Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
11 Mayıs 2015 Pazartesi - 14:14

Antalya'da Ahilik Haftası kutlandı

ANTALYA Valisi Muammer Türker, 19'uncu Ahilik Haftası kutlamalarında ahiliğin sadece ticareti düzenleyen kurallar bütününden ibaret olmadığını belirterek, “Biz de Türk töresi İslam ahlakıyla birleştiği zaman ideale yakın olan bu sistemi oluşturmuştu" dedi.

Antalya da Ahilik Haftası kutlandı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya'da 19'uncu Ahilik Haftası, Vali Muammer Türker, CHP Milletvekili Yıldıray Sapan, MHP Milletvekili Mehmet Günal, Büyükşehir Belediyesi başkan vekili Mesut Kocagöz, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) üyesi esnafın katılımıyla Cumhuriyet Meydanı'nda törenle kutlandı. 

AESOB'un Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla başlayan ve halk oyunu gösterileriyle devam eden törende konuşan Vali Türker, ahiliğin kelime anlamı itibariyle kardeşlik anlamına geldiğini belirterek, “Ama bunu sadece sloganik söz olarak yorumlamak hatasına da düşmemek lazım" dedi. Ahiliğin arka planında çok önemli sistemin var olduğunu dile getiren Türker, “Bugünkü anlamda devletlerin olmadığı, devletlerin düzenleyici rollerinin bu kadar etkin olmadığı dönemlerde ahilik üretimin ve ticaretin düzenlenmesinde çok önemli roller oynamıştır" diye konuştu. 

Ahiliğin, üretimin topluma en yararlı, çevreye en az zarar verecek şekilde yapılmasını, ticaretin kurallara ve kaidelere bağlı yürütülmesini sağlayan, sermayeyi, alınterini koruyan bir sistem olduğunu belirten Türker, “Tüketicinin haklarının korunması, ayıplı malın satılmaması gibi bugün de karşılığı olan işleri ahilik sistemi loncalar marifetiyle gerçekleştirmiştir" diye konuştu. Ahiliğin sadece kurallar bütününden ibaret olmadığını, arkasında çok önemli bir ahlaki değerleri sisteminin de bulunduğunu aktaran Türker, “Biz de Türk töresi İslam ahlakıyla birleştiği zaman ideale yakın olan bu sistemi oluşturmuştu" dedi.

AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, ahiliğin iyi ahlakın, yardımseverliğin, kardeşliğin, doğruluğun birleşimi olduğunu belirterek, “Kısaca ahilik, bütün güzel meziyetlerin buluştuğu, yüzyıllar boyunca da toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan, toplumsal kimliğimiz açısından da daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürdür" dedi. Ahilik sisteminin bugün batılı devletlerin kendi ekonomik kalkınmasının, ticaret sisteminin temelinde var olduğunu belirten Sevimçok, “Günümüzde Avrupa Birliği ile önümüze gelen sanayi ve ticari normlar, standartlar yaklaşımı da aslında özümüzün parçası olan ahilik kültürümüzün bir modelidir. Evrensel değerler diye tabir ettiğimiz insani değerler de ahilik sisteminden başka bir şey değildir" diye konuştu.

Büyükşehir Başkan Vekili Kocagöz ise ahiliğin tüm değerleri kaynaştıran ve hayata geçirilmesini sağlayan bir yenilik olarak ortaya çıktığını belirterek, “Bir nevi biz Türklerin rönesansıdır. Ahilik, dostluk, kardeşlik, dürüstlük, çalışkanlık, hak ve helal bunları bilmek, kul hakkını bilmek, mert olmaktır" dedi.

Konuşmaların ardından 'Yılın Ahisi' seçilen ve 53 yıldır Antalya'da tornacı olarak çalışan Metin Filiz'e, Vali Türker tarafından kaftan giydirildi. Cumhuriyet Meydanı'nda kutlamalar temsili 'şet giyme' töreniyle sona erdi. Törenin ardından Sobacılar Çarşısı'nda kavurma pilav dağıtıldı.


ANTALYA'DA 19'UNCU AHILIK HAFTASI, VALI MUAMMER TURKERIN KATILIMIYLA CUMHURIYET MEYDANI'NDA TORENLE KUTLANDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA 19'UNCU AHILIK HAFTASI, VALI MUAMMER TURKERIN KATILIMIYLA CUMHURIYET MEYDANI'NDA TORENLE KUTLANDI. 'YILIN AHISI' SECILEN VE 53 YILDIR ANTALYA'DA TORNACI OLARAK CALISAN METIN FILIZ'E, VALI TURKER TARAFINDAN KAFTAN GIYDIRILDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA 19'UNCU AHILIK HAFTASI, VALI MUAMMER TURKERIN KATILIMIYLA CUMHURIYET MEYDANI'NDA TORENLE KUTLANDI. (FOTO:ANTALYA-DHA)
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA) - 

 
Doktorumu öldürmeye geldim
 
Ev işçisi davasında bilirkişi raporu bekleniyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doktorumu öldürmeye geldim
ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde özel güvenlik görevlisi olarak ...
Dev hortum cep telefonuyla kaydedildi
ANTALYA'nın Elmalı İlçesi'nde dün şiddetli rüzgar ve dolu yağışı etkili ...
Türel'den muhtarlara bilgisayar
ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Serik'teki 66 mahalle ...
 
Tugay Tokat, zoru başardı
ANTALYA'da doğuştan DMD (kas) hastası 18 yaşındaki Tugay Tokat, lise diplomasını alarak kep attı.
Yaşlı kadının kefen parasını dolandırdılar
ANTALYA'da 80 yaşındaki Ayşe Durmuş'un evine gidip kendini 'Telekom görevlisi' ...
Çöp yangını dumana boğdu
ANTALYA'nın Manavgat İlçesi'nde çöplük alanda çıkan yangın, itfaiyenin ...
 
Öğrencilere tiyatro sevgisi aşılıyor
ANTALYA'nın Alanya İlçesi'nde tiyatrocu- yazar 43 yaşındaki Nilbanu Engindeniz, ...
İlk sergisini Kaş'ta açtı
ANTALYA'nın Kaş İlçesi Kalkan Mahallesi'nde sanat yaşamındaki ilk sergisini ...
Cunda Meze açıldı
Kaleiçi’nin önemli markalarından Castle Cafe & Bistro geçen yıl işletmeye ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva