Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
Tedavi gören Yıldız Tilbe 'dişsiz' halini paylaştı
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
42 ilde Narkoçelik-14 operasyonu
Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Pastanede oturan 2 arkadaşa silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem
Erzincan'da 4.1 büyüklüğünde deprem
22 Ocak 2024 Pazartesi - 12:15

Bahar: Konut satışında gerileme bir süre daha devam edecek

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, TÜİK tarafından açıklanan konut satış verilerini değerlendirdi. Konut satışında yaşanan gerilemeye dikkat çeken Başkan Bahar, “Satışlarda yaşanan gerileme beklentimiz dahilindeydi, yaşanan bu düşüşün bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

Bahar: Konut satışında gerileme bir süre daha devam edecek
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar, TÜİK verilerine göre Aralık ayında Türkiye genelinde yapılan toplam konut satışları geçen yılının aynı ayına göre yüzde 33,4 oranında azalarak 138 bin 577 adet olarak gerçekleştiğini açıkladı. 2023 yılının tamamında toplam konut satışının geçen yıla oranla yüzde 17,5 artış gösterdiğini kaydeden ATSO Başkanı Ali Bahar, “2023 yılının tamamında, toplam konut satışları geçen yıla göre yüzde 17,5 oranında artış kaydetmiştir. Aralık ayında 6 bin 743 konut satışının gerçekleştirildiği Antalya’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39,6, oranında gerileme yaşanmıştır” diye konuştu. ATSO Başkanı Ali Bahar, “Açıklanan veriler bize konut satışlarında ciddi bir gerileme olduğunu gösterse de, Antalya’nın aylık bazda toplam konut satışlarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in ardından birçok alanda olduğu gibi dördüncü sırada yer aldığını gösteriyor. Ayrıca bu düşüş trendi gerek yabancı vatandaşların oturum izinlerine getirilen kısıtlama, gerekse konut fiyatlarındaki yükseklikler nedeniyle bir süre daha devam edecek” ifadelerini kullandı. 

YABANCILARA KONUT SATIŞINDA SON 3 YILIN EN DÜŞÜK SATIŞI GERÇEKLEŞTİ

Aralık ayında Türkiye genelinde 2 bin 64 adet yabancıya konut satışı gerçekleştirildiğini kaydeden Başkan Bahar, “Toplam konut satışları içerisindeki yabancılara yönelik konut satış payı yüzde 1,5 olmuştur. Bu pay Antalya’da ise yüzde 9 olarak gerçekleşmiştir. Hem yerli hem yabancıya yönelik konut satışlarında gerileme yaşandığını görebiliyoruz” dedi. Aralık ayında Antalya’da satılan 6 bin 743 adet konutun yalnızca 609 adedinin yabancılara satıldığını belirten Başkan Ali Bahar, “Bu sayı 2021 yılı Mayıs ayından bu yana yaşanan en düşük aylık satış adedidir. Özellikle Rusya – Ukrayna savaşı sonrasında aylık 2 bin 500 adetleri bulan yabancı konut satışları ciddi şekilde gerileme eğilimine girdi. Bu durum konut fiyatlarında da kendisini gösterdi” diye konuştu. 

SATIŞLARDA HIZLI GERİLEME

Özellikle son iki yıldır yoğun bir dış göç alan Antalya’da konut talebinde hızlı bir yükseliş yaşandığını dile getiren ATSO Başkanı Bahar,  “Bu nedenle de Antalya Türkiye’nin en yüksek konut fiyatlarına sahip il haline geldi. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de yabancılara satılan her 2 konuttan 1’i Antalya’da satılmaktaydı, ancak gelinen noktada yabancı vatandaşların oturma izinlerinde yaşadıkları problemler ve artan konut fiyatları nedeniyle satışlarda hızlı bir gerileme yaşanmıştır” ifadelerini kullandı. Başkan Bahar “2022 yılı Ekim ayından bu yana Antalya yabancı konut satışlarında Türkiye’de ilk sıradaydı. Ancak yılın son ayında 609 adet gibi son yılların en düşük satış sayısı ile İstanbul ‘un ardından ikinci sıraya gerilemiştir” dedi.  

FAİZ ARTIŞLARI KONUT SATIŞLARINA DA YANSIDI

Konut fiyatlarındaki artışlar ile birlikte faiz oranlarındaki artışa da dikkat çeken Başkan Bahar “Konut talebinde yaşanan gerileme yalnızca yabancı talebindeki azalıştan kaynaklamamıştır. Kredi faizlerindeki artışlar da bu gerilemede önemli bir etken oldu” diye konuştu. TÜİK verilerine göre 2023 yılında kredi çekerek ev sahibi olmak isteyenlerin sayısında ciddi bir azalmaya işaret eden Bahar, “2022 yılında Antalya’da 661 adet kredili konut satışı gerçekleşirken bu sayı 2023 yılında 171 adette kalmıştır. Bu da bize kredi ile ev sahibi olmak isteyenlerin sayısında ciddi bir gerileme olduğunu kanıtlamaktadır. Bu rakamlar, kredi faizlerindeki artışın konut piyasasına etkisini açıklar niteliktedir” dedi.

 
Yörükler bu defa yemek kültürüyle Muratpaşa’da
 
Son maçta da namağluplar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yörükler bu defa yemek kültürüyle Muratpaşa’da
Antalya’da Muratpaşa Belediyesi’nin 6’ncısını düzenlediği, bu yıl ‘yemek ...
Antalya'da çocuklar tatile tiyatro ile başladı
Konyaaltı Belediyesi sömerstir tatiline giren çocuklar için hafta sonu ...
Mavi Kelebekler dolu dizgin
Konyaaltı Belediye Spor Kulübü Kadın Hentbol Takımı, süper ligde oynadığı ...
 
Kepezli güreşçiye bronz madalya
Kepez Belediyesi Spor Kulübü altyapısından yetişen Osman Ege Özdemir, ...
Antalya'da sofradaki 'beyaz' tehlike
GIDA Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, pazar tezgahında, ...
'Bisiklet turizmi futbolu da golfü de geçecek'
BİSİKLET Turizmi Derneği Başkanı Recep Şamil Yaşacan, Avrupa'nın bisiklet ...
 
DSİ'den Antalya'ya 214 tesis
DEVLET Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yıldaki ...
Vali beye kim laga luga etti?
Dursun Gündoğdu yazdı
Antalya'da ilçe başkan adaylığı için zorlu gün...
Antalya’da Ak Parti’den belediye başkanlıkları ve meclis üyeliklerine ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva