AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
2 Temmuz 2019 Salı - 11:12

Bal ormanına taş ocağına iptal kararı sevindirdi

Levent köyü sakinleri kazandıkları hukuk mücadelesini tulum eşliğinde yürüyüş yaparak ve horon oynayarak kutladı.

Bal ormanına taş ocağına iptal kararı sevindirdi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

RİZE'de bal ormanı ilan edilen ve nesli tükenme tehlikesi altındaki kırmızı benekli alabalık, su samuru ve su kertenkelesinin yaşadığı dereyi de kapsayan Hemşin Vadisi'nde, 98 hektarlık alanda taş ocağı açılmasını öngören proje için verilen 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değil' kararı, mahkemece iptal edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nca bal ormanı ilan edilen ve nesli tükenme tehlikesi altındaki kırmızı benekli alabalık, su samuru ve su kertenkelesinin yaşadığı dereyi de kapsayan Hemşin Vadisi'ndeki Levent köyünde, özel bir firma tarafından 98 hektarlık alanda taş ocağı projesi hazırlandı. Proje için 'ÇED gerekli değil' kararı verildi. Yöre halkı, doğal yapının bozulmaması için yol dahi yaptırmadıkları ormana açılmak istenen taş ocağı projesine karşı hukuk mücadelesi başlattı, geçen yıl aralık ayında iptal davası açtı. Tarafları dinleyen, sunulan raporları inceleyen Rize İdare Mahkemesi, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değil' kararını iptal etti.

Mahkeme iptal kararında; proje tanıtım dosyasında 24,72 hektarlık alanda taş ocağının kurulmasının planlandığını belirten şirketin Maden İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen işletme ruhsatında, ruhsat alanının 98,95 hektar olarak yer aldığına vurgu yaptı. Taş ocağı sahasının 25 hektarlık sınırdan daha büyük bir alanı kapsaması nedeniyle faaliyet konusunun Çevresel Etki Değerlendirmesi sürecine tabi olduğuna yer verilen kararda, idarenin ‘ÇED Gerekli Değildir’ yönünde verdiği kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna vardı.

HORONLA KUTLADILAR

Levent Köyü sakinleri kestane, kızılağaç, gürgen, çam, ladin, kayın, dağ karayemişi, likapa gibi zengin bitki çeşitliliği bulunan ormanlık alandaki taş ocağı projesinin iptal edilmesi karşısında büyük sevinç yaşadı, horonla kutlama yaptı. Köy sakinleri tulum eşliğinde keçileri ile birlikte vadide yürüyüş gerçekleştirdi, halka kurarak horon oynadı. Köylüler, girdikleri bal ormanında sağım yaptı.

'BAL ÜRETİMİNİ BİZ DEĞİL DOĞA YAPIYOR'

Doğal yaşlı ağaçlarla kaplı bölgede dedelerinden öğrendikleri arıcılığı sürdüren Levent köyü sakinleri orman içine yerleştirilen kara kovan ve fenni kovanlarda bal üretimi yapıyor. Dedesinden öğrendiği balcılığı sürdüren Hüsamettin Özdemiroğlu, “Bal üretimini biz değil doğa yapıyor. Zamanında Osmanlı Devleti’nin balmumu ihtiyacı bu ormanlarda üretilen ballarla karşılanırdı. Bu vadide atalarımızdan gelen balcılığı bizlerde sürdürüyoruz. Son yıllarda ağaçların üzerine konulan kara kovan ballarından fenni balcılığa bir yönelme başlasa da bu bölgede üretilen doğal balın kalitesinde iddialıyız. Biz bu ormanların, suyuyla, doğasıyla, endemik hayatıyla içiçeyiz. Bu doğal yapının korunması için verdiğimiz hukuk mücadelesini kazandığımız için mutluyuz” dedi.

'GELECEK VE DOĞA KAZANDI'

Yöre sakinlerinden Fatma Demirci de "Daha önce istemiyoruz demiştik. Şimdi kazandık, çok mutlu olduk. Biz doğamızın böyle kalmasını istiyorduk. Biz gördük ,torunlarımızın da görmesi için mücadele verdik” dedi. Bilgör Demirci ise "Bu doğada yaşayan bizler, tüm canlılar ve gelecek için mücadele ettik ve kazandık. İnşallah tekrarı olmaz. Doğanın gelecek nesillere aynı güzellikte aktarılacağı için çok mutluyum. Gelecek nesiller kazandı, doğa kazandı” diye konuştu.

Davayı kazandıkları için mutlu olduklarını ifade eden Kasım Demirci ise "Bunuda horon halkası ile kutladık. Bu mücadelede 3 ilçeden 30’a yakın muhtar, 10’a yakın dernek ve vatandaşların desteği ile beraberliği ortaya koyarak sonuca ulaştık. Umarız bundan sonra sadece bizim burda değil Türkiye’nin her yerinde doğa katliamı olmaz” ifadelerini kullandı.

HEMŞİN VADİSİ

Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nca belirlenen koruma öncelikli 200 ekolojik vadiden biri olan Hemşin Vadisi, sahip olduğu doğal zenginlikler ile doğa turizmi ve eko-turizminin yeni cazibe merkezi olarak biliniyor. Bir süre önce 'Organik Tarım Havzası' ilan edilen Hemşin Vadisi'nde, başta ünlü Hemşin Balı ve Organik Hemşin Çayı olmak üzere diğer organik tarım ürünleri üretiliyor.
RIZE'NIN HEMSIN ILCESINDEKI BAL ORMANI’NA ‘TAS OCAGI’ PROJESI MAHKEMECE IPTAL EDILDI. FOTO: MEHMET CAN PECE DHA-RIZE

RIZE'NIN HEMSIN ILCESINDEKI BAL ORMANI’NA ‘TAS OCAGI’ PROJESI MAHKEMECE IPTAL EDILDI. YORE HALKI KARARI HORONLA KUTLADI.FOTO: MEHMET CAN PECE DHA-RIZE

RIZE'NIN HEMSIN ILCESINDEKI BAL ORMANI’NA ‘TAS OCAGI’ PROJESI MAHKEMECE IPTAL EDILDI. YORE HALKI KARARI HORONLA KUTLADI.FOTO: MEHMET CAN PECE DHA-RIZE

RIZE'NIN HEMSIN ILCESINDEKI BAL ORMANI’NA ‘TAS OCAGI’ PROJESI MAHKEMECE IPTAL EDILDI. YORE HALKI KARARI HORONLA KUTLADI.FOTO: MEHMET CAN PECE DHA-RIZE

RIZE'NIN HEMSIN ILCESINDEKI BAL ORMANI’NA ‘TAS OCAGI’ PROJESI MAHKEMECE IPTAL EDILDI. YORE HALKI KARARI HORONLA KUTLADI.FOTO: MEHMET CAN PECE DHA-RIZE

Arzu ERBAŞ- Mehmet Can PEÇE (Rize), (DHA) 

Etiketler:
 
Havuzların yüzde 60'ında çocuk-yetişkin ayrımı yok
 
3 milyon takipçiye ulaşınca, plajda kutlama yaptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aynı aileden 3 kişi öldü, 2 kişi yaralandı
 MANİSA'nın Turgutlu ilçesinde, arıza yaptığı için emniyet şeridinde duran ...
Süs havuzu bırakılan su kaplumbağaları ile doldu
İZMİR’de fotoğrafçılık yapan Volkan Çakır'ın (39) iş yerinin önünde bulunan ...
Kızılay TIR'ı Eren için kök hücre ve kan bağışı kampanyası başlattı
BURSA'nın Orhangazi ilçesinde, lösemi hastası Eren Tumur (11) için kan ...
 
Cami kubbesindeki leylekler elektrik akımına kapıldı
BİNGÖL'de cami kubbesindeki yuvalarında elektrik akımına kapılan leyleklerden ...
Yeni işe aldığı iki çoban, besiciye dehşeti yaşattı
MUĞLA'da keçi besiciliği yapan Ramazan Bulut (55), çoban olarak işe aldığı ...
Yaya geçidinde üniversiteli Eda'ya çarpıp, kaçtı
İZMİT'te, yaya geçidinden yolun karşısına geçmeye çalışan üniversite öğrencisi ...
 
Gazipaşa'da Suriyeli sığınmacılara yönelik plaj yasağı reddedildi
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesinde geçen ay yapılan meclis toplantısında 'Sığınmacı ...
Silifke sahilinde yunus ölüsü
MERSİN'in Silifke ilçesinde, denize girenler suyun üzerinde yaklaşık 350 ...
En iyi işveren ödülü başvurusu yapacak
KÜÇÜKOĞLU Holding, Great Place To Work (En iyi işverenler ödülü) programına ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva