Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Antalya'ya 2024'ün ilk üç ayında 553 proje
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
Özgür Özel: Beni seven arkamdan gelsin
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
37 kiloya düşen Nihal Candan'a tahliye kararı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
Başkan Kotan, ilk nikâhını kıydı
7 Aralık 2020 Pazartesi - 12:06

Antalya'da üretilen süperlüks yatlar deniz suyunu da arıtıyor

DÜNYANIN en önemli süperlüks yat üretim merkezlerinden Antalya Serbest Bölge'de, bugüne kadar toplam 472 ultralüks yat tamamlanarak, birçok ülkedeki iş insanı ve ünlü isme teslim edildi. Toplam uzunlukları 8 bin 865 metre olan lüks yatlardan 1 milyar 253 milyon dolar gelir sağlandı.

Antalya da üretilen süperlüks yatlar deniz suyunu da arıtıyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye süperlüks yat ve tekne üretiminde, İtalya ve Hollanda'nın ardından dünyada 3'üncü sırada yer alıyor. Türkiye'de ise bu alanda Antalya Serbest Bölge açık ara birinci sırada. Antalya'yı Tuzla ve Bodrum takip ediyor. Dünyaca ünlü birçok isim ve iş insanı için süperlüks yatların üretildiği Antalya Serbest Bölge, 2020 yılında koronavirüs salgınına rağmen üretim ve siparişlerini artırdı.

BU YIL 30 YAT DENİZE İNDİ

Bölgede 2000'li yılların başından itibaren süperlüks yat üretimine başlandığını belirten Antalya Serbest Bölge A.Ş. (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, bugün bölgede yaklaşık 50 firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi. Ekim ayı sonu itibarıyla bu yıl 30 yatın sahiplerine teslim edildiğini açıklayan Gürses, “Bu yatların toplam uzunluğu 617 metre. Toplam geliri ise 83 milyon dolar. Yıl sonunda tamamlanacak yat sayısının 35, gelirin ise 100 milyon doları aşmasını bekliyoruz" dedi.

'TOPLAM GELİR YAKLAŞIK 1 MİLYAR 300 MİLYON DOLAR  OLACAK'

Bölgede bugüne kadar üretimi tamamlanan toplam süperlüks yat ve tekne sayısının 472'ye yükseldiğini açıklayan Gürses, “Toplam uzunlukları da 8 bin 865 metreye yükseldi. Bugüne kadarki toplam gelir ise 1 milyar 253 milyon dolar oldu. Bu yıl sonunda toplam gelirin 1 milyar 300 milyon dolara yakın bir seviyeye ulaşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

EN BÜYÜĞÜ 70 METRE

Bölgede şu ana kadar en büyük boyda teslimi yapılan süper lüks yatın 63 metre uzunluğunda olduğunu belirten Gürses, “Bu yat geçen sene denize indirildi. Estel Marine firmasına ait 63 metrelik süperlüks yat, 40 milyon dolara, İngiliz iş insanına satıldı. Ama içeride 2021'de tamamlanacak 70 metrelik bir proje var. Bu tekne tamamlandığında Hollanda'da petrol platformlarına personel taşımacılığında kullanılacak. Ayrıca imalatı devam eden 70 metrelik başka bir tekne daha var" dedi.

DENİZ SUYUNU ARITAN TEKNELER

Bölgede üretilen süperlüks yatların okyanus aşabilecek kapasiteye sahip olduğunu anlatan Gürses, “Yani yakıt kapasitesi, su deposu, yiyecek-içecek stoku gibi tüm ihtiyaçları karşılayabilecek kapasitede. Bu teknelerde deniz suyunu arıtarak temiz içilebilir suya çeviren sistemler dahi mevcut. Bu yıl üretilen yatlar 11-57 metre arasında değişiyor" dedi.

117 LÜKS YATA BAKIM- ONARIM

ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, Antalya Serbest Bölge'nin sıfır yat üretiminin yanı sıra, önemli bakım- onarım merkezine dönüştüğüne de dikkati çekerek, “Bugüne kadar bölgede toplam 117 yatın bakım-onarımı gerçekleştirildi. Bunlardan da 38,5 milyon dolar gelir sağlandı. Şu anda bakım- onarımı devam eden 17 yat bulunuyor. Bu yıl bakım- onarım için 5 lüks yat geldi" dedi.

PANDEMİDE AİLE TİPİ YATLARA İLGİ ARTTI

Pandemi sürecinde yat sektörü açısından olumlu gelişmeler yaşandığını anlatan Zeki Gürses, insanların daha çok izolasyon ve kendi başına yaşam tarzı benimsemesi nedeniyle özellikle aile tipi denilen 16- 24 metre boylarındaki sipariş görüşmelerinde çok hızlı artış olduğunu açıkladı. Birçok ön protokol yapıldığını, ülkeler arası uçuş yasakları nedeniyle resmi sözleşmeler yapılamadığını aktaran Gürses, her ailenin kullanabileceği, daire konseptinde teknelerin büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

DUNYANIN EN ONEMLI SUPERLUKS YAT URETIM MERKEZLERINDEN ANTALYA SERBEST BOLGE'DE, BUGUNE KADAR TOPLAM 472 ULTRALUKS YAT TAMAMLANARAK, BIRCOK ULKEDEKI IS INSANI VE UNLU ISME TESLIM EDILDI. TOPLAM UZUNLUKLARI 8 BIN 865 METRE OLAN LUKS YATLARDAN 1 MILYAR 253 MILYON DOLAR GELIR SAGLANDI. ASBAS GENEL MUDURU ZEKI GURSES, ACIKLAMA YAPTI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

DUNYANIN EN ONEMLI SUPERLUKS YAT URETIM MERKEZLERINDEN ANTALYA SERBEST BOLGE'DE, BUGUNE KADAR TOPLAM 472 ULTRALUKS YAT TAMAMLANARAK, BIRCOK ULKEDEKI IS INSANI VE UNLU ISME TESLIM EDILDI. TOPLAM UZUNLUKLARI 8 BIN 865 METRE OLAN LUKS YATLARDAN 1 MILYAR 253 MILYON DOLAR GELIR SAGLANDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

DUNYANIN EN ONEMLI SUPERLUKS YAT URETIM MERKEZLERINDEN ANTALYA SERBEST BOLGE'DE, BUGUNE KADAR TOPLAM 472 ULTRALUKS YAT TAMAMLANARAK, BIRCOK ULKEDEKI IS INSANI VE UNLU ISME TESLIM EDILDI. TOPLAM UZUNLUKLARI 8 BIN 865 METRE OLAN LUKS YATLARDAN 1 MILYAR 253 MILYON DOLAR GELIR SAGLANDI.(FOTO:ANTALYA-DHA-ARSIV)

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
Serik Stadı'na yeni tribün
 
Otomobillerin camlarını kıran zanlı serbest
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Serik Stadı'na yeni tribün
SERİK Belediyespor'un maçlarını oynadığı İsmail Ogan Stadyumu'na 1763 kişilik ek tribün yapılacak.
BAGEV'den iş arayanlara ücretsiz koçluk
BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Davut ...
Sel felaketinde devleti dolandırdılar
ANTALYA'da geçen yıl ocak ayında yaşanan sel felaketinde, sera ve ekili ...
 
Serada kışın karpuz yetiştirdi
ANTALYA'nın Demre ilçesinde Hüseyin Yörükoğlu yaz meyvesi olan karpuzu, ...
Pandemi günlerinde tarım dersleri başladı
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) ile Tarım ve Orman Müdürlüğü arasında imzalanan ...
Antalya'daki tsunamiyi günlüğünde yazmış
AKDENİZ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Nihat Dipova, ...
 
Ramazan, 300 gram karaciğer dokusuyla hayata tutundu
ANTALYA'da 6 ay önce dünyaya gelen ve bir tür karaciğer hastalığı olan ...
Dünya'da ender bulunan bu canlı Kemer'de bir eve girdi
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde yaşayan Dursunbey ailesinin evinde, 3 yıldır ...
Şimdi o ihalenin zamanı mı beyler?
Dursun Gündoğdu yazdı
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva