Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
Demet Akalın'dan Zuhal Topal itirafı
MAG’lar şimdi her yere ulaşacak
MAG’lar şimdi her yere ulaşacak
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Konyaaltı'nda gönüllülerden resim sergisi
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
Kırmızı Takım'dan o isim arkadaşlarına veda etti
4 Ocak 2017 Çarşamba - 14:08

BAİB; ihracat düştü

ANTALYA, Isparta ve Burdur'u içine alan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) üzerinden 2016 yılındaki toplam ihracat rakamı 1 milyar 430 milyon dolar olarak gerçekleşti. Rakamda, önceki yıla göre yüzde 0.3 gibi düşüş yaşandı.

BAİB; ihracat düştü
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

BAİB üzerinden gerçekleştirilen 2016 yılı ihracat rakamları açıklandı. Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan BAİB üzerinden gerçekleştirilen 2016 yılı ihracatında, 2015 yılına göre yüzde 0.3, yani 3 milyon dolarlık azalma yaşandı. Bölge ihracatı 2016 yılı toplamında 1 milyar 430 milyon 458 bin dolar olarak gerçekleşti. 

2016 yılı ihracat rakamlarını BAİB Başkanı Mustafa Satıcı ile yönetim kurulu üyeleri Hakkı Bahar ve Ramazan Atılgan birlikte değerlendirdi. 2016'nın çok zor bir yıl olarak geride kaldığını belirten BAİB Başkanı Satıcı, tüm olumsuzluklara karşı gösterilen yoğun çabalar neticesinde 2015'in gerisine düşülmediği ve toplamda 1 milyar 430 milyon dolar ihracatla 2015'e göre sadece yüzde 0.3 kayıp olduğunu söyledi. Günlük ihracat ortalamasının 6 milyon dolar olduğu ve bu kaybın 1 günlük ihracatı dahi bulmadığını belirten Satıcı, “Bütün olumsuz gelişmelere rağmen BAİB ihracatını korudu diyebiliriz. Dünya ve bölgemizdeki karmaşalar, hammadde fiyatlarındaki yükselmeler döviz kurundaki dalgalanma gibi sorunları değerlendirdiğimizde ihracat arttı diyebiliriz" dedi.

İLK DEFA MADENCİLİK LİDER SEKTÖR OLDU

2016 yılı ihracatında en fazla ihracat yapan sektör 400 milyon dolarlık ihracat ve 2015'e göre yüzde 14.7 artışla madencilik oldu. Bu yıl ilk kez ikinciliğe gerileyen yaş meyve sebze sektöründe yüzde 19.3'lük düşüş yaşanırken, 378 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü yüzde 4.5 artışla 143 milyon dolarlık ihracata ulaştı. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü yüzde 6'lık artışla 131 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörünün ihracatı yüzde 92 artışla 50 milyon dolar oldu. Demir ve demir dışı metaller sektörü yüzde 21 artışla 45.8 milyon dolarlık ihracat yaptı. Tekstil sektörü yüzde 12 düşüşle 37.9 milyon dolarda kaldı. 

İklimlendirme sanayi 33.9, deri ve mamulleri 29, makine ve aksamları 26.3, su ürünleri ve hayvansal mamuller 24.7, hazır giyim ve konfeksiyon 21.2, çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri 19.7, çelik 18.3, otomotiv endüstrisi 14.1, elektrik ve elektronik 12.7, savunma ve havacılık sanayi 10.6, süs bitkileri ve mamulleri 10.3, halı 8.6, meyve sebze mamulleri 7.1 milyon dolarlık ihracat yaptı. 

İHRACAT LİDERİ ÇİN 

Geçen yıllarda bölge ihracatında lider ülke konumundaki Rusya, 2016'daki yasaklar nedeniyle 6'ncı sıraya geriledi. 2016'da en fazla ihracat yapılan ülke 216 milyon dolarla Çin oldu. Almanya 132 milyon dolar, İran 71 milyon dolar, Ukrayna 56 milyon dolar, ABD 52 milyon dolar, Rusya 48.2 milyon dolar, Romanya 47.9 milyon dolar, Kazakistan 46.6 milyon dolar, Fransa 40.6 milyon dolar, Beyaz Rusya 40.3 milyon dolar olarak ilk 10 sıradaki ülke oldu. 2016'da BAİB üzerinden toplam 151 ülkeye ihracat yapıldı.

MADENCİLİKTE MERMER ÖNE ÇIKTI

Maden sektöründe 2015'e göre yüzde 14.7 oranında artışla toplam ihracat 400 milyon dolar olarak gerçekleşti. Madencilik sektöründe 191 milyon dolarla mermer ham plaka, 78 milyon dolarla işlenmiş mermer, 70 milyon dolarla krom, 22 milyon dolarla mermer ham blok öne çıkan ürünler oldu. Bu sektörde ülke bazında ise ilk sırayı 215 milyon dolarlık ihracatla Çin aldı. ABD'ye 27, Suudi Arabistan'a 20, Belçika'ya 15, BAE'ye 14, İtalya'ya 13, Almanya'ya 12 milyon dolarlık maden ürünü ihracatı yapıldı. 

YAŞ MEYVE SEBZE İLK DEFA LİDERLİĞİ KAPTIRDI

2016'nın başından itibaren Rusya'nın ihracatına yasak koyduğu yaş meyve ve sebze sektörü uzun yıllardır bölge ihracatının lider sektörüyken, ilk defa 2016'da liderliği kaptırdı. Sektör bazında ikinci sıraya düşen yaş meye sebze sektöründe toplam ihracat 378 milyon dolar olurken, 2015'e göre yüzde 19 düşüş oldu. Ürün bazında domates 93 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada olurken, biber 71 milyon dolar, kiraz 49 milyon dolar, nar 36 milyon dolar, üzüm 28 milyon dolar, salatalık 20 milyon dolar, limon 12 milyon dolar, kabak 11.9 milyon dolar, patlıcan 7 milyon dolar şeklinde sıralandı. 

LİDER RUSYA İLK 5'E BİLE GİRMEDİ

Yaş meyve ve sebze sektöründe her yıl en yüksek ihracatın gerçekleştiği Rusya ise 2016'da ilk 5 içinde dahi yer almadı. Sektörde en fazla ihracat 89.6 milyon dolarla Almanya'ya yapıldı. Ardından 39.5 milyon dolar Beyaz Rusya, 37 milyon dolar Romanya, 28 milyon dolar Ukrayna, 20.9 milyon dolar Bulgaristan, 20 milyon dolar Rusya, 17 milyon dolar Avusturya, 13.6 milyon dolar Hollanda, 12.7 milyon dolar Polonya, 7.8 milyon dolar Irak şeklinde sıralandı. 

DOMATES VE SALATALIK YASAĞI DEVAM EDİYOR

Bölge ihracatındaki en önemli ülke konumundayken yasaklar nedeniyle Rusya pazarında yaşanan sıkıntılara dikkat çeken BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, yaş meyve ve sebze sektöründe yüzde 50'yi oluşturan narenciye ürünlerine yasağın kalktığını söyledi. Ancak ana ürün konumundaki domates başta olmak üzere en önemli ihracat ürünleri salatalık, nar, biber, kabak, patlıcan gibi ürünlerde yasağın devam ettiğini belirten Satıcı, “Rusya'nın bu konudaki yorumu kademeli geçiş olacağı, kendi yerli üretimini koruma ve bizden teknik beklentiler şeklinde sıralanıyor. Aslında biz teknik gerekçeleri doğru bulmuyoruz. Rusya'nın bu noktadaki yaklaşımı tarife dışı bir engel. Son üç yıldır ilaç kalıntısı konusunda bir tane dahi bildirim yok. Kendi üreticilerini korumak içi bunu yaptıklarını ifade ediyor. Rus halkının sağlıklı ve taze meyve sebze tüketimi konuşunda Türkiye'den daha sağlıklı ve avantajlı ürün tedarik etme şansı yok. Bizim açımızdan da hem hacim hem karlılık anlamında en önemli ülke Rusya" dedi. 

Mustafa Satıcı, 2016'da ihracat yapılan 151 ülkeden 85'inde artış yaşandığını da söyledi. Bu yıl ilk defa Çin'e kiraz, Japonya'ya nar ihracatına başlanacağını açıklayan Satıcı, bölge ihracatında BAİB'in hedefinin 2023'te 5 milyar dolar, 2017 yılı için de 1.6 milyar dolar olduğunu dile getirdi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) - 

 

Etiketler:
 
Eto'o ya resmi teklif yok
 
5 yıldızlı otelde tecavüz davasında karar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hangi emekli ne kadar promosyon alacak?
1000 TL altında emekli maaşı alanlara 300, 1000-2000 TL arası emekli maaşı ...
Annenize ve Babanıza En Güzel Yılbaşı Hediyesini Alın
Yılbaşının yaklaşması ile birlikte anne ve babanızın yeni yılını kutlamak ...
Mustafa Sak'ın ADOPEN'i yine gururumuz
Antalya Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren firmalar ödüllendirildi. ...
 
Şarap içki kapsamından çıkarıldı
Moldova Parlamentosu, şarabı içki kapsamından çıkartıp meşrubat kategorisine ...
Antalya'da simit zamlandı
ANTALYA'da simit yüzde 25 zamlanarak ortalama 1 lira 25 kuruşa satılıyor.
İşte emeklilerin zamlı maaşları
Hem emekliler hem de çalışanlar için Ocak zam ayı olacak.
 
Demre'de ekmek zamlandı
ANTALYA'nın Demre İlçesi'nde 90 kuruştan satılan 250 gram ekmek, 1 lira oldu.
Sigara zammı belli oldu
Alkollü içkiler ile tütün ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi’ne ...
İki renkli minyatür salatalık
ANTALYA'da bu yıl 16'ncısı düzenlenen Growtech Tarım Fuarı'nda birbirinden ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva