TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
TGS: 'Gazeteciler seçim sonuçlarına ulaşabilmeli'
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
Bakan Yerlikaya: 2 bin 840 firari yakalandı
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
AFAD duyurdu: Akdeniz'de deprem
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
Rıza Sümer'den Kepezlilere sandık çağrısı
4 Aralık 2020 Cuma - 16:26

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını yaptı

ASGARİ Ücret Tespit Komisyonu, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında gerçekleştirdi. Komisyon, 2'nci toplantısını 15 Aralık, 3'üncü toplantısını 22 Aralık'ta yapacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını yaptı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Video konferansla yapılan toplantıya Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ve komisyon üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Selçuk, uzun zamandır Covid-19 salgını ile büyük bir mücadele içinde olduklarını ifade ederek, "Bu salgın maalesef çalışma hayatını, istihdamı, işçilerimizi ve işverenlerimizi etkiledi. Bu amaçla bakanlık olarak çalışanlarımızı, işçilerimizi, işverenlerimizi korumak anlamında sosyal koruma kalkanı altında birçok programı, uygulamayı hayata geçirdik. Özellikle istihdamı ve işçilerimizi korumak için kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği gibi kısımları da hayata geçirmiş olduk. Vatandaşlarımıza doğrudan aktardığımız kaynağın toplam tutarı 2 milyar lirayı aşmış durumda" dedi.

'SENDİKALAŞMA ORANI YÜZDE 14'E YÜKSELDİ'

Sendikalaşma oranının yüzde 9'dan 14'e yükseldiğini aktaran Bakan Selçuk, "Bugün sendikalara üye olan yaklaşık 2 milyon işçi kardeşimiz var. Sendikalaşma oranlarındaki artışları biz demokrasi için, sendikalarımızın gücü bakımından çok önemsiyoruz. 2013’te yüzde 9 olan işçilerimizin sendikalaşma oranı bugün yüzde 14'e yükselmiş durumda. Bu rakamın daha da yükselmesi için tüm taraflarca yoğun bir gayret içerisindeyiz. Çalışarak, üreterek, alın teri dökerek, evlerine ekmek götüren işçilerimizin, ailelerimizin refahı için sosyal diyaloğu daha da güçlendirerek en uygun sosyal ve ekonomik koşulları birlikte oluşturacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

'ARALIK SONUNDA BİR KARARA VARACAĞIZ'

Ocak itibarıyla reel asgari ücrette 1,5 katlık bir artış olduğunu söyleyen Bakan Selçuk, "Bu komisyonlarımızda geçtiğimiz 18 yıl boyunca tüm tarafların şartlarını da gözeterek her zaman çözüm odaklı yaklaştık. Dolayısıyla aslında asgari ücret tespit komisyonu tarafların çok iyi bir şekilde ifade ettiği ve çözüm odaklı bir yaklaşım sergilediği bir mekanizma aslında. Asgari ücret rakamlarında da baktığımız zaman 2019 yılı enflasyonu yüzde 11,84'tü. Biz 2020 yılında brüt asgari ücreti yüzde 15,03 arttırarak 2943 liraya yükseltmiş olduk. Baktığımız zaman 18 yıllık dönemde 2020 Ocak itibarıyla reel asgari ücrette 1,5 katlık bir artış olmuş durumda. Asgari ücret konusunda buradaki komisyonumuz ile aralık ayı sonunda bir karara varmış durumda olacağız" diye konuştu.

'İŞSİZLİK ORANI GERİLEYECEK'

Bakan Selçuk, asgari ücret gelirinin vergi diliminden kaynaklı düşüşünün de önüne geçtiklerini vurgulayarak, "Baktığımız zaman küresel düzeyde yaşanan ekonomik durgunluğa rağmen, Covid-19'un olumsuz etkilerine karşın işsizlik oranımız Ağustos ayı itibarıyla yüzde 13,2 seviyesinde. Biz inanıyoruz ki 2021 yılında uygulayacağımız istihdamımız, daha destekleyici politikalar ve teşviklerle işsizlik oranının 12,9 ve daha altına gerileyeceğine, azalan bir oranla devam edeceğini öngörmekteyiz."

'AİLE FAKTÖRÜ DİKKATE ALINMALI'

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise, asgari ücretlilerle birlikte tüm çalışanların ödedikleri verginin adil duruma getirilmesi gerektiğini ifade ederek, "Bu gelir düzeyiyle bir ailenin geçinmesi mümkün müdür? Asgari ücret tespit edilirken aile faktörü mutlaka dikkate alınmalıdır. Asgari ücretli ailenin geliri de, yılın son aylarında gelir vergisindeki artış nedeniyle azalıyor. Asgari ücretliden alınan damga vergisinin anlamı nedir? Ailenin rızkından yapılan kesintilerle geçim şartları daha da ağırlaşıyor. Asgari ücretlilerle birlikte tüm çalışanların ödedikleri vergi adil duruma getirilmelidir. Ücretli çalışanların Ocak ayında aldıkları net ücret vergiler nedeniyle azalmasın" diye konuştu.

'SÜREÇ HAYIRLI OLSUN'

Bakan Selçuk, toplantının ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 2021 yılı Asgari Ücret Tespit Komisyonunun ikinci toplantısının TİSK'in ev sahipliğinde 15 Aralık, 3'üncü toplantısının Türk-iş ev sahipliğinde 22 Aralık’ta yapılacağını duyurdu. Selçuk, "Sürecin çalışanlarımız, işverenlerimiz ve milletimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Burak TEKİN/ANKARA, (DHA)

Etiketler:
 
Göynük Fen Lisesi, il birincisi
 
Sağlıkçılar beyaz koruyucu tulumla fidan dikti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rusya'ya domates ihracında kota 199,3 bin tonu buldu
RUSYA'nın 50'şer bin tonluk kota sınırı uyguladığı domates ihracatında, ...
Batı Akdeniz ihracatı 1.7 milyar doları aştı
BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), kasım ayı sonu itibarıyla ihracat ...
ATB Kasım ayı hal endeksini açıkladı
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB), Kasım ayı Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açıkladı.
 
6 yılda nereden nereye…
Size 2014 yılından 3 yılbaşı sepeti ve 2020 yılından sadece boş bir yılbaşı ...
Türkiye'ye 13 milyon 652 bin 641 yabancı ziyaretçi geldi
Türkiye'ye 10 ayda 13 milyon 652 bin 641 yabancı ziyaretçi geldi. Sadece ...
Antalya'da elin taşıyla elini kuruşu vuruyor
ANTALYA'da, Amerika kıtası menşeli bir tür olan ve Türkiye'ye ilk olarak ...
 
Naifoğlu Holding Class Petrol markasıyla yatırıma devam ediyor
İşadamı Yaşar Uslu “Milli sermaye ülkemize her zaman değer katmıştır. ...
E-Ticarette nelere dikkat etmeliyiz ?
Bugüne kadar yayınlamış olduğumu birçok yazıda sizlere e-ticaret kavramından ...
ATB Kasım Meclisi toplandı
ANTALYA Ticaret Borsası Kasım Ayı Meclisi, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'daki FETÖ yuvası Ak Partili amcanın mı?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Seçim heyecanı
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Kemer'de rant ittifakı mı kuruldu?
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
İsa Altun
İsa Altun
Sigarayı bırakma günü
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Mart ayının ilk yarısı gelecek adına plan yapma zamanı. Özellikle iş ve kariyer konularında araştırma yapabilir, fikirler ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva