Haziran’da enkazı bulunan Titan aracının basınçtan dolayı ani bir şekilde içe doğru patladığı anlaşıldı. ABD Sahil Güvenlik ekipleri tarafından bulunan denizaltı içerisindeki 5 yolcu hayatını kaybetti.

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

Zelenski’den cephe hattına ziyaret (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

2023'e bakış (DHA)

Şara Zehra ÖZBEY, (DHA)

 
Bakan Yerlikaya: Yılbaşı için tedbirlerimizi aldık
 
Diş teknisyeni, eski eşi ile kızını öldürdü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BM: Gazze’ye yardım ulaştırmak giderek daha da zorlaşıyor
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü ...
Bolivya güzeli şok suçlamayla tutuklandı
Bolivya güzellik kraliçesi Alondra Mercado Campos, silah kaçakçılığı suçlamasından tutuklandı.
13 yıl sonra yeniden grupta
Dream Theater’a yeniden katılan Mike Portnoy 13 yıl sonra ilk kez "Pull Me Under" şarkısını çaldı.
 
Dünya nüfusu 1 Ocak 2024’de 8 milyara ulaşacak
ABD Nüfus Sayımı Bürosu, dünya nüfusunun 2023’te 75 milyon arttığını ve ...
Trump’a ikinci şok! Seçime giremiyor
ABD'de 2024'te yapılacak başkanlık seçimleri yaklaşırken, Colorado'nun ...
Jacques Delors hayatını kaybetti
Avrupa Birliği’nin (AB) kurucu babası olarak kabul edilen eski Avrupa ...
 
Kuzey Kore'de 'savaşa hazır olun' emri
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, "savaş hazırlıklarının hızlandırılması" çağrısında bulundu.
Ünlü silah üreticisi Gaston ‘Glock’ yaşama veda etti
Ünlü Glock tabancaların üreticisi Avusturyalı Gaston Glock, dün 94 yaşında yaşama veda etti.
Romanya ve Bulgaristan, Schengen Bölgesi’ne dahil olacak
Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu, Mart 2024 itibarıyla Romanya’nın Schengen ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva