Mehmet Boyacı'dan sosyal yaşam portreleri
Mehmet Boyacı'dan sosyal yaşam portreleri
AKM'de akordeon gecesi
AKM'de akordeon gecesi
Kepez'in sultanlarından ilk galibiyet
Kepez'in sultanlarından ilk galibiyet
Muratpaşa'da ilk sergi heyecanı
Muratpaşa'da ilk sergi heyecanı
9 Aralık 2022 Cuma - 12:54

Ara Kanama Neden Olur?

Op. Dr. Ayşe Duman, ara kanamanın nedenleri hakkında bilgiler verdi;

Ara Kanama Neden Olur?
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Adet döneminizi genellikle tahmin ediyorsanız ya da en azından ne zaman başlayıp bitmesini takip edebiliyorsanız ara kanamaları ayırt edebilirsiniz. Ara kanama düzenli dönemleriniz arasında gerçekleşen lekelenmedir. Oldukça yaygın şekilde görülebilir ve genellikle endişelenecek bir durum oluşturmaz. Bununla birlikte bazen ara kanamalar değerlendirme ve tedavi gerektiren tıbbi bir sorunun işareti olabilir.

 Bu durumda ara kanama neden olur buna bakmak gerekir. Altta yatan neden problem olduğunu veya endişenin yersiz olduğunu gösterir. Gelin birlikte ara kanama nedenleri neler bakalım;

Fazlası için Ara Kanama Neden Olur?

1. Yakın zamanda yeni bir doğum kontrol hapına başlamış olabilirsiniz

Yeni bir doğum kontrol hapı aldıktan sonraki ilk üç ay boyunca lekelenmenin oldukça normal kabul edildiğini söylüyor. Vücudunuzun ilaca alışması ve rahminizin astarının buna uyum sağlaması üç ay sürebilir. Yeni bir hapla üç ay sonra hala ara kanama tespit ediyorsanız veya aniden bundan daha uzun süredir aldığınız bir hap varsa hemen değişikliğe gitmek için doktorunuzla görüşebilirsiniz.

2. Çok düşük doz doğum kontrol hapı alıyor olabilirsiniz

Düşük hormonlu doğum kontrol haplarının yeni nesillerinin çoğunda ya çok az östrojen vardır ya da hiç östrojen yoktur. Bunun yerine döngünüzü düzenlemek için progestine yer verirler. Birçok insan bu formülasyonları genel olarak daha az yan etki yaşadıkları için sevse düşük hormon dozajı, aynı hapı bir süredir kullandığınızda bile ara kanamayı daha olası hale getirir.

3. Rahim içi araç kullanıyor olabilirsiniz

Hormonal bir rahim içi araç genellikle rahim içine yerleştirildikten sonra üç ila altı aya kadar atılım kanamasına neden olabilir. Bakır rahim içi araç söz konusu olduğunda düzensiz kanama(ve daha ağır, daha ağrılı dönemler yaşayabilirsiniz. Bunun nedeni cihazın uterusu tahriş edebilmesi ve iltihaplandırabilmesidir. Doktorlar genellikle vücudunuza uyum sağlaması için altı ay kadar süre vermenizi önerse de sizi rahatsız eden bir durum varsa doktorunuza danışabilirsiniz.

4. Yumurtalama döneminde olabilirsiniz

Bazı kadınlar yumurtlama sırasında lekelenir çünkü hormonlardaki düşüş, küçük bir uterus astarının çok erken parçalanmasına neden olabilir. Bu da hafif kanamaya neden olabilir. Orta döngü kanamanıza tek taraflı ağrı eşlik ediyor olabilir. Bu tip yumurtlama ağrısı, folikül yırtıldığında ve yumurtasını serbest bıraktığında ortaya çıkar.

5. Menopoz dönemine yaklaşıyor olabilirsiniz

Yaşınıza bağlı olarak adet döngünüzdeki değişiklikler, vücudunuzun genellikle 45 ila 55 yaşları arasında başlayan menopoza yaklaştığını gösterebilir.  Perimenopoz olarak adlandırılan menopozdan önceki aşama, hormon seviyeleri yavaş yavaş değişmeye başlarsa bu süreç birkaç yıl alabilir.  Bu süreçte şikayetler hafif veya ağır, kısa ya da uzun, az ya da çok sıklıkta olabilir. Bu dönemle birlikte hormon düşüşleri sırasında ara kanama yaşayabilirsiniz.

6. Kısa bir süre önce cinsel ilişki yaşamış olabilirsiniz

Vajinal ilişkiden kaynaklanan sürtünme, özellikle vajinanız yeterince kaygan değişse ara kanamaya neden olabilir. Kalıcı vajinal kuruluk yaşarsanız, bu sorunu arttırabilir. Vajinal kuruluk doğum, bazı soğuk algınlığı ilaçlarını almak ve perimenopoz veya menopozda olmak gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Perimenopoz ve menopoz, tahriş, ağrı, idrar sıklığı, idrar kaçırma ve vajinal kuruluk gibi semptomlara neden olan östrojende bir azalma olan vulvovajinal atrofi yaşama olasılığınızı artırır. Seks sırasında vajinal kuruluk ara kanamalara yol açabilir.

7. Başarılı bir hamilelik gerçekleşmiş olabilir

İmplantasyon kanaması, hamile insanların % 25'ine kadar meydana gelen gebeliğin en erken belirtilerinden biridir. Döllenmeden bir ila iki hafta sonra, döllenmiş yumurta uterus astarına tutunduğunda, uterustan ve vajinadan çok az miktarda kan akabilir.  Bu durum ara kanama olarak değerlendirilebilir.

8. Hamileyken vajinal ilişkiye girmiş olabilirsiniz

Hamilelik sırasında serviks çok hassas hale gelir. Serviks penetratif seks sırasında tahriş olursa, çok fazla kanayabilir. Gebelik sırasında vajinada ek kan damarları gelişir. Bu yüzden cinsel ilişkiden biraz sonra kanama olabilir. Bu korkulacak bir durum değildir ve bebeğe bir zarar vermez.

9. Hamilelik döneminde subkoryonik hematomunuz olabilir

Subkoryonik hematom, embriyoyu çevreleyen en dış zarın uterus duvarından biraz ayrıldığında ortaya çıkabilecek ve ikisi arasındaki boşlukta bir miktar kanın birikmesine yol açabilecek bir kan pıhtısıdır. Bazen bu kan vajinadan dışarı akabilir. Bu problem ağrısızdır ve kadınlarda çok yaygın görülür. Bunlar genellikle endişe için önemli bir neden değildir.

10. Yumurtalıklarınızda, rahminizde veya rahim ağzınızda kanserli olmayan büyümeler olabilir

Yumurtalık kistleri, uterus fibroidleri, uterus polipleri ve servikal polipler dahil olmak üzere üreme organlarınızda meydana gelebilecek bir dizi anormal ama tipik olarak iyi huylu büyüme olabilir. Değişen derecelerde lokalize ağrı, diğer semptomlarla birlikte kanama olabilir. Ancak hepsinde meydana gelmez. Örneğin uterus polipleriyle kanamayı yumurtalık kistlerinden çok daha yaygın görüyoruz.

11. Yakın zamanda kürtaj olmuş olabilirsiniz

Kanama hem ilaç hem de cerrahi kürtajın bir yan etkisidir. Bu yüzden ne zaman kürtaj olduğunuza bağlı olarak ara kanamaya neden olabilir. Çoğu durumda, doktorunuz ne kadar kanama bekleyeceğinizi size bildirecektir. Örneğin, kürtajdan sonra günlerce veya haftalarca kanama olması tamamen normaldir. Ancak karın ağrınız, ateşiniz varsa veya ağır kanama ile uğraşıyorsanız doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

12. Düşük veya ektopik gebelik geçiriyor olabilirsiniz

Hamilelik sırasında kanama yaygın ve genellikle zararsız olsa da özellikle hamileliğin erken dönemlerinde bilmeniz gereken birkaç en kötü durum senaryosu vardır. Kanama, düşük vakalarının ilk belirtisidir. Bilinen gebeliklerin yaklaşık %10'unda düşük meydana gelebilir. Bu durumda kanama yaşayabilirsiniz.

Kaynak: https://www.ayseduman.com/

 
Bodrum'da 30 kaçak göçmen yakalandı
 
Acil serviste doktora darpta arbede kamerada
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kartalkaya Vip Transfer Hizmeti
Kartalkaya vip transfer hizmeti ile sizler de sorunsuz şekilde bir kış ...
Antalya web tasarım ödülleri sahiplerini buldu
Antalya özellikle son dönemde Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan sorunlar ...
Hisse Senedi Yatırımının Avantajları Nelerdir? Parafesor.net
Hisse senetlerine yatırım yapmak, hisse satın aldığınız bir şirketin bir ...
 
Gezilerde Kıble Yönünü Nasıl Buluruz
Geziye çıkan veya yabancı ülkelere seyahat eden Müslümanların en büyük ...
Vawix Ücretsiz Firma Rehberi Avantajları
Ücretsiz firma rehberi hizmetimiz ile artık kaydolmak için ödeme yapmanız ...
Tekne Tatili
Tekne tatili, son zamanların en popüler tatil seçenekleri arasından karşımıza ...
 
Robot Süpürgede Tercihiniz Ne Olmalı?
Ev temizliği oldukça detaylı bir konudur. Geleneksel süpürgeler ağır, ...
Hurda Bakır Fiyatları
Dünyada en çok kullanılan metal gruplarından olan Bakır, geçmişten günümüze ...
PUBG Mobile UC için Güvenilir Adres: Kopazar!
PUBG Mobile, mobil platformundaki oyuncuların en çok oynadıkları oyunlar ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Elitist bir tutku
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Ankara'da  arayışlar 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında finansal konularda büyük şanslar yakalayabilirsiniz. Kazançlarınızı arttırabilmek adına pek çok fırsatın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva