AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
12 Mart 2016 Cumartesi - 19:00

Aman EXPO'cular duymasın

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İzmir Ödemiş'ten sökerek getirdikleri 945 yaşındaki zeytin ağacını diktiren EXPO 2016 Antalya yönetiminin iştahını kabartacak bir sedir ağacı Antalya'da bulundu.

Aman EXPO cular duymasın
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

ANTALYA'nın Kumluca İlçesi Dibek Tabiatı Koruma Alanı'nda bulunan ve yöre halkının 'ambar katran' olarak adlandırdığı sedir ağacının 2326 yaşında ve dünyada bilenen en yaşlı sediri olduğu bildirildi.

Antalya'nın Elmalı, Finike ilçelerindeki Toros dağlarındaki yüzlerce yıllık anıt ağaçlara, bir yenisi eklendi. Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü, 7'si Elmalı'da, 1'i Finike'de 8 anıt ağacın korunmasına yönelik çalışmalar yürütüyor. Bu ağaçlar arasında Elmalı-Finike sınırlarında yer alan dünyadaki ender sedir ormanlarından Çığlıkara'daki 'koca katran', 1995 yılında 2000 yaşında olarak tescil edildi. 1995 sonrasındaki 21 yıl da sayıldığında bugün yaşı 2021'i bulan sedir, Türkiye'nin en yaşlı ağacı olarak kabul ediliyordu. 25 metre boya sahip, çapı 262 santimetre, çevre genişliği 8 metre 23 santimlik 'koca katran', bu unvanını Kumluca İlçesi'nde bir sedir ağacına kaptırdı. Kumluca'nın Karacaören Mahallesi yakınındaki Dibek Tabiatı Koruma Alanı'nda bulunan ve yöre halkının 'ambar katran' olarak adlandırdığı sedir ağacının yaşının 2326 olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı, 1982 yılında bölgede yaptıkları ölçüm çalışmaları ve sedir ağacı hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Kantarcı, dünyanın en yaşlı sediri olarak da adlandırılabilecek ağacın boyunun 26.7, çapının 2.50, çevresinin ise 7.85 metre ölçüldüğünü belirtti. Çamkuyusu Sedir Araştırma Ormanı ve Bolkar Dağları'ndaki yaşlı sedirlerden aldıkları örnekleri karşılaştırarak ambar katranın yaşını hesapladıklarını anlatan Prof. Dr. Kantarcı, "Örnek alanlardaki en yaşlı sedir ağaçlarının, 1.30 m'deki çap gelişimleri incelenirse ambar katranın yaşı daha fazla çıkmaktadır. Bu iki yaşlı sedirin 200 yaşında 1.30 m'de geliştirdikleri ortalama 20.2 cm'lik kabuksuz çapa göre ambar katranın yaşını, 1982 yılında 2292 olarak hesapladık" dedi.

'DÜNYANIN EN YAŞLISI DİYEBİLİRİZ'

Prof. Dr. Kantarcı, yaklaşık bir ay süren çalışma sırasında bölgedeki sedir ormanlarının dik yamaçlarında örnek alanları seçip, ağaçların çap ve boylarını ölçerek örnek ağaçların gövde analizlerini yaptıklarını kaydetti. Bu çalışma sırasında Dibek Ormanında 1830 metre yükseklikte bulunan ambar katranı da ölçtüklerini söyleyen Prof. Dr. Kantarcı, "1985'te Avusturya'dan Prof. Dr. Hannes Mayer'i ambar katrana çıkardım. Ambar katranın yaşını nasıl hesapladığımı anlattım. Hesabımı ve bulduğum yaşı onayladı. Hannes Mayer, Alp Dağlarında ve Türkiye ormanlarında yıllarca araştırmalar yapmış tecrübeli bir selvikültürcü" bilgisini verdi.

1982 yılında ölçtükleri ambar katranın yaşına aradan geçen süreyi de ekleyince 'dünyanın bilinen en yaşlı sediri' denilmesinde bir sakınca olmadığını da belirten Prof. Dr. Kantarcı, konuyla ilgili yaptığı çalışmayla da bunun belgelendiğini sözlerine ekledi.

TOROSLARI HES VE TAŞ OCAKLARI TAHRİP EDİYOR

Günlük kazançlar için açılan taş ocakları ve dere tipi hidroelektrik santral (HES) girişimlerinin binlerce yılda oluşmuş doğal ekosistem dengelerini bozduğunu belirten Prof. Dr. Kantarcı, “Özellikle kireçtaşı arazisinde yapılan tahribatla son yıllarda Akdeniz Havzası'nın ısınmasından kaynaklanan ve sıklaşan sağanak yağışların bir araya gelmesiyle sel oluşumları ve göçük olayları zarar vermeye başladı. Sedir ekosistemleri binlerce yılda oluşmuştur. Günümüzde kısa süreli kazançlar için tahrip edilmemeleri gerekir. Çatlaklı bir kireçtaşı arazisi olan Toros Dağlarında taş ocakları vb girişimlerle tahrip edilen sedir ormanlarını tekrar yetiştirmek için taştan elde edilen gelirin çok daha fazlasını harcamak gerekir" dedi.

BÜYÜK İSKENDERLE YAŞIT

Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Başar, literatüre 'Cedrus Libani' olarak geçen ve sonraları 'Toros Sediri' olarak düzeltilerek hakkı teslim edilen sedir türünün, dünyada en yaygın topluluğa sahip ülke olarak bilindiğini söyledi. Antalya'nın Elmalı, Kaş, Finike ve Kumluca ilçelerini kapsayan bölgede bulunan sedir ormanlarının da Türkiye'nin gıptayla bakılan doğal zenginliklerinden sayıldığını belirten Başar, “Uzun yaşamalarıyla ünlü sedir ağaçlarının dünyada bilinen en yaşlıları da işte bu bölgede bulunuyor. Elmalı Çığlıkara'da bulunan 2007 yaşında olduğu bilinen ve koca katran adıyla anılan sedir ağacı, Türkiye'nin en yaşlı ağacı olarak tanımlanıyordu. Ancak Kumluca Karacaören köyü yakınındaki Dibek Tabiatı Koruma Alanı'nda bulunan ve yöre halkının 'ambar katran' olarak adlandırdığı sedir ağacının yaşının 2326 olduğu ortaya çıktı. Toroslarda tarihe tanıklık ederek yaşamını sürdüren ambar katran, İ.Ö 323 yılında ölen Büyük İskender'le aynı zaman dilimini paylaşırken, Romalı devlet adamı Sezar'dan da 215 yaş büyük" dedi.

Dibek Ormanı, barındırdığı biyolojik çeşitlilik ve anıt ağaçlarıyla 1993 yılında Tabiatı Koruma Alanı olarak ilan edilerek, 550 hektarlık alan korumaya alındı. Antalya'da yaşları 500 ile 2000 arasında değişen çok sayıda anıt ağaç bulunuyor.

ERDOĞAN'A 945 YILLIK AĞACI DİKTİRMİŞLERDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erdoğan, geçtiğimiz ocak ayında İzmir'in Ödemiş İlçesi Bademli'den getirilen 945 yaşındaki zeytin ağacının dikim törenine katılmıştı. Bademli'de 1071 yılında dikilen ve Türkiye'nin en yaşlı zeytin ağacı olan çapı 2.55 metrelik zeytin ağacının dikiminde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söylemişti:

“Böyle bir ağaç. İnşallah burada da tutacağına inanıyoruz ve 2015 botanik bahçesinin en önemli zenginliklerinden olacak. Tarihi bugüne, bugünü de yarınlara ulaştıracak. Ya Allah Bismillah diyerek biz de toprağımızı atalım arkasından da cansuyunu. Expo 2016 Antalya anısına bu zeytin ağacını dikiyorum"

Bu olay sonrası bazı çevreciler tepki göstermiş, ağacın bulunduğu yerden sökülüp getirilmesini eleştirmişlerdi.

ANTALYA'NIN ELMALI ILCESI'NDE 2021 YASINDAKI KOCA KATRAN 'TURKIYE'NIN EN YASLI AGACI OLARAK TANIMLANIRKEN, KUMLUCA DIBEK TABIATI KORUMA ALANI'NDA BULUNAN VE YORE HALKININ 'AMBAR KATRAN' OLARAK ADLANDIRDIGI SEDIR AGACININ (FOTODAKI) YASININ 2326 OLDUGU ORTAYA CIKTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
İşte Kumluca'daki 2326 yaşındaki sedir ağacı


 

 
Görev dönüşü kaza; 1 ölü, 1 yaralı
 
Alacak borç anlaşmazlığı ölümle bitti
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
maasaallahh 13 Mart 2016 Pazar 11:41

Bu haberi yapana yazık olsun illa karsuyu kaçırmak için çaba niye? Haberin başlığıyla bile uyumsuz

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Görev dönüşü kaza; 1 ölü, 1 yaralı
ANTALYA'da arıza onarımından dönen TEDAŞ ekibinin yaptığı kazada 27 yaşındaki ...
Bekçi iş merkezinde ölü bulundu
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde 63 yaşındaki Fazlı İbici, bekçilik yaptığı ...
Devrimci Liseliler Berkin Elvan'ı andı
İSTANBUL'da Gezi Parkı'nın mevcut haliyle korunması için yapılan eylemler ...
 
Antalyalı askerden acı haber
İZMİR'de vatani görevini yapmakta olan Antalyalı er 21 yaşındaki Mahmut ...
Antalya Büyükşehir'den Mostar'a öğrenci yurdu
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi tarafından kardeş şehri Mostar'a yapılacak ...
EXPO'da kaza; 1 yaralı
ANTALYA'da 23 Nisan'da kapılarını açacak EXPO 2016 Sergi Alanı'ndaki inşaat ...
 
Resimle hayat buldular
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Halil Akyüz Huzurevi sakinlerinin fırçasından ...
İstiklal Marşı'nın kabulü kutlandı
12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Töreni, ...
Kaçmaya çalışan cezaevi firarisi yakalandı
ANTALYA'nın Kemer İlçesi'nde jandarmanın yol kontrolünden kaçmaya çalışırken ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva