AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
16 Ocak 2024 Salı - 10:26

Antalya'da kamyonet kasasında 'etiketsiz' sucuk tehlikesi

ANTALYA'da yol kenarındaki kamyonet kasasında, pazar tezgahında ipe sıralanmış kangal sucuklar, tanesi 50 ila 100 liradan satışa sunuluyor.

Antalya da kamyonet kasasında  etiketsiz  sucuk tehlikesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Sabah kahvaltısının vazgeçilmezi olarak Türk mutfağında lezzetiyle sık sık sofrada yer alan sucuk, sağlık açısından da hayati önem taşıyor. Mangalda, ızgara ve tavada hazırlanabilen, tek başına ya da yemeğe ilave edilerek tüketilen sucuk, içeriğindeki protein ile yağsız kas kütlesini korumak ve oluşturmak ve doku sağlığını iyileştirmeye yardımcı oluyor. Sağlıklı kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin üretimi için gerekli olan yüksek düzeyde B-12 ve demir içeren sucuk, vücuttaki çeşitli hücreleri koruyup saç ile cildin sağlıklı ve parlak görünümüne katkı sağlıyor. Bol miktarda selenyum içeren sucuk, tiroidden korunmaya yardımcı olup bağışıklık sistemini güçlendirip, kalp hastalığı riskini azaltıyor.

KANGALI 50 İLA 100 LİRA

İnsan sağlığına çok fazla faydası olan sucuk, üretim ve satış sürecinde gerekli kriterlere uyulmazsa hayati tehlikeye yol açıyor. Son dönemde cadde ve sokak kenarlarında, pazar yerleri yakınında kamyon kasası veya tezgahlarda satışa sunulan sucuklar dikkati çekti. Et fiyatındaki yükseliş sonrası pahalanan sucuğu, tezgahta veya kamyon kasasındaki satış yerinden daha ucuza almayı tercih edenlerin de sayısı arttı. Üzerinde etiket bulunmayan, pazar tezgahında, yol kenarında park halindeki kamyonun kasasındaki satış yerinde muhafaza ve hijyen kurallarının göz ardı edildiği yerlerde sucuğun kangalı 50 ila 100 lira arasında alıcı buluyor. Kamyon kasasında iplere asılı, üzerinde etiket bulunmayan ve içindekiler hakkında bilgi yer almayan sucuklar, tüketici tarafından ucuzluğunun yanı sıra daha taze ve katkısız olduğu algısıyla tercih ediliyor. 

AÇIKTA SATILAN SUCUK ZARARI

Açık alanda sucuk satışının gıda güvenirliliği ve halk sağlığı açısından ciddi risk oluşturduğunu anlatan Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, şunları söyledi:

"Kamyon kasasında satılan sucuklara sık rastlıyoruz. Gıda satış yerleri hakkında belirlenen kriterler var. Sokak ortasında, açık alanda fiziki ve mikrobiyal kirlenmeyi tetikleyecek şekilde satışa sunulması tüketici için risk oluşturuyor. Çoğuna bakıldığında etiket bulunmuyor. Etiketsiz ürünün içerisinde taklit ve tağşiş anlamında tüketiciyi yanıltabilecek birçok unsur olabilir. Et ürünlerinde hile yapılabiliyor. Açık alanda, kamyon kasasında, dışarıda satılan et ürünlerinden uzak durulmalı. Sucuk fermente edilerek üretiliyor ve mikrobiyal tehlikesi ısıl işlem görmüş ürünlere göre daha yüksek. Et ürünlerinde Escherichia coli, salmonella gibi bakteri karşımıza çıkabiliyor. Üretim aşamasında koruyucu maddelerin doğru eklenmesi, doğru fermantasyon işlemleri uygulanmalı ve dağıtım ağı ile satış aşamasında uygun koşullar sağlanmalı. Bu tarz mikrorganizmalar insanlarda ciddi hastalık yapacak etkiye sahip Özellikle patojen bakteri dediğimiz Escherichia coli, salmonella tehlikeli organizmalar. Kanlı ishal, felç yapabilir ve ölüme kadar götürebilir."

ANTALYA'DA YOL KENARINDAKI KAMYONET KASASINDA, PAZAR TEZGAHINDA IPE SIRALANMIS KANGAL SUCUKLAR, TANESI 50 ILA 100 LIRADAN SATISA SUNULUYOR. (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA YOL KENARINDAKI KAMYONET KASASINDA, PAZAR TEZGAHINDA IPE SIRALANMIS KANGAL SUCUKLAR, TANESI 50 ILA 100 LIRADAN SATISA SUNULUYOR. (FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA'DA YOL KENARINDAKI KAMYONET KASASINDA, PAZAR TEZGAHINDA IPE SIRALANMIS KANGAL SUCUKLAR, TANESI 50 ILA 100 LIRADAN SATISA SUNULUYOR. (FOTO:ANTALYA-DHA)


ANTALYA'DA YOL KENARINDAKI KAMYONET KASASINDA, PAZAR TEZGAHINDA IPE SIRALANMIS KANGAL SUCUKLAR, TANESI 50 ILA 100 LIRADAN SATISA SUNULUYOR. GIDA MUHENDISLERI ODASI ANTALYA SUBE BASKANI ALI MANAVOGLU, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)

 
Ayşe Mermerci kimdir?
 
Manavgat'ta 'Şehitleri Anma' yürüyüşü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya Balıkçı Barınağı'nda kışlamaya 'işgalci tekne' engeli
TÜRKİYE'nin en büyük balıkçı barınağı Antalya Balıkçı Barınağı'ndaki 'işgalci' ...
Türkiye'de ikamet izniyle yaşayan yabancı sayısı azaldı
TÜRKİYE'de ikamet izni ile yaşayan yabancı sayısı 1 milyon 107 bin 32 ...
MHP'nin Korkuteli adayı Sadık Önal oldu
MİLLİYETÇİ Hareket Partisi (MHP) Korkuteli Belediye Başkan adayı Sadık Önal oldu.
 
Döşemealtı'na yeni adliye lojmanı
ANTALYA'nın Döşemealtı ilçesine, kentte görev yapan hakim, cumhuriyet ...
Antalya'da 2 kilo 100 gram eroin ele geçirildi
ANTALYA'da jandarma ekiplerinin düzenlediği operasyonda ellerindeki 2 ...
İYİ Parti Serik’te Mehmet Habalı’yı aday yaptı
31 Mart’ta yapılacak yerel yönetimler seçimlerinde İYİ Parti’nin Serik ...
 
Antalya'da vahşet! 17 bıçak darbesiyle öldürüldü
ANTALYA'nın Kepez ilçesinde Yılmaz Gündüz (37), 10 yıldır dini nikahla ...
Akdeniz Üniversitesi’nde ameliyatsız biyopsi dönemi
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Akdeniz ...
Antalya'da alev alan otomobildeki 4 kişi ölümden döndü
ANTALYA'da seyir halinde motor kısmından alev alan otomobildeki 4 kişi, ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva