Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
Antalya'da jandarmadan kaçak tütün mücadelesi
19 Haziran 2023 Pazartesi - 10:24

Antalya'da 3 gönüllünün çeyrek asırlık caretta caretta mesaisi

ANTALYA'nın Çıralı Sahili'ne her yıl gelen deniz kaplumbağalarının yuva ve yumurtlama süreci, 25 yıldır onları koruyan 3 gönüllüye emanet. Çeyrek asırdır deniz kaplumbağalarının yolunu gözleyen gönüllülerden Fahika Yeşildağ, “Sanki evlatlarımı denize yolluyormuşum gibi oluyor" dedi.

Antalya da 3 gönüllünün çeyrek asırlık caretta caretta mesaisi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kemer ilçesindeki Çıralı sahili, Türkiye'de deniz kaplumbağalarının yuva yaptığı ender sahillerden biri. Deniz kaplumbağaları her yıl aynı sahile gelerek yuva yapıp yumurtalarını bırakıyor. Denizle buluşan yavru kaplumbağalar da dünyaya gözlerini açtıkları sahili unutmayıp yıllar sonra yeniden gelerek yuva yapıyor. Deniz kaplumbağalarının bu döngüsü zaman zaman insan müdahalesiyle bozulabiliyor. Bunu önlemek için Çıralı sahilinde 25 yıl önce bir araya gelen 3 gönüllü, Ulupınar Çevre Koruma Geliştirme ve İşletme Kooperatifi'ni kurdu. Kooperatifte gönüllü görev üstlenen Fahika Yeşildağ (62), Bayram Kütle (68) ile Mustafa Ilgaz (60), çeyrek asırdır hem deniz kaplumbağalarını hem de geride bıraktıkları yumurta dolu yuvalarını koruyor.

YUVALARIN ETRAFINI ÇİTLE ÇEVİRİYORLAR

Ömürlerinin 25 yılını karşılık beklemeden bu göreve adayan 3 gönüllü, bugünlerde kimsenin doğaya eskisi kadar önem vermediğinden dert yandı. 3 arkadaş, her yıl deniz kaplumbağalarının yuvalama döneminde Çıralı sahilinde geceden sabaha, onların yuva çalışmasına destek oluyor. Çevrede güvenlik önlemi alan Yeşildağ, Kütle ve Ilgaz, sabaha karşı kaplumbağalar yumurta bıraktıkları yuvalarından ayrılıp denizle buluşunca bu kez başka bir görev üstleniyor. Üç gönüllü, yuvaların etrafını çitle çevirip numaralandırarak zarar görmesinin önüne geçiyor. Günün geri kalanını da gece devam edecekleri mesaileri için dinlenmeye ayıran gönüllülerin 25 yılı bu şekilde geride kaldı.

GÖREVİ ANNESİNDEN DEVRALDI

Almanya'dan emekli olunca yerleştiği Çıralı'da kendini bu işe adayan Fahika Yeşildağ, görevi annesinden devraldığını söyledi. Kendisinin de bir anne olduğunu, anne deniz kaplumbağalarını en iyi kendisinin anladığını ifade eden Yeşildağ, “Çok üzülüyorum onları görünce. Sancılarına hep şahit oldum. Çok etkileniyorum. Yorulduklarını hissediyorum. Aynı zamanda onları izleyince mutlu oluyorum. Onlar benim bebeklerim. Onlar denize koşup 25 yıl sonra yeniden buraya gelip yuva yapacaklar. Sanki evlatlarımı denize yolluyormuşum gibi hissediyorum. Onlar gidince ağlıyorum" dedi. Yeşildağ, canını sıkan en önemli konunun da özellikle geceleri sahildeki yasağı dinlemeyenler olduğunu söyledi.

'BİLEREK ZARAR VERMEK İSTEYENLER OLUYOR'

Bayram Kütle de Çıralı sahilini korumak için 25 yıl önce bölgede yaşayanlarla çok mücadele ettiğini söyledi. Çocuklarına bu gönüllülük görevini bırakmayı amaçladığını söyleyen Kütle, “Çocuklarım turizme yöneldi. Bize yardımcı oluyorlar. Maddi anlamda bize destek oluyor çocuklarım" diye konuştu.

Mustafa Ilgaz işe bu işten çok keyif aldığını söyledi. Çok sevdiği torunlarını dahi evde bırakıp akşam saatlerine kadar zamanını deniz kaplumbağalarına ayırdığını belirten Ilgaz, “Yasakları dinlemeyenler var. Bilerek deniz kaplumbağalarına zarar vermek isteyenler oluyor. Bilinçsiz davranıp hayvanları ürküyorlar. Yuvalarını boşalttıkları da oluyor" dedi.

BU YIL YUVA SAYISI ŞİMDİLİK, 18 OLDU

Kooperatifin başkanı ve kurucu üyesi olan Ulupınar Mahalle Muhtarı Habip Altınkaya ise 3 gönüllünün yaşamının büyük kısmını ayırdıkları bu koruma görevinden dolayı minnet duyduklarını ifade etti.

Çıralı sahilinde geçen yıl 104 yuvaya 9 bin yumurta bırakıldı. Yuvalardan çıkan 3 bin 500'den fazla yavru denizle buluştu. Ancak verilere göre bu yavruların yalnızca binde 3'ü yaşama tutunabiliyor. Bu sebeple tür, nesli tükenme tehlikesi altındaki canlılar arasında yer alıyor. Bu yıl yuva sayısı şimdilik 18 oldu.

ANTALYA'NIN CIRALI SAHILI'NE HER YIL GELEN DENIZ KAPLUMBAGALARININ YUVA VE YUMURTLAMA SURECI, 25 YILDIR ONLARI KORUYAN 3 GONULLUYE EMANET. KOOPERATIFTE GONULLU GOREV USTLENEN FAHIKA YESILDAG (62), BAYRAM KUTLE (68) ILE MUSTAFA ILGAZ (60), CEYREK ASIRDIR HEM DENIZ KAPLUMBAGALARINI HEM DE GERIDE BIRAKTIKLARI YUMURTA DOLU YUVALARINI KORUYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN CIRALI SAHILI'NE HER YIL GELEN DENIZ KAPLUMBAGALARININ YUVA VE YUMURTLAMA SURECI, 25 YILDIR ONLARI KORUYAN 3 GONULLUYE EMANET. KOOPERATIFTE GONULLU GOREV USTLENEN FAHIKA YESILDAG (62), BAYRAM KUTLE (68) ILE MUSTAFA ILGAZ (60), CEYREK ASIRDIR HEM DENIZ KAPLUMBAGALARINI HEM DE GERIDE BIRAKTIKLARI YUMURTA DOLU YUVALARINI KORUYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

ANTALYA'NIN CIRALI SAHILI'NE HER YIL GELEN DENIZ KAPLUMBAGALARININ YUVA VE YUMURTLAMA SURECI, 25 YILDIR ONLARI KORUYAN 3 GONULLUYE EMANET. KOOPERATIFTE GONULLU GOREV USTLENEN FAHIKA YESILDAG (ORTADA), BAYRAM KUTLE (SOLDA) ILE MUSTAFA ILGAZ (SAGDA), CEYREK ASIRDIR HEM DENIZ KAPLUMBAGALARINI HEM DE GERIDE BIRAKTIKLARI YUMURTA DOLU YUVALARINI KORUYOR.(FOTO:ALPARSLAN CINAR/ANTALYA-DHA)

Alparslan ÇINAR- Levent YENİGÜN/ANTALYA, (DHA)

 
Kılıçdaroğlu, darbedilen gazeteci ile görüştü
 
Antalya'da yılın stresini konserle attılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da muz serasında yangın
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde çıkan yangında 10 dekarlık muz serası zarar gördü.
Antalya'da sokakta kurban kesenlere ceza
KURBAN Bayramı'nda park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi ...
Antalya siyasetinde son kulisler, dedikodular...
Dursun Gündoğdu yazdı
 
Antalya'da sınava 7 dakikayla giremedi
ANTALYA'da Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ikinci oturumuna giren ...
Kepez Göksu’nun caddeleri güzelleşiyor
Kepez Belediyesi, Göksu Mahallesi’nde, bölgenin prestijini artıracak bir ...
Antalya'dan Erdoğan'a, 'Söz' hatırlatması
Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran, Temmuz ayında Memur ...
 
Kepez’den karne şenliği
Kepez Belediyesi’nin karne şenliği, Akturpark’ın ev sahipliğinde başladı. ...
Caretta caretta yuvasını korumaya aldı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde Selinus Plajı'nda caretta caretta türü ...
Antalya'da tur kazası; 1 ölü, 5 yaralı
ANTALYA'nın Manavgat ilçesinde havalimanına turist taşıyan tur midibüsü, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva