Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Sıcaklık artınca, Konyaaltı Sahili doldu
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Anadolu Nefesli Beşlisi'nden dünya müzikleri
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Hadise'den 'Aşk var mı' yanıtı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 1 Mayıs mesajı
2 Şubat 2023 Perşembe - 10:47

AÜ'den deniz kirliliğine karşı erken uyarı sistemi projesi

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) öğretim üyeleri tarafından deniz kirliliğini önceden tespit etmeyi sağlayacak bir proje geliştirildi. Projede kurulan sistem sayesinde deniz suyu sıcaklığı, pH, bulanıklık, iletkenlik değerleri anlık olarak ölçülüp izlenebiliyor ve konumsal olarak haritalandırılabiliyor.

AÜ den deniz kirliliğine karşı erken uyarı sistemi projesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AÜ, 'Deniz Suyu Parametrelerinin Konumsal Olarak İzlenmesi için Uzaktan Erişimli Gerçek Zamanlı Kablosuz Algılayıcı Ağ Sistemi' başlıklı proje ile bir yeniliğe daha imza attı. Yürütücülüğünü AÜ Enformatik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fırat Yücel'in yaptığı projede araştırmacı olarak Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Gökhan Civelekoğlu ile Elmalı Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Bölümü'nden Öğr. Gör. Hüseyin Duran yer alıyor. Proje, AÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından destekleniyor.

SU KALİTESİ ANLIK ÖLÇÜLECEK

Proje hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Fırat Yücel, proje kapsamında denizin kıyıya yakın kesimlerine kurdukları uzaktan erişimli kablosuz algılayıcı ağı ile su kalitesi parametrelerinin gerçek zamanlı olarak takibinin ve analizinin yapılabildiğini söyledi. Müsilajın yeni başladığı dönemde kirlilik kaynaklı oluşan müsilaj sebebiyle bu projeye giriştiklerini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Fırat Yücel, bu kirleticilerin denize etkilerini önceden tespit edecek ve ilgili kurumları uyaracak bir sistem tasarlayabilir miyiz düşüncesinden yola çıktıklarını söyledi. Dr. Yücel, müsilajın deniz kirliliğine bağlı olarak ortaya çıktığını, bu nedenle proje kapsamında deniz suyuna ait pH, sıcaklık, iletkenlik ve bulanıklık olmak üzere deniz suyu için dört parametre belirlediklerini dile getirdi. Dr. Yücel bunlara ek olarak toplanan deniz suyu parametrelerinin hangi konumdan geldiği bilgisinin de önemli olduğunu, bunun için de sisteme konum algılayıcının eklendiğini belirtti.

TEST ÖLÇÜMLERİNİ BAŞARIYLA GEÇTİ

Dr. Yücel, deneme ölçümlerinde Antalya'nın Küçük Çaltıcak bölgesinde yıldız topoloji şeklinde oluşturulan kablosuz ağ ile deniz suyu yüzeyinde birbirlerine belirli mesafede yüzer durumda üç algılayıcı düğümden oluşan bir sistem kurduklarını ve test ölçümlerini başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Dr. Yücel, "Bu sistem sayesinde gönderilen parametre ölçüm değerleri, anlık olarak karada bulunan bir merkez düğüme aktarılıyor, merkez düğümden de sunucu bilgisayara gönderiliyor. Burada da bilgi işlenip oluşturulan bir web sitesi aracılığıyla veriler anlık izlenebiliyor. Ayrıca web sitesinde yer alan bir harita üzerinde konumsal olarak gösterimi sağlanıyor" dedi.

KOLAYCA TAŞINABİLİR VE DÜŞÜK GÜÇ TÜKETİMLİ BİR SİSTEM

Deniz suyu ve kıyı alanlarının çevresel etkiler yönünden izlenmesi ve değerlendirilmesinde yeni teknolojilerin kullanımının önem kazandığını ifade eden Dr. Yücel, geleneksel sistemde belli periyotlarda belli noktalardan numune alınarak ölçüm yapıldığını, bu sistemde ise su kalitesi değişikliklerinin anlık olarak izlenebileceğini söyledi. Dr. Yücel, proje ile rutin kontrol süreçlerinde yaşanan aksiliklerin yanında analiz edilmek istenip de analizi çok zor olan noktalardaki ulaşım sıkıntısı, iş gücü fazlalığı, mali kaynak ve zaman kayıpları gibi problemlere çözüm üretmeyi hedeflediklerini belirtti. Sistemin düşük güç tüketimli olarak tasarlandığından bahseden Dr. Yücel, algılayıcı düğümlerindeki enerji ihtiyacının proje aşamasında batarya yardımıyla karşılandığını belirtti. Dr. Yücel, diğer ölçüm sistemlerinden en önemli farkının kolayca taşınabilir, düşük güç tüketimli bir sistem olduğunun ve ayrıca deniz, göl, akarsu gibi ortamlarda kolayca kurulum yapılarak çalışabilir bir kablosuz algılayıcı ağ sistemi olduğunun altını çizdi.

ERKEN TEDBİR İMKÂNI SAĞLAYACAK

Sistemin deniz kıyıları, yüzme suları, limanlar, turizm tesislerinin deniz alanları, deniz üzerinde balık üretim çiftlikleri ve akarsu deltalarında yapılacak su analizleri için kullanılabileceğini söyleyen Dr. Yücel, Marmara bölgesinde yaşanan müsilaj sorunu gibi sorunların yaşanmaması için deniz suyu parametrelerindeki değişikliklerin önceden tespit edilmesinin mümkün olacağını söyledi. Dr. Yücel, ayrıca önerilen sistem sayesinde, denizde meydana gelebilecek petrol sızıntısı, endüstriyel zararlı atıklar gibi deniz kirliliğine neden olabilecek etmenlerin erken tespit edilerek, zamanında tedbir alınması ve sorun büyümeden ortadan kaldırılmasının sağlanacağını ifade etti. Dr. Yücel, “Kirlilikten etkilenen deniz canlılarının nesillerinin tükenmesi, ekosistemin bozulması gibi problemlerin oluşmaması için gerekli tedbirler alınabilecek. Çevre kirliliğini ve ekolojik dengenin bozulmasını önlemeye yönelik çalışmalarda ilave insan gücü ve ek maliyetin de önüne geçerek katkı sağlayacak" ifadelerini kullandı.

ÜNİVERSİTE TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Projenin, AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yer alan Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Anabilim Dalı'nda bir yüksek lisans tez çalışması olarak başladığını ve tezin tamamlanmasının ardından edinilen tecrübelerle daha kapsamlı bir sistem tasarladıklarını ifade eden Dr. Fırat Yücel, projenin AÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından da desteklendiğini sözlerine ekledi.

AKDENIZ UNIVERSITESI(AU) OGRETIM UYELERI TARAFINDAN DENIZ KIRLILIGINI ONCEDEN TESPIT ETMEYI SAGLAYACAK BIR PROJE GELISTIRILDI.(HUSEYIN DURAN-FIRAT YUCEL)(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI(AU) OGRETIM UYELERI TARAFINDAN DENIZ KIRLILIGINI ONCEDEN TESPIT ETMEYI SAGLAYACAK BIR PROJE GELISTIRILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI(AU) OGRETIM UYELERI TARAFINDAN DENIZ KIRLILIGINI ONCEDEN TESPIT ETMEYI SAGLAYACAK BIR PROJE GELISTIRILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI(AU) OGRETIM UYELERI TARAFINDAN DENIZ KIRLILIGINI ONCEDEN TESPIT ETMEYI SAGLAYACAK BIR PROJE GELISTIRILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI(AU) OGRETIM UYELERI TARAFINDAN DENIZ KIRLILIGINI ONCEDEN TESPIT ETMEYI SAGLAYACAK BIR PROJE GELISTIRILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

AKDENIZ UNIVERSITESI(AU) OGRETIM UYELERI TARAFINDAN DENIZ KIRLILIGINI ONCEDEN TESPIT ETMEYI SAGLAYACAK BIR PROJE GELISTIRILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA,(DHA) 

 
E-Arşiv Fatura Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
 
Serik Ziraat Odası'nda Mustafa Yavuz yeniden başkan
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tüm siyasilere örnek olsun...
A.Ü Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, koruma altındaki çocuk ile çocuk ...
Rektörü haklı çıkaran fotoğraf
A.Ü Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan Antalya'da kadın rektör ve rektör ...
Prof. Dr. Akman: Çocuklara kulak verin
AKDENİZ Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Sema Akman, çocuklarda eklem ...
 
AÜ'de iklim, bilim ve kadın konulu çalıştay
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) ev sahipliğinde, 'Yerel Yönetimler ve Kadın ...
Kadın liderler Antalya'da buluşuyor
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) ev sahipliğinde, 'Yerel Yönetimler ve Kadın ...
Türkiye'nin ilk yüz naklinin üzerinden tam 11 yıl geçti
AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk yüz ...
 
Kampüste her ay 40 kişiyi başıboş köpek ısırıyor
AKDENİZ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, kampüs içerisinde ...
Rektör Özkan: Ömer Özkan tekniğini dünya uyguluyor
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Prof. Dr. Özlenen Özkan, böbrek ...
Doğum gününde adı ölümsüzleşti
ANTALYA'da miyom ameliyatı sırasında beynine pıhtı atması sonucu hayatını ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Yakınlaşma olur mu?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva