AKM'de klarnet keyfi
AKM'de klarnet keyfi
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Alanya'da hırsızlık şüphelisi yakalandı
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Demet Akalın'ın sözlerine VJ Bülent'ten tepki
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
Naci Görür'den İstanbul depremi uyarısı
21 Ekim 2011 Cuma - 13:00

Barış’ın özgürlük sevinci

EGE Üniversitesi Hastanesi'nde bağış organ bulununcaya kadar hayata tutunabilmesi için pompaya bağlanan 11 yaşındaki Barış Keklik'in 22 aylık hastane mahkumiyeti bitti. Bir hastaya ait emanet yapay kalp takılarak iki kez birer saat özgürlük provası yapan Barış'a 'kalıcı' cihaz takıldı. Soluğu hemşire ablaları gözetiminde alışveriş merkezinde alan Barış, "Bu yapay kalp benim. Gerçeği bulununcaya kadar bu cihazla yaşayacağım. Hayat ne güzel" dedi.

Barış’ın özgürlük sevinci
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Manisalı evhanımı Kıymet Keklik ile işçi Yılmaz Keklik'in iki oğlunun büyüğü olan Barış, kalp yetmezliği tanısıyla 4 Ocak 2010'da Ege Üniversitesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği'ne yattı. Kalp nakli olması gereken Barış'a, uygun kalp çıkana yaşatabilmek için Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı ve Doç. Dr. Çağatay Engin'den oluşan ekip tarafından yapay kalp takıldı. Pompası küçük, ana makinesi ise 150 kiloluk cihaza bağlanan Barış, hastane odasına mahkum 22 ay geçirdi. Barış, yaşıtları oyun oynarken günlerini, aylarını dört duvar arasında, tek eğlencesi olan televizyon karşısında geçirip, umutla bağış organ bekledi. Bir yıl 10 ay geçirdiği hastanede her kalp bağışında umutlandı ama ona uygun kalp çıkmadı.
ÖNCE EMANET CİHAZLA GEZDİ
Ancak Barış 9 yaşında girdiği hastanede büyüdü, kilo aldı, bu da ona yetişkin pompasına geçiş yapma şansı verdi. Nitekim Barış'ın küçük pompası büyüğüyle değiştirildi, bir hastadan emanet alınan taşınabilir yapay kalp cihazı takıldı. Barış'a, pazar arabası gibi yanında çekerek taşıyabildiği yapay kalple iki ayrı günde birer saat prova yaptırıldı. Hemşire ablaları gözetiminde geçici de olsa özgürlüğüne kavuşan Barış, hastanenin arkasındaki alışveriş merkezinde gezdi, dolaştı. Oyuncakçı dükkanından alışveriş yapıp, kalabalığın arasında dolaşan, temiz havayı doyasıya soluyan Barış, emanet cihaz çıkarılınca eski yaşamına döndü.
Ancak bu eskiye dönüş kısa sürdü, Barış'a cihaz geldi. Prof. Dr. Mustafa Özbaran, "Artık Barış'a kalıcı yapay kalp taktık. Artık daha özgür olacak" derken, emanet yerine kendisine ait cihazla soluğu bir kez daha alışveriş merkezinde alan Barış, "Çok mutluyum. Bu yapay kalp benim. Gerçeği bulununcaya kadar bu cihazla yaşayacağım. Hayat ne güzel. Evime, aileme kavuşacağım. Özlediğim herşeyi yapacağım. Sevinçliyim, artık hastanede kalmak zorunda olmayacağım ama asıl isteğim gerçek kalp" diye konuştu.
'TEST SÜRÜŞLERİ' BAŞARILI OLDU
Barış'ın hastanede bir hafta kadar bu cihazla gözetimde tutulduktan sonra taburcu edileceği belirtilirken, kalp nakil ekibinden Prof. Dr. Tahir Yağdı, 22 aydır güneşe hasret kalan Barış'ın kliniklerinin maskotu haline geldiğini belirterek şunları söyledi:
"Barış, geldiğinde hem boy hem kilo olarak küçüktü. O nedenle çocuklara uygun olan pompayı taktık. O pompayla bu mobil cihazı kullanması mümkün değildi. Ama bu süreç içinde kalbinin desteklenmesi Barış'ın vücut büyümesine de çok olumlu katkıda bulundu. Neredeyse iki yıl önceki Barış'ın iki katına çıktı. Tabii büyüyünce bu eski pompayı biz vücuduna uygun olması için büyüttük. Büyüttükten sonra bu mobil, eve gitmesine olanak sağlayan cihazı taktık. Ki bu Türkiye'de bu çocuk hastalarda hiç denenmemişti. Barış, mobil cihazla iki kez test sürüşü yaptı, dışarı çıktı, mobilize oldu. Şu anda da artık kendisine gerçek kalp bulununcaya kadar, kalıcı olan bu araba mobil cihazla istediği gibi evine gidebilecek, mahallesinde arkadaşlarıyla görüşecek, okuluna da gidebilecek. Biz de bağışlanacak bir kalp için beklemeye devam edeceğiz."
'PSİKOLOJİSİ OLUMSUZ ETKİLENDİ'
Doç. Dr. Çağatay Engin de, uzun süre hastanede kalmanın çocukların psikolojisini olumsuz etkilediğini, onlara bu süreçte psikolojik destek aldıklarını söyledi. Barış'ın da 22 ay hastaneden dışarı çıkamamasının onu etkilediğini belirten Doç. Dr. Engin, "Şimdi Barış'a bir şans doğdu. Artık gezip, oyun oynayabilecek ama nihai tedaviyi bekleyecek. Kalp nakliyle hiçbir kısıtlama olmadan hayatına devam edebilecek" dedi.
DHA-İzmir - Nesrin COŞKUN

 
Yemekler güneşte pişiyor
 
Hacker’ın oyunu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yemekler güneşte pişiyor
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'nın patentini aldığı 'Şemsa' adlı güneş ...
Zahid Akman serbest bırakıldı
''Deniz Feneri e.V.'' soruşturması kapsamında tutuklu bulunan Zahid Akman, ...
Gazeteci Hikmet Bila vefat etti
Usta Gazeteci Hikmet Bila kansere yenildi. Milliyet, Cumhuriyet ve Vatan ...
 
Polis Müdürü makamında intihar etti
Kastamonu Emniyet Müdürlüğü Ruhsat Şube Müdürü Orhan Can, makamında beylik ...
‘Geniş aile’ veda ediyor
Kanal D'deyken iyi izlenen "Geniş Aile" Star'da yayından kalkıyor.
Yeniden ekrana geliyor
Var Mısın Yok Musun? programının format hakalarını Acun Ilıcalı'dan alan ...
 
Yalvaçlı şehit er Süleyman Kalkan toprağa verildi
HAKKARİ Çukurca'da şehit düşen 24 askerden 21 yaşındaki jandarma er Süleyman ...
Terör örgütü intihar ediyor
Medya temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Erdoğan, PKK terör örgütünün ...
Yine Çukurca yine şehit
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde 24 askerin şehit edildiği Kekliktepe bölgesinde ...
 
Dursun Gündoğdu
Tütüncü yine kolları sıvadı
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Can simidi mi?
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Yerel halk iyi ki varsın
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Tünektepe teleferik faciası
İsa Altun
İsa Altun
Belediye başkanı olmak...
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Nasıl çıkılır bu işin içinden?
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan'da burcunuzda gerçekleşen tam Güneş tutulması ile önümüzdeki altı ay büyük bir değişim yaşayacaksınız. Bu süreçte ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva