37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
Patara'da bilirkişi keşfi tamamlandı, sıra raporda
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
4 Şubat 2019 Pazartesi - 14:57

ATSO Başkanı Çetin'den enflasyon değerlendirmesi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

ATSO Başkanı Çetin den enflasyon değerlendirmesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ATSO Başkanı Davut Çetin, açıklamasında şunları kaydetti:

“Ocak ayında Antalya'yı etkileyen hortumlar özellikle gıda kaynaklı enflasyonun yükselmesine neden olmuş, 2019 Ocak ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1,06, Yurtiçi ÜFE'de yüzde 0,45, yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 20,35, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 32,93 olarak açıklanmıştır."

GIDA FİYATLARI ENFLASYONU YUKARI ÇEKİYOR

"Ocak ayında başta giyim, elektrik, doğal gaz olmak üzere birçok mal grubundaki fiyat indirimlerine rağmen yüzde 6,43 oranında artan gıda fiyatları aylık enflasyona 1.6 puan katkı yapmıştır. Ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 6.4 ile gıda ve alkolsüz içeceklerö, yüzde 3,6 ile 'çeşitli mal ve hizmetler' ve yüzde 3,5 ile 'sağlık' gruplarında görülürken, en fazla düşüş yüzde 7,9 ile “giyim ve ayakkabıö ve yüzde 3,1 'konut' gruplarında görülmüştür."

"TÜFE'de aylık olarak en yüksek artış gösteren maddeler yüzde 120,9 ile köprü geçiş ücreti, yüzde 87,9 ile çarliston biber, yüzde 80,9 ile patlıcandır. Gıda enflasyonu sezonluk arz ve talep farklılıklarına aşırı derecede duyarlı kalmaya devam etmektedir. Sebze ve meyve fiyatlarındaki aşırı yükselişler Antalya ürünleriyle sınırlı değildir, kuru soğan, patates, ıspanak, havuç gibi ürünlerde de aylık ve yıllık enflasyon oranları çok yüksektir. Buna karşılık portakal, elma, mandalina gibi ürünlerde yıllık enflasyon düşük düzeyde kalmıştır. Dolayısıyla gıda enflasyonunda her ay toptancı haller ile ilgili olarak aynı şeyleri konuşarak zaman kaybetmek yerine, girdi tedarikinden üretim ve perakendeye kadar her aşamanın analiz edilerek verim artışı, maliyet düşüşü sağlayacak önlemler alınmalıdır. Antalya'da büyük bir sera modernizasyonu programı başlatılmalı ve yeni nesil üretici örgütlenmesi gerçekleştirilmelidir."

"Tüketici enflasyonunda meyve ve sebze dışında birçok sektörde talep düşüklüğü nedeniyle fiyat indirimlerinin başladığı, ancak az sayıda üretici olan sektörlerde fiyat artışlarının yüksek kaldığı görülmektedir. Talep daralması nedeniyle konut kirası ve hizmet ücretleri artışları da sınırlı kalmaktadır. Elektrik ve doğal gaz indirimleri, ekmek, sigara, su faturası, belediye otobüsü, taksi ücretlerinin kontrollü olarak artırılmaması yıllık TÜFE'nin yüzde 20'de kalmasına imkan sağlamıştır. Yönlendirilen fiyatlar hariç tutulduğunda TÜFE'de aylık artış yüzde 1.66, yıllık artış yüzde 22.52dir. Dolayısıyla TÜFE ekonomideki talep daralmasına rağmen yüksek kalmaya devam etmektedir."

Yİ-ÜFE ARTIŞININ YÜZDE 55'İ GIDA KAYNAKLI

"Yİ-ÜFE, eylül ayındaki yüzde 46'lık tepe noktasından gerilemeye devam etmektedir. Ocak ayındaki yüzde 0.45 artışın 0.25'i yani yüzde 55'i gıda kaynaklıdır. Gıda dışında, tekstil, otomotiv ve elektrikli teçhizat enflasyonu artırıcı yönde, ham petrol ve tütün ise düşürücü yönde etki yapmıştır. Enflasyonda mayıs ayından itibaren olumlu baz etkisiyle düşüş beklenmektedir, ancak ertelenmiş fiyat artışları ve talep düşüklüğünün yavaşlatıcı etkisine rağmen ÜFE'nin yüksek kalması, enflasyonla mücadelenin kararlılıkla devam ettirilmesini gerekli kılmaktadır."

"Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık bazda yüzde 1,24 ve yıllık bazda yüzde 21,17 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık ve yıllık enflasyonda 14. sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin, aylık ve yıllık değerlendirmede Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür."

ANTALYA, (DHA)

 
Alanya'da iki otomobil çarpıştı
 
Antalya'da çocuklarının gözü önünde feci ölüm
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ATSO NE ZAMAN DESTEK OLACAK 4 Şubat 2019 Pazartesi 17:12

SAYIN ATSO BAŞKANINA SORUM ŞU: ÜYELERİNİZE NE ZAMAN DESTEK OLACAKSINIZ? BANKA 2.50 FAİZ VERİYORSA SİZİN ARACILIĞINIZLA 2.30 YE ALIYORUZ. AMA ESNAF VE SANATKARLAR ODASI YILLIK YUZDE 5 ALIYOR? SIZ NEDEN UYELERINIZE BU SEKILDE DESTEK OLAMIYORSUNUZ? ONLAR BUNU BASARMIS SIZ NEDEN BASARAMIYORSUNUZ? NEDEN BU SEKILDE FON KURDURAMIYORSUNUZ... UYELERINIZE NE GIBI KATKINIZ VAR? ARAC ALIMLARINDA UCUZA ARAC ALAMIYORUZ? KASKO SIGORTA DA UYELERINIZE OZEL EKSTRA INDIRIM YOK? CEKICI HIZMETINIZ YOK BIR YERDE ARACIMIZ KALSA SIZI ARASAK YOKSUNUZ... AYR

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da halde fiyatlar nasıl ?
ANTALYA'daki Finike Toptancı Hali'nde, sebze fiyatlarında ciddi oranda ...
Antalya'da yabancılardan o ilçeye büyük ilgi...
Yabancılara yönelik gayrimenkul satışında rekor kıran Antalya, İstanbul’u ...
Antalya Hali'nde hangi sebze kaç lira?
MARKETLERİN yüksek fiyat gerekçesiyle bazı sebzeleri satmama kararının ...
 
ABD: 1 Mart'a kadar anlaşma olmazsa vergiler devreye girer
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Çin ile süren görüşmelerin 1 Mart'a ...
Madem bir iyilik yapacaksın logosuz versenize...
CK Enerji Akdeniz Elektrik, plastik poşet fırsatını reklama çevirdi. 10 ...
Marketlerin 'patlıcan' kararı fiyatı düşürdü
BAZI marketlerin patlıcan ve biber satmama kararının ardından Antalya ...
 
Çetin: Türkiye'de patronlar zengin, şirketler fakir
ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye'de ...
Hortum sebze- meyvenin miktarını düşürdü, fiyatını artırdı
ANTALYA'da meydana gelen hortumlar, sebze ve meyve miktarını düşürürken, ...
Bireysel Emeklilik ile Birikimlerinizi Yatırıma Çevirin!
Müşterilerinin gereksinimlerine köklü çözümler üretme misyonuyla hareket ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva