AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
1 Şubat 2022 Salı - 14:38

Atmaca: Kademeli elektrikte iklim şartları da değerlendirilmeli

MAKİNA Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, elektrikte kademeli tarife uygulamasının iklim şartları göz alınarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Atmaca: Kademeli elektrikte iklim şartları da değerlendirilmeli
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

MMO Antalya Şube Başkanı İbrahim Atmaca, yeni yılla birlikte elektrik tüketiminde kademeli tarifeye geçilmesinin ardından yeniden düzenlenerek en düşük tarifede günlük 5 kilovat elektrik tüketiminin 7 kilovata yükseltilmesinin olumlu gözükse de özellikle yaz aylarında klima kullanımının çok yaygın olmasından dolayı Antalya gibi ılıman iklimlerde yeterli olmayacağını, bu nedenle elektrik birim fiyatlarının bölgesel faktörlerin göz önüne alınarak tekrar değerlendirilmesi gerektiği ifade etti.

İKLİM ŞARTLARI DİKKATE ALINMALI

Atmaca, “Elektrik kullanımında kademenin mesken aboneleri için günlük 5 kilovat, aylık 150 kilovattan günlük 7 kilovat, aylık 210 kilovata çıktığını görmekteyiz. Son günlerde doğalgazda da kademeli faturalandırma döneminin başlayacağı, kademenin ise iklimsel şartlar dikkate alınarak ılıman iklime sahip bölgelerde düşük, soğuk iklimlerde ise göreceli olarak daha yüksek bir kullanım sonrası üst kademe tarifeye geçileceği sıklıkla ifade edilmektedir. Isıtmada dikkate alınan iklimsel şartların, ılıman iklime sahip bölgelerde de soğutma ihtiyacı yoğunluğu dikkate alınarak elektrik kullanımında da dikkate alınması, Antalya gibi ılıman iklime sahip ve uzunca bir süre soğutma ihtiyacı olan bölgelerde elektriksel kademe değerinin ve birim elektrik fiyatlarının bu ihtiyacı da gözetecek şekilde tekrar değerlendirilmesi uygun olacaktır" diye konuştu.

GÜNDE 10 SAAT KLİMA KULLANIMI AYDA 300 KİLOVAT

Isıtmanın insanın temel ihtiyaçlarından biri olduğunu, ancak günümüz yaşam koşulları ele alındığında artık bazı iklimler için soğutmanın da temel bir ihtiyaç haline geldiğini dile getiren Başkan Atmaca, “Evsel klimalar ile soğutma, ılıman iklim kuşağına sahip bölgelerde haliyle yüksektir. 9000 Btu/h kapasiteli en düşük kapasiteli bir cihaz dahi dış sıcaklık ve kompresör tipine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 1 kilovat elektrik tüketecektir. Günde 10 saat kullanılan ve sadece küçük bir odayı soğutabilecek bu klima bile günde 10 saat çalıştığında 10 kilovat elektrik tüketecektir ki bu da ayda 300 kilovata tekabül etmektedir. Kaldı ki bu hanenin tek elektrik tüketen cihazı da klima olmayacaktır. Bu örnek dahi göstermektedir ki günlük 7 kilovat, aylık 210 kilovat kademe sınırı sıcak iklime sahip ve soğutma ihtiyacı yüksek bölgeler için oldukça düşüktür" ifadelerini kullandı.

'TİCARİ ABONELERDE DE İNDİRİME GİDİLMELİ'

Ticari elektrik aboneleri için bir kademe sınırı olmasa da bu kullanımlar için soğutma ihtiyacı dikkate alınarak yapılacak birim fiyat indiriminin faydalı olacağını söyleyen Başkan Atmaca, şöyle konuştu:

“Günümüz yaşam koşullarında geçmişe göre günün büyük bir kısmını kapalı hacimlerde geçirmekteyiz. Bu kapalı hacimler genellikle alışveriş merkezleri veya ofisler gibi doğal havalandırma yapmanın çok da mümkün olmadığı, hatta aydınlatma yoğunluğunun oldukça fazla olduğu kalabalık mekanlar. Alışveriş merkezleri, ofisler, toplantı salonları, okullar gibi insan yoğunluğu yüksek, aydınlatma şiddeti fazla olan mekanlarda bırakın yaz aylarını, kış mevsiminde dahi soğutma ihtiyacı hasıl olabilmektedir. Bu da elektrik kullanım yoğunluğunu haliyle yükseltmektedir. Ticari elektrik aboneleri için bir kademe sınırı olmasa da halihazırda yüksek olacak tüketimlerin soğutma mevsimi ile daha da yükseleceği açıktır. Isıtmada doğalgaz kullanımı için göz önünde bulundurulan iklimsel şartların soğutmada da dikkate alınması ve ticari aboneler için birim elektrik fiyatlarının bu ihtiyaca göre şekillendirilmesi uygun olacaktır."

ANTALYA, (DHA)

 
Muratpaşa Yabancılar Meclisi toplandı
 
Sağlık Bakanı Koca'nın acı günü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muratpaşa Yabancılar Meclisi toplandı
ANTALYA'da Muratpaşa Belediyesi'nin Yabancılar Meclisi, pandemi nedeniyle ...
Dikkat geliyor! Batı Akdeniz için kuvvetli yağış uyarısı
METEOROLOJİ 4. Bölge Müdürlüğü, Batı Akdeniz bölgesi için kuvvetli yağış ...
Antalya'da belediye satıyor
ANTALYA Gündoğmuş Belediye Başkanlığı bir ihale ilanı ile toplam 6 daire ...
 
Antalya'da kültür-sanat şöleni
AVRASYA Sanat Kültür Edebiyat ve Bilim Dernekleri Federasyonu'nun (ASKEF) ...
Göller Yöresi böyle giderse 'Çöller Yöresi' olacak
TÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, ...
Likya Yolu'nda yürüdüler
DENİZLİ Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Kulübü üyesi 4 arkadaş, soğuk ...
 
45 yaşında yeşil sahalara döndü
ANTALYA'nın Demre ilçesinde iş hayatı nedeniyle 35 yaşında futbolu bırakan ...
Tam zamanında doğru yatırım… 8 yılda 400 kilometre asfalt
Muratpaşa Belediyesi, 8 yıl içinde 35 mahallede yaptığı çalışmalarla 400 ...
Başkan Topaloğlu: 2022 Kemer için altın yıl olabilir
KEMER Belediye Başkanı Necati Topaloğlu erken rezervasyonlarda büyük artış ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva