Video konferansla yapılan toplantıya Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel EÄŸitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ve komisyon üyeleri katıldı. Toplantıda konuÅŸan Bakan Selçuk, uzun zamandır Covid-19 salgını ile büyük bir mücadele içinde olduklarını ifade ederek, "Bu salgın maalesef çalışma hayatını, istihdamı, iÅŸçilerimizi ve iÅŸverenlerimizi etkiledi. Bu amaçla bakanlık olarak çalışanlarımızı, iÅŸçilerimizi, iÅŸverenlerimizi korumak anlamında sosyal koruma kalkanı altında birçok programı, uygulamayı hayata geçirdik. Özellikle istihdamı ve iÅŸçilerimizi korumak için kısa çalışma ödeneÄŸi, nakdi ücret desteÄŸi gibi kısımları da hayata geçirmiÅŸ olduk. VatandaÅŸlarımıza doÄŸrudan aktardığımız kaynağın toplam tutarı 2 milyar lirayı aÅŸmış durumda" dedi.
'SENDİKALAÅžMA ORANI YÜZDE 14'E YÜKSELDİ'
SendikalaÅŸma oranının yüzde 9'dan 14'e yükseldiÄŸini aktaran Bakan Selçuk, "Bugün sendikalara üye olan yaklaşık 2 milyon iÅŸçi kardeÅŸimiz var. SendikalaÅŸma oranlarındaki artışları biz demokrasi için, sendikalarımızın gücü bakımından çok önemsiyoruz. 2013’te yüzde 9 olan iÅŸçilerimizin sendikalaÅŸma oranı bugün yüzde 14'e yükselmiÅŸ durumda. Bu rakamın daha da yükselmesi için tüm taraflarca yoÄŸun bir gayret içerisindeyiz. Çalışarak, üreterek, alın teri dökerek, evlerine ekmek götüren iÅŸçilerimizin, ailelerimizin refahı için sosyal diyaloÄŸu daha da güçlendirerek en uygun sosyal ve ekonomik koÅŸulları birlikte oluÅŸturacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
'ARALIK SONUNDA BİR KARARA VARACAĞIZ'
Ocak itibarıyla reel asgari ücrette 1,5 katlık bir artış olduÄŸunu söyleyen Bakan Selçuk, "Bu komisyonlarımızda geçtiÄŸimiz 18 yıl boyunca tüm tarafların ÅŸartlarını da gözeterek her zaman çözüm odaklı yaklaÅŸtık. Dolayısıyla aslında asgari ücret tespit komisyonu tarafların çok iyi bir ÅŸekilde ifade ettiÄŸi ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergilediÄŸi bir mekanizma aslında. Asgari ücret rakamlarında da baktığımız zaman 2019 yılı enflasyonu yüzde 11,84'tü. Biz 2020 yılında brüt asgari ücreti yüzde 15,03 arttırarak 2943 liraya yükseltmiÅŸ olduk. Baktığımız zaman 18 yıllık dönemde 2020 Ocak itibarıyla reel asgari ücrette 1,5 katlık bir artış olmuÅŸ durumda. Asgari ücret konusunda buradaki komisyonumuz ile aralık ayı sonunda bir karara varmış durumda olacağız" diye konuÅŸtu.
'İŞSİZLİK ORANI GERİLEYECEK'
Bakan Selçuk, asgari ücret gelirinin vergi diliminden kaynaklı düÅŸüÅŸünün de önüne geçtiklerini vurgulayarak, "Baktığımız zaman küresel düzeyde yaÅŸanan ekonomik durgunluÄŸa raÄŸmen, Covid-19'un olumsuz etkilerine karşın iÅŸsizlik oranımız AÄŸustos ayı itibarıyla yüzde 13,2 seviyesinde. Biz inanıyoruz ki 2021 yılında uygulayacağımız istihdamımız, daha destekleyici politikalar ve teÅŸviklerle iÅŸsizlik oranının 12,9 ve daha altına gerileyeceÄŸine, azalan bir oranla devam edeceÄŸini öngörmekteyiz."
'AİLE FAKTÖRÜ DİKKATE ALINMALI'
Türk-İş Genel EÄŸitim Sekreteri Nazmi Irgat ise, asgari ücretlilerle birlikte tüm çalışanların ödedikleri verginin adil duruma getirilmesi gerektiÄŸini ifade ederek, "Bu gelir düzeyiyle bir ailenin geçinmesi mümkün müdür? Asgari ücret tespit edilirken aile faktörü mutlaka dikkate alınmalıdır. Asgari ücretli ailenin geliri de, yılın son aylarında gelir vergisindeki artış nedeniyle azalıyor. Asgari ücretliden alınan damga vergisinin anlamı nedir? Ailenin rızkından yapılan kesintilerle geçim ÅŸartları daha da ağırlaşıyor. Asgari ücretlilerle birlikte tüm çalışanların ödedikleri vergi adil duruma getirilmelidir. Ücretli çalışanların Ocak ayında aldıkları net ücret vergiler nedeniyle azalmasın" diye konuÅŸtu.
'SÜREÇ HAYIRLI OLSUN'
Bakan Selçuk, toplantının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 2021 yılı Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ikinci toplantısının TİSK'in ev sahipliÄŸinde 15 Aralık, 3'üncü toplantısının Türk-iÅŸ ev sahipliÄŸinde 22 Aralık’ta yapılacağını duyurdu. Selçuk, "Sürecin çalışanlarımız, iÅŸverenlerimiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.
Burak TEKİN/ANKARA, (DHA)