MAG’lar şimdi her yere ulaşacak
MAG’lar şimdi her yere ulaşacak
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
7 ilde suç örgütüne 'Mahzen-32' operasyonu
7 ilde suç örgütüne 'Mahzen-32' operasyonu
27 Şubat 2018 Salı - 16:32

ATSO, 2018'i 'Antalya 4.0' yılı ilan etti

GEÇEN yılı 'İnovasyon Yılı' ilan eden ve bu yönde projeler gerçekleştiren Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), 2018'i 'Antalya 4.0' yılı ilan etti.

ATSO, 2018 i  Antalya 4.0  yılı ilan etti
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Davut Çetin, Şubat ayı meclis toplantısında ATSO'nun, 'Antalya 4.0' yılı projesini başlattığını açıkladı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Akdeniz Üniversitesi ile ilk çalışmayı 3 Mart'ta yapacaklarını belirten Davut Çetin, “Biz geçen yıl 'İnovasyon Yılı' etkinlikleri kapsamında 'Sanayi 4.0' çalışmasına başladık. Fakat değişim o kadar hızlı ki, artık bütün sektörlerde değişimi konuşmamız gerekiyor. Artık Sanayi 4.0 ve akıllı kent projeleri bir adım daha ileriye götürülmeli. Biz bunun adını Antalya 4.0 koyduk, bu bir dijital ekonomi ve dijital kent kavramıdır. Yani Antalya 4.0, dijital ekonomi projesidir, Sanayi 4.0 ve akıllı kentin birleşmesidir. Akıllı, otonom ve entegre sistemler tarımda, perakende ticarette, turizmde de geniş bir uygulama alanı bulacak. Bu nedenle projemizde Sanayi 4.0, Tarım 4.0, Turizm 4.0, Ticaret 4.0, Kent 4.0 kavramlarını kullandık" dedi.

ÜÇ BAŞLIKTA ÖRNEKLER

Turizm, tarım ve ticaret başlıklarında örnekler de veren Çetin, şu konulara dikkat çekti:

“Tarım 4.0 enerji ve su tasarruf eden akıllı seraları, ürün yetiştirme, toplama, stoklama, sevk süreçlerinin otomasyonu gibi çok sayıda süreci içermektedir. Ticaret 4.0 müşteriyi büyük veri bilgisiyle izleyen, akıllı lojistik kullanan perakende ticaret uygulamalarını içermektedir. Turizm 4.0, artık Portekiz'den İngiltere ve Tayland'a kadar birçok ülkede hükümetler veya yerel yönetimler tarafından hayata geçirilmiş stratejileri ifade etmektedir. ITB Berlin, 2016'da 'Seyahat 4.0, turizm sektörünün dijitalleşmesi' konulu bir programla turizmde akıllı pazarlama ve iletişim, otel robotları gibi konuları ele almaya başlamıştır. Dijital turiste karşı dijital turizm yapılanması gereklidir."

KREDİ UYARISI

Ekonomik alanda 2018'in Türkiye ekonomisinde daha zor, Antalya ekonomisinde daha iyi bir yıl olacağını söylediklerini ve beklentilerinin de bu yönde olduğunu belirten Çetin, dünya ekonomisinin gündeminde ABD faizlerinin yükselmesinin en önemli konu olduğunu vurguladı. Bu nedenle döviz ve faiz risklerinin bir süre daha devam edeceğini kaydeden Çetin, “Türkiye'de ise bazı büyük şirketlerin kredilerini ödeyemedikleri basında yer almıştır. Bu durum bankaların da dikkatli olmasına yol açmaktadır. Geçen yılın kredi genişlemesi bu yıl olamayacaktır. Geçen yıl KGF destekli kredilerle 250 milyar kredi verildi, bu yıl KGF desteği 50 milyar olacak. Kredi musluğunun birden kesilmesi ekonomide zorluk yaratabilir" dedi.

ANTALYA'DA VERİLER İYİ

TOBB'un yeni bir nefes kredisi çalışması olduğunu ve böyle bir gelişmeyi ümit ettiklerinden bahseden Çetin, kripto paranın da gelecekte çağın parası olacağı ve Türkiye olarak buna seyirci kalınmaması gerektiğini söyledi. Antalya ekonomisinin 2017'de bir toparlanma yaşadığını, 2018'e iyi giriş yaptığını belirten Çetin, “Bununla birlikte hepimiz şuna da dikkat etmeliyiz. 2015'de durgunluğa girdik, 2016'da kriz yaşadık, 2017'de çarklar yeniden dönmeye başladı. Yani turist sayısında, vergi tahsilatında, istihdamdaki yükseliş baz etkisinin sonucudur. Türkiye ekonomisi büyüdü, fakat biz birçok sektörde henüz 2014 düzeyine yeni geliyoruz. Dolayısıyla verileri doğru analiz etmeliyiz" dedi.

RAKAMLARLA ANTALYA EKONOMİSİ

Davut Çetin, ekonomik verilere ilişkin bazı rakamları da paylaştı. SGK'ya kayıtlı ücretli çalışanın 2016'daki düşüşten sonra 2017'de yeniden eski düzeye geldiğini belirten Çetin, SGK'ya kayıtlı işyeri sayısının da yeniden yükselişe geçtiğini, 2017'de bir önceki yıla göre 4 bine yakın işyeri artışı yaşandığını kaydetti. Ocak ayında ödenen çek tutarının geçen yıla göre yüzde 35 arttığını, karşılıksız çek oranının ise yüzde 1.6'ya gerilediğini belirten Çetin, "Daha net bir iyileşmeyi vergi tahsilatında görüyoruz. 2016'da Antalya'da vergi artışı sıfırdı, 2017'de yüzde 11 gibi artış gerçekleşti. Ocak ayında ise beklediğimizden yüksek tahsilat gerçekleşti. KDV, ÖTV, kurumlar vergisi tahsilatları çok hızlı arttı. Ocak ayında Antalya konut satışında Türkiye'ye fark attı. Yabancılara konut satışında da yüzde 61'lik yükseliş sözkonusu" dedi.

HÜKÜMET TARIMA DESTEĞİNİ ARTIRMALI

Toptancı halde 2016'da ortalama ürün kilogram değeri 1.22 lira iken, geçen yıl 1.70'e yükseldiğini anlatan Çetin, “Gelir bakımından Antalya tarımının son yıllara göre iyi bir yılı oldu. Fakat 2015 yılı değerine göre baktığımızda artışın fazla olmadığını görüyoruz. Tarımdaki iyileşmeye rağmen üretici halen desteğe ihtiyaç duymaktadır. Hükümet tarım sektörüne destekleri artırmaktadır. Tarım desteklerinde bizim hep dikkat çektiğimiz husus, sera üretimine dönük desteklerin yetersiz kalmasıdır. Mazot desteği veya dekar başına destekler büyük arazi tarımında fayda sağlıyor, fakat 5-10 dekarlık sera üretiminde yetersiz kalıyor" dedi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -

 
Isparta ve Burdur için kuvvetli lodos uyarısı
 
Antalya'da 'Yıldız'lı gece
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Benzine bu gece zam geliyor
Benzinin litresine gece yarısı 9-11 kuruş zam geliyor
ATSO'dan, 'Devlet Destekleri Zirvesi'
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından, 5 Mart'ta 'Devlet Destekleri ...
Hizmet dökümünde 'Ş' şoku
Sosyal Güvenlik Kurumu, kodlama uygulamasının kapsamını genişletip, hizmet ...
 
Türkiye'de konut satışında ilk 3 ülke
TÜRKİYE İstatistik Kurumlu (TÜİK) verilerine göre ocak ayında en çok Iraklılar ...
Kadroya alınmayan işçiler, AK Parti İl binası önünde eylem yaptı
El konulan araçların otopark ücretleri kendi değerini aştı
 
İbrahim Şenli MATSO başkanlığına aday
Sütsüz peynir, arı görmemiş bal yiyoruz
CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Türkiye’de gıda ve halk sağlığı ...
Burdur Süt Teknolojileri Ar-Ge Merkezi protokolü imzalandı
BATI Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) 2017 yılı Güdümlü Proje Destek Programı ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva