Baharı teknede dileklerle karşılayacaklar
Baharı teknede dileklerle karşılayacaklar
Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti
Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti
TÜİK: Nisan ayı enflasyonu yüzde 3,18 oldu
TÜİK: Nisan ayı enflasyonu yüzde 3,18 oldu
Başkan Kotan’dan Mesut Kocagöz’e destek
Başkan Kotan’dan Mesut Kocagöz’e destek
8 Eylül 2015 Salı - 12:15

5 kişinin öldüğü davada sanık: Kazan değil, kullanıcı hatalı

ANTALYA'da 5 işçinin ölümü, 17'sinin de yaralanmasına yol açan 'Buhar kazanı patlaması'na ilişkin davanın ikinci duruşmasında ifade veren kazanın üreticisi firmanın sahibi Galip Yarar, "Patlama, kullanıcı hatasından" dedi.

5 kişinin öldüğü davada sanık: Kazan değil, kullanıcı hatalı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde yaklaşık 40 kişinin çalıştığı çamaşır yıkama fabrikasında 19 Kasım 2014'te meydana gelen patlamada, çalışanlardan Nurten Uyar, Mediha Ünsal, Ali Çin, Döndü Atik ile Yaşar Kapar yaşamını yitirdi, 17 işçi de yaralandı. Olaydan sonra fabrika sahibi Yakup Arıkan, işletme müdürü Selçuk Nadir Erdiç, teknik müdür Ahmet Ergüven, yardımcısı Mehmet Büyükdeniz ile iş güvenliği uzmanı Nezaket Kaya hakkında 'Taksirle 1'den fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak' suçundan, Antalya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Kazayla ilgili buhar kazanının imalatını yapan Konya'daki firmanın yetkilisi Galip Yarar hakkında da tali kusurlu olarak dava açıldı. 

İMALATÇI FİRMA SAHİBİ, KULLANICI HATASI

Davanın ikinci duruşmasına katılan buhar kazanı üretici firmanın sahibi Galip Yarar, ilk duruşmaya tebligat kendisine ulaşmadığı için katılmadığını söyledi. Çamaşır yıkama fabrikası sahibi sanık Yakup Arıkan'ın kendilerine yönelik suçlamalarına tepki gösteren Yarar, ifadesinde, buhar kazanında herhangi bir imalat hatası bulunmadığını iddia etti. Patlamaya, kazanın bakımının ihmal edilmesi ve yetkisiz kişilerin kullanmasının neden olduğunu öne süren Galip Yarar, "Kullanıcı hatası" diyerek suçlamaları kabul etmedi. 

SANIKLARIN TUTUKLANMASI TALEP EDİLDİ

Mağdur avukatlarından Servet Aydın  patlamada, beyanlara göre daha fazla para kazanmak için ağır bir ihmalin söz konusu olduğunu savundu. Aydın, kaza bakımının yetkili servislere yaptırılmaması ve bakımın ihmal edilmesinin bu olaya neden olduğunu öne sürdü. Patlamayla, Soma'daki maden faciası arasında benzerlik kuran avukat Aydın, sanıkların 'Taksirle ölüme sebebiyet vermekten' değil, 'Bilinçli taksir' ya da 'olası kasıtla birden fazla ölüme ve yaralanmaya sebebiyet vermek' suçundan cezalandırılması gerektiğini kaydetti. 

Avukat Aydın, 27 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanması gereken sanıklar işletme sahibi Yakup Arıkan, işletme müdürü Selçuk Nadir Erdiç, teknik müdür Ahmet Ergüven ile yardımcısı Mehmet Büyükdeniz'in tutuklanmasını da istedi.

Sanık avukatları ise savunmalarında tutuklanma talebine karşı çıkarak müvekkilleri hakkındaki adli kontrol kararının kaldırılması gerektiğini savundu. Mahkeme heyeti, sanıkların tutuklanması talebini reddederek duruşmayı 1 Aralık'a erteledi.

KAZAN İMALATÇISINDAN İDDİALAR

Duruşma sonrası gazetecilere açıklama yapan buhar kazanı imalatçı firma sahibi Galip Yarar, patlamanı kullanıcı hatasından kaynaklandığını iddia etti. Ürettikleri kazanın güvenliğine 'kefil' olduklarını anlatan Yarar, şöyle dedi:

"Kazanımız, Makine Mühendisleri Odası'nın (MMO) 18 bar basınç testini geçti. İşletmenin basıncı 12 bar. Yeni nesil bir kazan. Kullanma kılavuzunda belirtmiş olduğumuz bakım talimatlarının hiçbiri yapılmamış. Bu konuda hiçbir kayıt yok. Günlük, haftalık, aylık, yıllık hiçbir bakım yok. Bilirkişinin olay günü raporunda kazanın susuz kaldığı belirtildi. MMO'nun raporu da bu yönde. Kazan susuz kaldığı için patlama meydana geldi. Yine kazanın başındaki kişinin de yetki belgesi bulunmuyor."


ANTALYA'DA  5 ISCININ OLUMU, 17'SININ DE YARALANMASINA YOL ACAN 'BUHAR KAZANI PATLAMASI'NA ILISKIN DAVANIN IKINCI DURUSMASINDA IFADE VEREN KAZANIN URETICISI FIRMANIN SAHIBI GALIP YARAR, "PATLAMA, KULLANICI HATASINDAN" DEDI. (GALIP YARAR - SELCUK NADIR ERDIC) (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA  5 ISCININ OLUMU, 17'SININ DE YARALANMASINA YOL ACAN 'BUHAR KAZANI PATLAMASI'NA ILISKIN DAVANIN IKINCI DURUSMASINDA IFADE VEREN KAZANIN URETICISI FIRMANIN SAHIBI GALIP YARAR, "PATLAMA, KULLANICI HATASINDAN" DEDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA)- 

 
Siirt'te bomba yüklü araç imha edildi
 
Boğulan gencin organları 4 kişiye can olacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gündoğmuş anaokuluna kavuşuyor
ANTALYA'nın Gündoğmuş İlçesi'nde yaptırılan anaokulu inşaatında sona gelindi. ...
Manavgat şehidine ağlıyor
HAKKARİ’nin Yüksekova İlçesi’ne bağlı Dağlıca kesiminde PKK’lı teröristlerin ...
Antalya'da olaylı gece
Antalya'da gece başlayan olaylar sabaha kadar süründü. Çok sayıda gözaltı ...
 
Antalya HDP binası taşlandı
Bu akşam Manavgat'taki HDP ilçe binasındaki tabelanın indirilmesi ve bürodaki ...
Manavgat'ta Dağlıca eylemi
Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde Dağlıca saldırısını protesto eden 2 bin ...
Antalya'daki eğlence merkezleri bu akşam kapalı
ANTALYA'daki eğlence merkezleri, Dağlıca'daki şehitler nedeniyle bu akşam ...
 
ABT 5 yeni oyunla perde açacak
ANTALYA Büyükşehir Belediye Tiyatrosu (ABT), yeni sezonda 5 yeni oyunla izleyici karşısına çıkacak.
Bir anne öldü 5 öksüz kaldı
ANTALYA'nın Finike İlçesi'nde 31 yaşındaki İhsan A., boşandığı eşi 5 çocuk ...
Expo-Kundu-Belek yolu tam gaz
Büyükşehir Belediyesi’nin Kundu-Belek arasını 7 dakikaya düşürecek yeni ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva